1 december 2006
Volkswagen Tiguan (2007 - 2016)

Volkswagen Tiguan

Studiemodel Volkswagen Tiguan debuteert in Los Angeles

Autozine
1 december 2006 | Volkswagen presenteert op de Los Angeles Auto Show (1-10 december) het studiemodel van de Tiguan. Deze versie geeft een goede indruk van het productiemodel dat binnen een jaar op de markt komt. In dit prototype debuteert bovendien de Clean TDI-dieselmotor. Deze maakt gebruik van BlueTec, een modulaire technologie die de emissie van onder meer stikstofoxide met ruim 90% beperkt.
 

Het studiemodel Volkswagen Tiguan laat zien dat de kleine broer van de Touareg een krachtig uiterlijk krijgt met een lange motorkap en brede schouders. Daarbij is de Tiguan echter ook een echte Volkswagen. Dat blijkt onder meer uit de typerende V-vormige grille, de forse C-stijlen en de achterlichten in de stijl van de Passat Variant en Eos. Maar er zijn meer elementen die het lijnenspel kracht verlenen. Zo heeft het studiemodel forse wielkasten met 19 inch wielen. De groeven van de banden zijn uitgevoerd in dezelfde felle oranje kleur van het koetswerk en van diverse interieurdetails. Deze groeven zijn niet geverfd; het gaat hier om door en door oranjegekleurd rubber. Overigens is het goed mogelijk dat het wielontwerp ook het productiestadium haalt. Aan de achterzijde geven de in de achterbumper geïntegreerde diffuser en de twee uitlaatpijpen de Tiguan een sportief karakter.

Volkswagen Tiguan (2007 - 2016)

De Tiguan is bedoeld voor praktisch gebruik. De achterklep loopt tot diep in de bumper door en dat maakt in- en uitladen zo makkelijk mogelijk. De onderkant van de voor- en achterbumper is in stevig matzwart kunststof uitgevoerd. De Tiguan is 4,40 meter lang, 1,85 meter breed en 1,69 meter hoog, maar hij komt net zo zelfverzekerd over als de grotere Touareg.

Het interieur van het Tiguan studiemodel is vooral licht. Dat komt met name door het transparante panoramaschuifdak, dat 1,34 meter lang en 85 centimeter breed is. In het interieur spelen de kleuren zwart, oranje en aluminium de hoofdrol. De stoelen, de deuren, het stuur en het dashboard zijn bekleed met zwart leer in zogenaamde vintage-look. De middelste baan van de stoelen is oranje en dat geldt ook voor alle stiksels. Diverse details, zoals portiergrepen en de omlijstingen van de instrumenten zijn in alu-look uitgevoerd.

Het Tiguan studiemodel dat in Los Angeles staat, is voorzien van een compleet nieuwe Clean TDI dieselmotor met BlueTec-technologie. BlueTec staat voor een samenspel van diverse technologieen die elk een gunstige invloed op uitstoot van schadelijke gassen hebben. Naast het dieselroetfilter (DRF) behoort onder meer een oxidatiekatalysator tot het BlueTec-pakket. Deze Oxikat beperkt de uitstoot van stikstofoxide met ruim 90%. Afhankelijk van de eisen van individuele markten, kunnen deze technieken gezamenlijk of afzonderlijk worden toegepast. Dankzij BlueTec is het in ieder geval mogelijk om dieselmotoren aan de strengste emissie-eisen ter wereld te laten voldoen. BlueTec is ontstaan uit een samenwerking van Volkswagen, Audi en Mercedes-Benz. Deze samenwerking is op de Los Angeles Auto Show officieel bekrachtigd. Het is uiteindelijk de bedoeling dat BlueTec een eenheidsaanduiding wordt voor zuinige en schone dieselmotoren voor personenauto's.

Volkswagen Tiguan (2007 - 2016)

Het productiemodel van de Tiguan komt in 2007 op de markt. Hij wordt leverbaar met naar keuze twee- of vierwielaandrijving.