7 juli 2006
Volvo S80

Volvo S80

Volvo S80 aanbevolen door Zweedse Astma- en Allergievereniging

Autozine
7 juli 2006 | Volvo's nieuwe S80 is de eerste auto die voldoet aan de eisen van de Zweedse Astma- en Allergievereniging. De technologie Clean Zone Interior Package (CZIP) zorgt voor schone lucht in de auto.

"De normen van de Astma- en Allergievereniging hebben betrekking op concentraties van formaldehyde, roetdeeltjes, diverse stoffen die irritaties kunnen opwekken, schadelijke koolwaterstof en nare geuren", aldus Anders Löfvendahl, projectmanager bij Volvo en gespecialiseerd op het gebied van auto-interieurs.

Volvo S80

Het Clear Zone Interior Package omvat een automatisch ventilatiesysteem voor het inzittendengedeelte. Het begint te werken op het moment dat het portier van de auto via de afstandsbediening wordt geopend en het verwijdert alle vervelende geurtjes en gassen die in de geparkeerde auto terecht zijn gekomen. Hierdoor ontstaat een gezonder binnenklimaat. De werking neemt geleidelijk in sterkte af naarmate de schadelijke stoffen uit interieuronderdelen en bekleding verdwijnen.

Anders Löfvendahl legt uit dat het zo klein mogelijk maken van de concentratie koolwaterstof in de auto een van de grootste uitdagingen van dit project was. "Onder warme omstandigheden ontsnappen vluchtige koolwaterstofdeeltjes uit kunststof en textiel. Deze stoffen kunnen bij mensen die overgevoelig zijn voor deze stoffen allergische reacties teweegbrengen. Om aan de normen van de Astma- en Allergievereniging te voldoen, was een automatisch ventilatiesysteem een noodzakelijke voorwaarde".

Volvos IAQS (interior air quality systeem) bestaat uit een filter en een sensor. Het filter is geimpregneerd met actieve koolstof en filtert kleine deeltjes zoals pollen uit de binnenkomende lucht. De actieve koolstof absorbeert gassen en vervelende geurtjes. De sensor stelt de aanwezigheid van stoffen als stikstofoxides, koolmonoxide en koolwaterstof in de lucht rondom de auto vast en sluit de luchtinlaten als de concentratie te hoog is. Op deze manier zorgt het systeem voor schone lucht in de auto en vermindert zo de kans op problemen voor astmapatienten, mensen met allergieen en andere overgevoelige inzittenden.

Volvo S80

Het Clear Zone Interior Package dat door de Zweedse Astma- en Allergievereniging wordt aanbevolen, zal in eerste instantie alleen als optie leverbaar zijn voor de nieuwe Volvo S80. CZIP zal geleidelijk ook voor de andere modellen beschikbaar worden. Volvo stelt overigens aan al haar modellen hoge eisen op het gebied van binnenklimaat. Zo voldoen alle vormen van interieurbekleding aan de ÖkoTex Standard 100: een internationaal keurmerk dat een aantal allergenen verbiedt.

Op zoek naar een Volvo S80?
bynco heeft er 1 vanaf € 16.900,-

Volvo S80

Volvo's voor koninklijke gastenVolvo's voor koninklijke gasten
29 april 2013
Volvo S80 nu als Limited EditionVolvo S80 nu als Limited Edition
24 augustus 2012
Facelift voor Volvo S80Facelift voor Volvo S80
26 februari 2009
Nieuwe D5-motor voor Volvo S80Nieuwe D5-motor voor Volvo S80
7 januari 2009
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum