24 juni 2012
Suzuki SA310
Nieuws

Suzuki Swift

Autozine onthult unieke vondst op Concours het Loo

24 juni 2012 - Ze bestaan nog: van de auto's die jaren lang in een schuur staan zonder dat de tand des tijds vat op ze krijgt. Autozine vond een Suzuki Swift uit 1985 die in bijna nieuwstaat verkeert. De auto, afkomstig uit een erfenis, heeft ondanks de hoge leeftijd slechts 33.000 km op de teller. Deze nieuwe, oude Suzuki was dit weekend voor het eerst te zien op het Concours d'Elegance op Paleis het Loo in Apeldoorn.

De redactie van Autozine had al een Suzuki SA310 uit 1984 in bezit. Voor zover bekend is dit het laatste rijdende exemplaar. Die auto zou na 28 jaar en 500.000 kilometers gerestaureerd worden. Want alhoewel de auto die afstand probleemloos heeft afgelegd, begonnen de jaren overduidelijk te tellen.

Suzuki Swift (1983 - 1988)

Om het restauratieproces te vergemakkelijken zou waar mogelijk worden gewerkt met nieuwe onderdelen. De specialisten van BV Nimag (de Nederlandse Suzuki-importeur) brachten in kaart welke van de benodigde onderdelen leverbaar zijn en/of nog in Japan kunnen worden besteld.

Helaas bleken enkele belangrijke onderdelen niet meer leverbaar of bestelbaar. Omdat een Suzuki Swift uit 1985 op de naam en enkele kleine details (handremhendel, snelheidsmeter) na gelijk is, werd gezocht naar een Swift als donorauto. Welgeteld drie exemplaren van deze generatie van de Suzuki Swift stonden te koop (bron: Autowereld.nl). Een exemplaar trok de aandacht: een auto uit 1985 met slechts 33.000 km op de teller.

"The Carmaker" uit Maasbracht had de auto letterlijk gered van de pers. De Swift was afkomstig uit een erfenis en stond al jaren in een schuur. Niemand van de erfgenamen had interesse in de kleine, oude Suzuki. Ook de handelaar (met een voorliefde voor grote Amerikaanse auto's) zou in de regel geen interesse in het autootje hebben gehad, maar de ongebruikelijk lage kilometerstand en de puntgave lak deden hem anders besluiten. Als een kalf dat werd gered van de slachtbank, kreeg de kristal-groene Suzuki een kans op tweede leven.

Suzuki Swift (1983 - 1988)

Autozine kocht de auto en reed er rechtstreeks mee naar het Concours d'Elegance in Apeldoorn. Daar trok de puntgave Suzuki de nodige aandacht van de bezoekers. In de regel worden dit soort auto's "weggegooid" en tussen de overbekende E-Types, Porsches 911 en Citroëns DS trok deze vergeten Japanner de aandacht.

Zelfs de jury van het Concours d'Elegance kwam de oude, nieuwe Swift bewonderen. Een jurylid sprak: "Als wij dit jaar een klasse zouden hebben gehad waarin de Suzuki Swift zou kunnen meedoen, had deze auto hoogst waarschijnlijk een prijs gewonnen". Alle reden voor Autozine om de auto, na deze eerste rit, helemaal na te lopen en klaar te maken voor het concours van 2013.

Wittebrug
AutoCoach