17 september 2003
Rover Streetwise

Rover Streetwise

De Rover Streetwise is in Nederland aangekomen

Autozine
17 september 2003 | In haar streven om te anticiperen op verandering van het wensenpatroon van de automobilist, heeft Rover een groeiende groep klanten geidentificeerd die nog niet wordt bediend. Die klantencategorie bevindt zich in de leeftijdsklasse van 25 tot 35 jaar, die niet alleen op zoek is naar een auto die praktisch en betrouwbaar is, maar ook anders en 'lekker'. Deze nieuwe klantendoelgroep wil een auto voor het dagelijks (stads) gebruik, die duidelijk aansluit bij hun moderne en actieve levensstijl, en die een duidelijk statement afgeeft over hun persoonlijkheid. Het antwoord is de Rover Streetwise.
Profile
 

Modellen in dit nieuwe marktsegment worden omschreven als Sports Activity Vehicles (S.A.V.). De Streetwise bevindt zich midden in dit segment. Andere modellen zoals de RAV 4 of de Freelander hebben wellicht op de shopping list van de klant gestaan, maar worden door de automobilist uit dit nieuwe marktsegment als 'budgettair niet haalbaar' beschouwd. De Streetwise is de auto voor de hedendaagse automobilist in voornamelijk het stadsverkeer, met daarbij de mogelijkheid de auto ook voor andere doeleinden te gebruiken. Het stylingteam van Rover, aangevoerd door de wereldberoemde auto-ontwerper Peter Stevens, had zich ten doel gesteld een exterieur en interieur te ontwerpen die tegemoet zouden komen aan de wensen van deze groep klanten op het gebied van vormgeving en praktische gebruiksmogelijkheden. Een fiks aantal ontwerpers uit dit team viel overigens qua leeftijd zelf ook in de doelgroep.

Rover Streetwise

Een van de duidelijke uitkomsten uit de verschillende onderzoeksclinics was het gegeven dat klanten op zoek zijn naar een betrouwbare, stijlvolle auto voor gebruik in de stad. De auto moet het hoofd kunnen bieden aan de zware eisen van de verschillende wegoppervlakken in de stad en toch ook enkele van de positieve eigenschappen van een kleine auto behouden, zoals het gemakkelijk kunnen manoeuvreren en plezier in het gebruik. Om deze doelstellingen te realiseren werd de Streetwise ontworpen, met een verhoogde zitpositie voor een beter zicht rondom en een verhoogde bodemvrijheid om beter bestand te zijn tegen typische obstakels in de stad, zoals verkeersdrempels, trottoirbanden en stoepen. Het interieur, met een frisse uitstraling, is voorzien van tal van voorzieningen en accessoires, waardoor de bestuurder beter is toegerust op het rijden in het drukke en veeleisende stadsverkeer. De Streetwise heeft een meer agressief en ruiger uiterlijk gekregen door gebruikmaking van nieuw ontworpen, neutraal gekleurde bumpers, spatbordbeschermers, gewijzigde dorpels en rubberen flankstrips. Ook beschikt de Streetwise over een nieuw ontworpen, stevige dakreling, die een last van maximaal 65 kilo kan torsen. De nieuwe lampen, geintegreerd in de bumper, dragen eveneens bij aan het stoere uiterlijk.

Het designthema wordt voortgezet aan de achterzijde van de auto en behelst ondermeer een nieuw vormgegeven handgreep van hetzelfde materiaal als de bumper. Badges zijn aangebracht op de zijkanten, de achterbumper en de achterklep. Daarmee is de Streetwise de eerste Rover die is voorzien van het nieuwe Rover-logo. Ook aan de binnenzijde is de Streetwise gewijzigd en is hij voorzien van een nieuwe vormgeving met een gewijzigde uitrusting. Standaard heeft de auto vier zitplaatsen met een centraal opbergvak middenachter. Tevens is het mogelijk te kiezen voor een achterbank met drie zitplaatsen zonder opbergvak, waardoor de Streetwise een heuse vijfpersoons auto wordt. Om tegemoet te komen aan de eisen op het gebied van autobeveiliging is de Streetwise standaard uitgerust met een nieuw ontworpen beveiligingssysteem. Tenslotte, teneinde de keuze voor de klant te vergroten op het gebied van een individuele afstemming van de auto, is er een uitgebreide reeks accessoires ontwikkeld. Deze accessoires stellen de klanten in staat de Streetwise zodanig uit te rusten dat hij volledig voldoet aan hun eigen voorkeur op het gebied van zowel stijl als praktische gebruiksmogelijkheden.

Rover Streetwise

De nieuwe Streetwise-reeks is verkrijgbaar in zowel een drie- als vijfdeursuitvoering en in Nederland met een, hooggepositioneerd uitrustingsniveau. Bij de lancering op de Nederlandse markt is er keuze uit twee motoren, gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak: de 1.4 K Series krachtbron van 103 pk en de 2.0 L Series 101 pk Turbo Diesel unit. De Streetwise is gebaseerd op het Rover 25 platform, maar ontwikkeld om de competitie in het nieuwe S.A.V. marktsegment van de 'on-roaders' aan te gaan.