4 december 2006
 

Volkswagen Transporter (2003 - 2015)

Speciale Volkswagen-tentoonstelling: Aller Laster Anfang

Autozine
4 december 2006 | Met als motto "Aller Laster Anfang", oftewel de geboorte van de bestelauto startte donderdag 30 november in het Volkswagen AutoMuseum in de Duitse stad Wolfsburg een speciale tentoonstelling over de geboorte van de legendarische Volkswagenbus. De Nederlander Ben Pon stond met zijn schets aan de wieg van de bestelbus.

De tentoonstelling "Aller Laster Anfang" neemt de bezoeker zestig jaar mee terug in de tijd. Terug naar de periode toen autofabrikant Volkswagen begon met de ontwikkeling en productie van lichte bedrijfsauto's. Hier wordt de boeiende en complete geschiedenis van de Volkswagen Transporter met luchtgekoelde motor getoond. Een verhaal dat begon met een briljant idee van de Nederlander Ben Pon. Op 23 april 1947 schetste de latere Volkswagen-importeur voor Nederland in zijn notieboekje het zeer herkenbare silhouet van de Transporter. De originele schets is trouwens in het Volkswagen AutoMuseum te zien.

Volkswagen Transporter (2003 - 2015)

Ben Pon zag zo'n zestig jaar geleden tijdens een bezoek aan de Volkswagen-fabriek een plateauwagen die vernuftig was gebouwd op basis van een Kever. Dit handige voertuig hadden werknemers van de fabriek gemaakt voor het intern transport van materialen, naar een idee van de Brit Ivan Hirst, chef van het toenmalige Wolfsburg Motor Works. Deze zogeheten Plattenwagen was eenvoudig van opzet, met aan de voorzijde een vlakke laadvloer en aan de achterzijde bovenop de motor een zitplaats voor de bestuurder. In de naoorlogse periode van wederopbouw bestond in Duitsland en de buurlanden een zeer grote behoefte aan lichte bedrijfsauto's. Maar met name de Nederlandse autoriteiten vonden de eenvoudige Plattenwagen ongeschikt als voertuig op de openbare weg en lieten hem niet toe. Ben Pon liet zich echter niet uit het veld slaan en bedacht in 1947 een gesloten bestelauto, met een flink laadvolume en veilige rijeigenschappen: de bekende schets in zijn notitieboekje. Het originele notitieboekje is in het bezit van Pons Automobielhandel in Leusden. De Nederlandse Volkswagen-importeur heeft het ter gelegenheid van deze tentoonstelling uitgeleend aan het Volkswagen AutoMuseum.

De schets van Ben Pon vormt een mijlpaal in de bedrijfsauto-geschiedenis. Het idee betekende een stimulans voor de ingenieurs van Volkswagen die aan de hand hiervan in een periode van twee jaar de Volkswagen Transporter ontwikkelden. Het eerste prototype werd in 1949 aan de pers gepresenteerd. Natuurlijk is ook dit prototype een van de hoogtepunten van deze speciale tentoonstelling. Verder zijn er talloze belangrijke en koddige voorbeelden te zien uit zes decennia geschiedenis van de luchtgekoelde Transporter: van het oertype, de Plattenwagen, via de gesloten bestelbus tot en met het huidige Braziliaanse model. Overigens wordt de Transporter al sinds 1956 in Hannover geproduceerd. Inmiddels als vijfde generatie T5.

Volkswagen Transporter (2003 - 2015)
Dutchlease
Laatste VW Transporter T2 geproduceerdLaatste VW Transporter T2 geproduceerd
20 december 2013
Volkswagen viert 65 jaar TransporterVolkswagen viert 65 jaar Transporter
23 maart 2012
Volkswagen viert 25 jaar Transporter 4x4Volkswagen viert 25 jaar Transporter 4x4
16 maart 2010
Vernieuwde VW Transporter vanaf 17.300Vernieuwde VW Transporter vanaf 17.300
21 september 2009
 

Info

Forum