Publicatiedatum: 27 juli 2007
Skoda Roomster Scout
Autotest

Skoda Roomster Scout

Beestachtig leuk

Autotest - Een Skoda Roomster is leuk. De auto rijdt en voelt als een gewone personenauto, maar biedt de ruimte van een MPV. Bovendien ziet de Roomster er sympathiek en origineel uit. Nu is diezelfde Roomster beschikbaar als Scout; dankzij een ruige aankleding belooft deze variant spanning en avontuur. Is de Scout nog leuker dan een gewone Roomster?
YourLease

Op het programma staat een dagje naar het safaripark voor vier personen. En dan beginnen de problemen. Een auto die ook op de lange afstand voldoende ruimte en comfort biedt aan vier volwassenen is groot en kostbaar.

Een MPV vormt dan een logische keuze, maar die rijdt als een familiebusje en ziet er ook zo uit. Door het hoge zwaartepunt heeft een MPV in de regel een minder goede (lees: veilige) wegligging dan een gewone personenauto. Door de hoge bouw heeft een MPV bovendien meer luchtweerstand en dus een hoger verbruik dan een lage auto.

Skoda Roomster Scout

Ruimtewonder

Dit is waar de Skoda Roomster een even originele als praktische uitkomst biedt. Van voren is de Roomster een gewone personenauto, van achteren is het een MPV. In de dagelijkse praktijk betekent dat dat de bestuurder het gevoel heeft een gewone personenauto te rijden. Tegelijkertijd wanen de achterpassagiers zich in een ruimteauto.

De achterbank bestaat uit drie delen en staat op rails. Alle drie de delen zijn individueel verschuifbaar. Met de achterbank in de achterste stand is de beenruimte enorm en de bagageruimte nog altijd behoorlijk. Met de achterbank in de voorste stand blijft voldoende beenruimte en is de bagageruimte enorm.

Net als een MPV is de Roomster voorzien van allerlei handige en ruimtebesparende vindingen. Het middelste deel van de achterbank kan ook dienst doen als tafeltje. De bagageruimte is voorzien van een flexibele scheidingswand. Twee dashboardkastjes, een zonnebrilhouder, haken voor tasjes en grote deurvakken zijn allemaal standaard.

Skoda Roomster Scout
Skoda Roomster Scout

Stop! Een zebra

Niet alleen achterin, ook voorin is de ruimte prima. De hoofdruimte zelfs overweldigend. Zelfs een giraffe met een hoge hoed op zit bij wijze van spreken prima in de Roomster. Het optionele panoramadak versterkt het gevoel van ruimte nog eens.

Het dashboard doet aan als dat van de gemiddelde Skoda. Het is sober en degelijk, maar zeker niet lelijk. Gezien de prijs van de auto is de uitrusting riant. Deze Scout is standaard voorzien van airconditioning, elektrisch bedienbare zijruiten en centrale portiervergrendeling met afstandsbediening. Als het om veiligheid gaat geeft Skoda de Roomster Scout vier airbags, ASR (anti slip regeling) en ABS mee.

Veilig en prettig is de optionele "corner functie" waardoor de lampen meesturen door de een bocht. Een radio is helaas niet standaard en de klank van het optionele "Dance"-systeem in de testauto is matig, zeker gezien de stevige prijs ervan.

Skoda Roomster Scout

Lekker nep

De hier gereden "Scout" onderscheidt zich van een gewone Roomster door de robuuste aankleding. Daarmee moet de auto kopers aantrekken die zich aangetrokken voelen tot een terreinauto, maar zich realiseren dat dat misschien niet zo'n verstandige aankoop is. De Roomster Scout biedt wel de ruige "look" van een terreinauto, maar blijft even verstandig en voordelig als een alledaagse Skoda.

Carsub
Skoda Roomster Scout

De Scout heeft grote stootranden rondom, beschermplaten voor de bodem, verbrede wielkasten, 16 inch lichtmetalen velgen en breedstralers in de bumper. De auto staat iets hoger op de wielen, maar heeft geen vierwielaandrijving.

Met deze aankleding ziet de Scout er uit alsof deze Skoda klaar is voor een avontuurlijke ontdekkingsreis door donker Afrika. In feite komt de auto geen millimeter verder dan een gewone Roomster. Hoogstens kan de extra bodemvrijheid een enkele keer handig zijn op een hoge stoeprand.

Het voelt echter allemaal nog leuker en specialer dan de gewone Roomster. Dit is een echte aandachttrekker die in tegenstelling tot een grote terreinauto louter positieve reacties ontvangt.

Skoda Roomster Scout

Elandproef

Gelukkig rijdt de Roomster Scout net zo goed als de gewone Roomster. De auto is overzichtelijk en wendbaar. De buitenspiegels zijn echter net een maatje te klein, wat de eerste dagen een onzeker gevoel geeft bij het wisselen van rijstrook.

De wegligging is uitstekend en vergelijkbaar met die van een gewone personenauto. Desnoods kan de Roomster bijna gehoekt een bocht door. Dat is misschien minder leuk voor de passagiers, maar het is een veilig idee als er ineens een eland opduikt die op volle snelheid moet worden ontweken. Vandaag is dat niet eens zo'n gekke gedachte.

De Scout is leverbaar met twee diesel- en twee benzinemotoren. De 1.4 liter benzinemotor (63 kW / 112 Nm) is geen aanrader, die is te licht. De 1.6 liter benzinemotor (77 kW / 153 Nm) is voldoende, maar daar blijft het bij.

Zowel in de stad als op de snelweg komt de Roomster 1.6 goed mee. Daarvoor moet de motor echter hard werken. Dat is vooral op de lange afstand vermoeiend. Bovendien is zo weinig reserve beschikbaar, dat vlot passeren een hele toer is. Omdat de auto zo hard moet werken is het ook lastig het beloofde verbruik van 7 liter per 100 km te realiseren.

Skoda Roomster Scout

Conclusie

De Roomster is ook in de "Scout" variant een bijzonder geslaagde auto. Deze Skoda is een eigenzinnige creatie die het beste van een personenauto en een familiebusje combineert. De Roomster Scout biedt de ruimte en veelzijdigheid van een MPV, maar rijdt als een gewone personenauto.

De Scout uitvoering biedt geen enkele praktische meerwaarde, maar het maakt de ervaring wel degelijk specialer. De Skoda Roomster Scout is als een dagje naar het safaripark: iedereen weet dat dit geen expeditie door de jungle is, maar een ritje over een keurig geplaveide weg door een gecultiveerd park. Het is allemaal nep, maar dat maakt het er niet minder leuk om.

plus
  • Scherpe prijs
  • Sympathieke uitstraling
  • Ruim als een MPV, rijdt als een personenauto
min
  • Matige prestaties
  • Te kleine buitenspiegels
  • CD-wisselaar speelt geen MP3, CD-speler wel

Met dank aan de Safaripark de Beekse Bergen, zie voor meer informatie: www.beeksebergen.nl