17 februari 2006
Volkswagen Tiguan (2007 - 2016)
Nieuws

Volkswagen Concept A

Volkswagen toont Concept A: voorbode van compacte SUV

17 februari 2006 - Volkswagen onthult in Berlijn de Concept A, een compacte crossover die de lijn van een sportieve coupe combineert met de goede eigenschappen van een terreinwagen. Daarmee vormt hij de voorbode van een compacte terreinwagen die onder de Touareg in het programma komt.

Op zoek naar een Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 4Motion Track & Field automaat?
Nederland Mobiel heeft er 47 vanaf € 6.000,-

Volkswagen Tiguan (2007 - 2016) 2.0 TDI 4Motion Track & Field automaat

De Concept A wordt weliswaar onthuld in Berlijn, maar hij beleeft zijn publiekspremiere begin maart op de autotentoonstelling van Geneve. Het is een compacte auto (L/B/H: 4,35/1,86/1,55 meter) met het silhouet van een coupe en, dankzij de korte koetswerkoverhangen en de forse wielkasten met de 20-inch wielen, het krachtige van een terreinwagen.

Volkswagen Tiguan (2007 - 2016)

Ondanks de coupevorm is de Concept A een vierdeurs auto: de deurgrepen van de voorportieren vormen optisch een geheel met die van de achterdeuren. Bovendien openen de voor en achterdeuren tegengesteld aan elkaar en een centrale deurstijl (B-stijl ontbreekt). Dat zorgt niet alleen voor een riante instap voor alle inzittenden, maar ook voor een spectaculaire blik op het interieur. Naast overduidelijke coupe-invloeden, heeft de Concept A echter ook nog goede eigenschappen van andere carrosserievormen. Zo heeft hij een in twee delen te openen achterklep. Het onderste gedeelte daarvan scharniert net als bij een pickup naar beneden. Dat maakt het mogelijk om ook zeer lange voorwerpen te vervoeren. Daarbij heeft de Concept A ook een groot vouw/schuifdak dat tot aan de C-stijl kan worden geopend. Dat verleent het prototype trekjes van een roadster. Voor alles is de Concept A echter een echte Volkswagen; zijn V-vormige grille maakt dat op het eerste gezicht duidelijk.

In het interieur van de Concept A is plaats voor vier, elke inzittende heeft zijn eigen stoel. Het dashboard is uitermate compact vormgegeven en lijkt in het interieur te zweven. De centrale klok op het instrumentenpaneel zorgt ervoor dat de bestuurder in een oogopslag alle belangrijke informatie kan aflezen. Het dashboard is overtrokken met zwart lakleder en diverse bedieningselementen zijn uitgevoerd in magnesiumlak. Het middelste gedeelte van de stoelen is bekleed met de ademende hightech stof antarctica terwijl de zijkanten met leer zijn afgewerkt.

Het Concept A studiemodel heeft een 110 kW/150 pk TSI-motor. Dat betekent dat hij zowel een turbo als een mechanische compressor heeft, zoals bekend van de Golf GT en Touaran TSI. Samen met een zesversnellingsbak koppelt hij hoge prestaties aan een laag verbruik. Al in de ontwikkelingsfase van dit prototype, is er rekening mee gehouden dat er ook andere motoren gebruikt hadden kunnen worden. Zo is de Concept A ook klaar voor een TDI met dieselroetfilter of de 200 pk sterke motor uit de Golf GTI. Overigens beperkt de veelzijdigheid van de Concept A zich niet tot de praktische gebruiksmogelijkheden van zijn koetswerk en interieur, dankzij de standaard 4Motion vierwielaandrijving.

Volkswagen Tiguan (2007 - 2016)

Met de Concept A blikt Volkswagen op verschillende manieren vooruit. Om te beginnen is hij een voorbode van een terreinwagen die op termijn onder de Touareg in het programma komt en daarnaast laat hij zien in welke richting het design van Volkswagen gaat.

Op zoek naar een Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 4Motion Track & Field automaat?
bynco heeft er 8 vanaf € 15.940,-

Volkswagen Tiguan (2007 - 2016) 2.0 TDI 4Motion Track & Field automaat

Dutchlease