26 augustus 2013
Toyota Land Cruiser (2009 - 2017)

Toyota Land Cruiser (2009 - 2017)

Toyota LandCruiser ondergaat facelift

Autozine
26 augustus 2013 | De Toyota Land Cruiser is vernieuwd. De Land Cruiser belooft verbeteringen op de openbare weg en in het terrein. Ook heeft de vernieuwde Land Cruiser eenĀ  krachtiger uiterlijk en een aangepast interieur. Eind dit jaar zullen de eerste auto's bij de Nederlandse dealers staan.
 

Het vernieuwde uiterlijk is gebaseerd op meerdere karakteristieke stijlelementen van zijn voorgangers. Het klassieke Land Cruiser-front is op een moderne manier opnieuw vormgegeven en de verticale lijnen in de vernieuwde grille benadrukken het stoere karakter van de Toyota. Aan de achterzijde zijn nieuwe lichtunits met helder glas en rode accenten gemonteerd. Net als in de koplampunits zijn in de achterlichtunits Land Cruiser-logo's opgenomen.

Toyota Land Cruiser (2009 - 2017)

De nieuwe Land Cruiser is beschikbaar in 3-deurs en 5-deurs variant en biedt keuze uit twee EURO 5+ motoren. De eerste is een 4,0 liter V6 benzinemotor (207 kW/282 pk, 385 Nm koppel). De andere motor is een 3,0 liter viercilinder common-rail turbodiesel (140 kW/190 pk, 420 Nm koppel). Beide versies kennen een maximaal aanhanggewicht van 3.000 kg. De benzinemotor in de 5-deursversie is gekoppeld aan een automatische vijftrapstransmissie; de dieselmotor is te combineren met een automatische vijftrapstransmissie of een handbediende zesversnellingsbak.

Binnen is het interieur verfijnd, met nieuwe bedieningsorganen, een nieuw instrumentarium, nieuwe bekleding en een fraaiere afwerking, verbeterde zitplaatsen op de tweede en derde zitrij en een nieuwe kleurcombinatie: zwart met grijs.

Het nieuwe 4,2 inch kleurenscherm toont naast de gebruikelijke gegevens een hellingshoekmeter, informatie over de tractiecontrole per wiel en de twee sperdifferentiëlen. Voor alle versies met 5-traps automatische transmissie is het Multi-Terrain Select-systeem (MTS) verkrijgbaar. Het biedt vijf programma's voor uiteenlopende ondergronden. Zodra MTS in werking is, geeft de Multi-terrain Monitor op het 7-inch beeldscherm in de middenconsole de situatie rondom de auto weer via 4 camera's.

Toyota Land Cruiser (2009 - 2017)

Het weggedrag en het comfort van de Toyota Land Cruiser zijn verbeterd door de herziene wielophanging en het elektronisch gestuurde Kinetic Dynamic Suspension System (KDSS). In het terrein koppelt KDSS in principe de stabilisatorstangen los, zodat de wielen een grotere bewegingsvrijheid hebben. De wielophanging bestaat aan de voorzijde uit onafhankelijke dubbele draagarmen. Aan de achterzijde is er een multilink wielophanging met dwarse stabilisatorstang. De schokdempers zijn verbeterd voor meer stabiliteit en comfort.

Het Adaptive Variable Suspension-systeem (AVS) biedt de bestuurder de keuze uit de onderstelafstellingen Normaal, Comfort en Sport. In samenwerking met AVS is de elektrisch geregelde luchtvering achter in te stellen op vijf niveaus, waardoor de multilink achterwielophanging optimaal functioneert en de auto altijd vlak blijft ongeacht de belading en het aantal inzittenden.

Het permanente vierwielaandrijfsysteem omvat een Torsen-middendifferentieel dat de aandrijfkrachten verdeelt over de voor- en achteras, in verhoudingen die variëren van 50:50 tot 30:70. De actieve tractiecontrole (A-TRC) maakt gebruik van het remsysteem en kan het motorkoppel aanpassen om de aandrijfkrachten optimaal over de vier wielen te verdelen voor optimale grip.

Toyota Land Cruiser (2009 - 2017)

De nieuwe Toyota Land Cruiser is uitgerust met de meest uitgebreide reeks passieve en actieve veiligheidssystemen, zoals Pre-Crash safety (helpt de gevolgen van een aanrijding te beperken), ABS met elektronische remkrachtverdeling (EBD) en remassistentie, tractie- (TRC) en stabiliteitscontrole (VSC).

Verder is het remsysteem zo ingericht dat het ook onder de moeilijkste omstandigheden optimaal presteert: Hill-start Assist Control, Down-hill Assist Control, een terreinfunctie in het ABS systeem en actieve tractiecontrole. Verder zijn systemen verkrijgbaar als Adaptive Cruise Control (ACC), Back and Clearance Sonar om obstakels achter en onder de auto te signaleren, bandenspanningscontrole, stabiliteitscontrole voor een aanhanger, een dodehoekmonitor en Rear Cross Traffic Alert. Dit laatste waarschuwt bij achteruitrijden als personen of ander verkeer achterlangs de auto kruisen.

De Land Cruiser staat op nieuw vormgegeven lichtmetalen 6-spaaks 17-inch wielen of 12-spaaks 18-inch wielen; de 17-inch wielen zijn er ook in staal. Van de tien beschikbare carrosseriekleuren zijn er 4 nieuw: Attitude Black metallic, Light Cappuccino Brown metallic, Moss Green Mica en Pacific Blue metallic.