19 november 2007

Toyota Supra

Hybride Toyota Supra HV-R uitgeroepen tot Race Engine of The Year 2007

19 november 2007 - De Toyota Supra HV-R hybride racewagen is onlangs uitgeroepen tot Race Engine of The Year 2007. Toyota schreef deze zomer al geschiedenis door met de hybride Toyota Supra de 24-uursrace van Tokachi in Japan te winnen. De Award werd uitgereikt tijdens tijdens de Professional Motorsport World Expo in het Duitse Keulen.

De nominaties werden geselecteerd door de redactie van het Engelse "Race Engine Technology Magazine" en de winnaars werden bepaald door erkende racemotor-professionals afkomstig uit alle takken van de autosport over de gehele wereld.

Toyota Supra (1993 - 2002)

Door hybridesystemen in te zetten in de autosport hopen de ingenieurs van Toyota kennis te verzamelen om hybridesystemen, onder andere bekend van de Toyota Prius, nog efficienter en lichter te maken. De betreffende racewagen is gebaseerd op de Toyota Supra GT (die wordt gebruikt bij de Super GT-races in Japan) en is uitgerust met een speciaal voor de racesport ontwikkeld hybridesysteem.

Om dit systeem zo efficient mogelijk te laten werken en energie te laten regenereren zijn twee kenmerkende technieken toegepast, te weten drie elektromotoren en een speciaal ontwikkelde condensator.

Er is sprake van speciale vierwielaandrijving die bestaat uit elektromotoren in de voorwielen en een 150 kW elektromotor die de achterwielen aandrijft. Dankzij dit energieregeneratiesysteem met drie motoren/generatoren kan de auto meer energie terugwinnen tijdens het krachtig remmen bij de veelal zeer hoge snelheden. Omdat een auto tijdens het racen veelvuldig maximaal accelereert en afremt, is het systeem uitgerust met een snelladend condensatorsysteem in plaats van conventionele oplaadbare accus.