13 april 2004

Skoda Fabia (1999 - 2007)

Skoda produceert miljoenste Fabia

13 april 2004 - Iets meer dan een maand nadat de miljoenste Skoda Octavia er van de band rolde, viert SkodaAuto in Mlada Boleslav een nieuwe productiemijlpaal met zes nullen. Op 8 april 2004, verliet om 10.00 uur 's ochtends de miljoenste Skoda Fabia de fabriek. De jubileumauto, een zilverkleurige Fabia RS met 96 kW TDi dieselmotor, werd ceremonieel overgedragen aan de trotse koper uit Groot-Brittannie.
Carsub

De Fabia, een van de succesvolste modellen in de geschiedenis van Skoda, debuteerde tijdens de internationale autotentoonstelling van Frankfurt (IAA) in september 1999. De stationuitvoering Fabia Combi werd een jaar later geintroduceerd tijdens de tentoonstelling van Parijs en weer een jaar later volgde de Fabia in sedanuitvoering met een debuut tijdens de salon van Geneve, in februari 2001. Ten slotte werd de Fabia-familie vorig jaar gecompleteerd met de sportieve Fabia RS.

Skoda Fabia (1999 - 2007)

Van de miljoen geproduceerde Fabia's werden er ongeveer 622.000 hatchbacks verkocht, 300.000 Combi-uitvoeringen en 76.000 sedans. Het aandeel van de Fabia-range in de totale verkoopcijfers van SkodaAuto is bijna 60 procent. Behalve in SkodaAutos belangrijkste fabriek in Mlada Boleslav, worden de Fabia's geassembleerd in de Eurocar fabriek in Salomonovo, Oekraine, en in de Bosnische hoofdstad Sarajevo.

Vratislav Kulhánek, bestuursvoorzitter van SkodaAuto, verklaarde bij de overdracht van de miljoenste Fabia: "Het is me een bijzonder genoegen dat onze miljoenste Fabia wordt geleverd aan een koper uit Groot-Brittannie. Niet alleen omdat dit een van onze belangrijkste Europese markten is, maar vooral omdat juist in deze markt de transformatie van het merk Skoda zo duidelijk gestalte kreeg. Voor 1991 werden we in Engeland niet echt serieus genomen, maar vandaag de dag worden Skoda's voor vol aangezien en gerespecteerd door de consumenten in deze veeleisende, kritische markt".

Sinds zijn marktintroductie in 1999 is de Skoda Fabia diverse malen onderscheiden. Zo werd hij al in november 1999 winnaar van de Goldenes Lenkrad en bereikte in 2000 de finale van de Europese Auto van het Jaar verkiezing; hij werd uitgeroepen tot beste auto in Tsjechie, Denemarken, Groot-Brittannie, Kroatie, Slowakije, Litouwen en de Oekraine. Verder bevat de rijk gevulde Fabia-prijzenkast de derde plaats in het algemeen klassement van de Auto 1 competitie, georganiseerd door de magazines van Auto Europe. In Tsjechie en Oostenrijk was de Fabia trotse lijstaanvoerder van de Auto1 polls. Ten slotte bleek het hoge veiligheidsniveau van de Fabia ook uit de onafhankelijke Euro NCAP tests waar hij een score van vier sterren behaalde.