3 september 2002
 

Toyota Land Cruiser V8

toyota geeft de eerste details vrij van de nieuwe land cruiser

Autozine
3 september 2002 | Toyota geeft de eerste gedetailleerde informatie en foto's vrij van de nieuwe Toyota Land Cruiser, die in september zijn wereldpremiere beleeft op de Paris Mondial de l'Automobile. De nieuwe Toyota Land Cruiser richt zich op de kern van de markt voor Sports Utility Vehicles (SUV's) en vervangt de huidige Land Cruiser 90, die deel uitmaakt van Toyota's reeks SUV's.
 

Zoals alle voorgaande Land Cruiser-modellen is ook de nieuwe Toyota Land Cruiser uitstekend geschikt voor het rijden buiten de gebaande wegen. Geheel in de lijn van deze tijd biedt de nieuwe Land Cruiser volgens de fabrikant ook op de beter begaanbare wegen veel rijgenot dankzij de eersteklas kwaliteit en het hoge comfort. Hij voelt zich zowel op de weg als in het terrein thuis. De nieuwe Toyota Land Cruiser kan echter niet bestempeld worden als een 'zachte' Sports Utility Vehicle. Hij is nog altijd voorzien van een traditioneel 4x4 ladderchassis en een afzonderlijke carrosserieconstructie voor een maximale stijfheid en robuustheid. De nieuwe Toyota Land Cruiser wordt leverbaar met zowel een drie- als een vijfdeurs carrosserie met motoren die aansluiten bij de hedendaagse rijomstandigheden.

Toyota Land Cruiser V8

De 3.0-liter D-4D Common Rail turbodieselmotor is overgenomen van de huidige generatie. De motor levert 120 kW (163 DIN pk) bij 3.400 tpm en heeft een koppel van 343 Nm over een toerentalbereik van 1.600 tot 3.200 tpm. Deze motor heeft bewezen goede eigenschappen voor het terreinrijden, terwijl de topsnelheid 165 km/h bedraagt (met handgeschakelde transmissie) en de acceleratie van 0-100 km/h slechts 13,0 seconden in beslag neemt. De geheel nieuwe 4,0 liter V6 benzinemotor is de meest krachtige zescilinder benzinemotor in zijn klasse en geeft de nieuwe Land Cruiser uitstekende prestaties met een topsnelheid van 180 km/h en een acceleratie van 0-100 km/h in 10,0 seconden. Deze lichtgewicht aluminium V6 levert 183 kW bij 5.200 tpm en heeft een koppel van 382 Nm bij 3.200 omw/min. Dit is overigens de meest krachtige V6 benzinemotor die ooit in een productie-Land Cruiser is geleverd. De nieuwe Toyota Land Cruiser is voorzien van permanente vierwielaandrijving met een tussenbak, waarmee de hoge of lage gearing kan worden geselecteerd. Een nieuw Torsendifferentieel met beperkte slip zorgt voor uitstekende rijeigenschappen.

Op de Land Cruiser Executive is Toyota's semi-actieve wielophanging (TEMS - Toyota Electronically Modulated Suspension) standaard, dat extra rijcomfort moet bieden op slechte wegen. De achterwielophanging is hierbij uitgevoerd met luchtvering. De conventionele schroefveren zijn in dat geval vervangen door rubber balgen die zijn gevuld met perslucht. Deze vering is voorzien van automatische niveauregeling, waarmee met een druk op de knop de wagenhoogte kan worden afgesteld.

De vormgeving van het exterieur van de nieuwe Toyota Land Cruiser is tot stand gekomen in Europa bij ED2 (spreek uit: ED square), Toyota's designstudio in Zuid-Frankrijk. Het is het derde Toyota-model dat in Europa is vormgegeven (na de Toyota Yaris en de nieuwe Toyota Corolla). Volgens het oorspronkelijke concept moest de nieuwe Land Cruiser een 'moderne evolutie' worden van de traditionele onverwoestbaarheid en kracht die onlosmakelijk met het imago van de Land Cruiser-serie verbonden zijn. De nieuwste Toyota Land Cruiser is volgens Toyota een nieuw model, waarin de identiteit van de voorgaande Land Cruiser 90 echter bewaard gebleven is.

De nieuwe Toyota Land Cruiser is de eerste auto ter wereld die van het Hill-start Assist Controlesysteem (HAC) is voorzien. Op hellingen detecteert het systeem dat de auto achteruit wil glijden en remt het de desbetreffende wielen af, waardoor het glijden wordt verminderd en er voldoende koppel aanwezig is om vooruit weg te kunnen rijden, zodat probleemloos kan worden gestart. Een tweede functie is de Downhill Assist Control (DAC) - een systeem dat bij het afdalen van een steile helling automatisch de remmen assisteert om de snelheid onder controle te houden en te voorkomen dat de auto stuurloos naar beneden glijdt. Toyota's DAC is volgens de fabrikant nauwkeuriger en houdt de auto beter onder controle dan andere systemen die al op de markt zijn, omdat het de snelheid van elk afzonderlijk wiel regelt.

De nieuwe Toyota Land Cruiser zal na zijn werelddebuut in Parijs vanaf januari in Nederland leverbaar zijn, te beginnen met de uitvoeringen met de 3.0 liter D-4D Common Rail turbodieselmotor. De uitvoeringen met de nieuwe 4.0 V6 benzinemotor zullen vanaf maart 2003 leverbaar zijn.