Opel Combo Tour (2012 - 2018)
Witgoed
Een auto ontwikkelen is kostbaar, heel kostbaar. Daarom maken autofabrikanten bij voorkeur modellen die gegarandeerd in grote aantallen zullen verkopen. De Opel Combo Tour is echter een bijzonder model dat slechts een kleine doelgroep aanspreekt.
De Combo Tour is bedoeld als alternatief voor grote gezinsauto's, zoals een MPV (Multi Purpose Vehicle) of een stationwagon. In vergelijking met dergelijke auto's biedt de Combo Tour nog meer functionaliteit, terwijl de prijs door de eenvoudige opzet lager ligt.

Om dat te realiseren heeft Opel twee "trucs" gebruikt. De Combo Tour is namelijk gebaseerd op een bedrijfsauto: de Opel Combo. Bij een bedrijfsauto gaat functie altijd voor vorm. De nieuwe Combo wordt, gezien de resultaten uit het verleden, bij voorbaat een verkoopsucces.
Op zijn beurt is de Opel Combo in samenwerking met Fiat ontwikkeld. Fiat verkoopt exact dezelfde auto met dezelfde motoren en dezelfde rijeigenschappen onder de naam "Doblo". Alleen het front, de stoelbekleding en de logo's verschillen. De reden om voor de variant van Opel te kiezen zit vooral in de naam: een Opel heeft naar verwachting een hogere restwaarde dan een Fiat, ook als het onderhuids een Fiat is.
Diesel
De Fiat Doblo is al enige tijd op de markt. Die auto werd destijds getest met een benzinemotor en die variant bewees te traag te zijn. In de stad presteert de Combo/Doblo 1.4 nog redelijk, maar op de snelweg schiet het vermogen van de 95 pk / 127 Nm sterke benzinemotor schromelijk tekort.

Daarom is dit keer voor een dieselmotor gekozen. Zelfs de lichtste 1.6 liter diesel (90 pk / 200 Nm) presteert al heel behoorlijk. De koppeling vraagt enige gewenning, maar daarna rijdt de Combo Tour diesel even goed als een voordelige personenauto. De viercilinder diesel heeft zoveel souplesse dat schakelen optioneel is; desnoods kan het toerental tot 1.200 tpm terugvallen en dan nog accelereert de Combo zonder protesteren.
Net als moderne personenauto's, is de Combo Tour voorzien van een schakelindicator en een stop/start-systeem om het verbruik te beperken. Daarbij valt op dat het stop/start-systeem (niet beschikbaar wanneer wordt gekozen voor de variant op aardgas) van Opel/Fiat ook bij zeer lage temperaturen blijft werken.
Door de barre weersomstandigheden waarin de testrit is verreden, lagen de snelheden noodgedwongen zeer laag. Het gemiddelde verbruik kwam daarom uit op een keurige 5.3 liter per 100 km.
Weggedrag
De vorige generatie van de Opel Combo was gebaseerd op de compacte Opel Corsa. De Combo was daarom een ruime, maar desondanks wendbare auto die zich bij uitsteek leende voor gebruik in de stad. De nieuwe Combo is juist een zeer grote auto en dat is merkbaar! Door de indirecte besturing, het zicht op de brede motorkap en de enorme ruimte rondom, is de bestuurder zich er continu van bewust een grote auto te rijden. In parkeergarages wordt pijnlijk duidelijk hoe hoog de Combo is, want met 1 meter 84 is de Tour lang niet overal welkom.

De wegligging is prima, zij het dat het onderstel merkbaar eenvoudig is. Door de indirecte besturing laat de Combo zich niet zomaar uit balans brengen. Wanneer dat toch gebeurt, reageert de auto traag en goedmoedig. Een elektronisch stabiliteitssysteem is mede daarom niet standaard en is alleen in extreme weersomstandigheden echt zinvol.

Luxe
Alhoewel de rijeigenschappen die van de gemiddelde personauto benaderen, geldt dat niet voor de luxe. De Combo Tour geeft absoluut niet het solide en volwassen gevoel dat kenmerkend is voor een Opel.
De gebruikte materialen hebben een hoog plastic-gehalte. Dit kan positief worden uitgelegd door te stellen dat het interieur bestendig is tegen intensief gebruik en dat eventuele vervanging van beschadigde delen voordelig is.
Ook de uitrusting is niet kenmerkend voor Opel. Geen van de "Flex"-voorzieningen (uitklapbaar fietsenrek, slimme opvouwbare achterbank, etc) van de andere Opels is beschikbaar op de Combo. Op het gebied van elektronica is het aanbod beperkt tot een radio die mp3-bestanden kan afspelen.
Functionaliteit staat voorop en op dat punt weet de Combo meer dan te overtuigen. De ruimte voorin is enorm. Zelfs lange bestuurders hebben enkele decimeters hoofdruimte over. Omdat de Combo bedoeld is als bedrijfsauto, komt de ruimte achterin vooral de bagage ten goede. De beenruimte op de achterbank valt daarom iets tegen voor een auto van deze omvang.
De bagageruimte meet maximaal 3.200 liter. Daarmee biedt de Combo Tour voldoende ruimte voor een tweede achterbank, waarmee dit een voordelige zevenzitter wordt.
De praktische mogelijkheden komen ook van allerhande bakjes, vakjes en een enorm bergvak boven de voorruit. Wanneer de Combo bedrijfsmatig wordt gebruikt, is het prettig te weten dat de breedte tussen beide achterdeuren bovengemiddeld groot is. Gezinnen met kinderen zullen de schuifdeuren waarderen, waardoor de instap naar achteren eenvoudig is, ook als de ruimte rondom de auto minimaal is.

Conclusie
Wie op zoek is naar maximale ruimte tegen een minimale prijs, kan nu ook terecht bij Opel. De Opel Combo Tour is gebaseerd op een bedrijfsauto en daarom staan praktische mogelijkheden en een lage prijs per kilometer voorop. In vergelijking met een MPV of stationwagon biedt de Combo Tour weliswaar minder luxe, maar wel meer ruimte. Het comfort en de rijeigenschappen staan niet op het niveau van een personenauto met eenzelfde prijskaartje, maar ze scoren nog steeds een ruime voldoende. Daarmee is de Opel Combo Tour even opwindend als een stuk witgoed, maar gelukkig ook even functioneel.
- Prima remmen
- Enorme bagageruimte
- Nette prestaties, laag verbruik 1.6 liter dieselmotor
- Onhandig groot en hoog in de stad
- Beenruimte op achterbank valt tegen
- Matige prestaties 1.4 liter benzinemotor