15 september 2010
 

Nissan ZX

Nissan Z Club viert 25-jarig bestaan

Autozine
15 september 2010 | Motorrijders moesten op zondag 12 september lijdzaam toezien hoe 'hun' TT Circuit Assen werd overgenomen door tientallen Nissan Z- en ZX-sportauto's. De Nissan Z en ZX Club Holland bestaat dit jaar 25 jaar en had zijn leden uitgenodigd om op die dag op het beroemde motorcircuit hun auto's de sporen te geven. Het was een bijzonder schouwspel, want toeschouwers zagen veertig jaar Z-historie voorbijrijden.

Alle generaties van Nissans sportauto waren aanwezig tijdens het vijfde lustrum van de Nissan Z en ZX Club Holland. Van de tot klassieker verheven Datsun 240Z tot de huidige, moderne Nissan 370Z. Minder bekend, maar ook aanwezig: de Datsun Fairlady Z.

Nissan 300 ZX

"Dat is de open sportauto waarmee het allemaal begon", vertelt Jeroen de Jong, vicevoorzitter van de Nissan Z en ZX Club Holland. "Deze had heeft al alle kenmerken van een echte Z in zich: puur, krachtig, betrouwbaar en kwalitatief; een sportauto die garant staat voor vele jaren rijplezier".

Behalve de leeftijden van de aanwezige Nissan sportauto's liepen ook de leeftijden van hun berijders behoorlijk uiteen. "Er was een rijder van achttien jaar, maar ook een van 71 jaar", vervolgt Jeroen. "Ook dat hoort bij deze auto's: zowel jong als oud rijdt erin. Voor 5.000 euro heb je bijvoorbeeld al een goede 300ZX uit de jaren tachtig. Juist die generatie trekt veel jonge liefhebbers. Het leuke is dat er onderling geen jaloezie is; niemand kijkt met afgunst naar de ZX of Z van een ander".

De viering van het 25-jarig bestaan van de Nissan Z & ZX Club Holland begon op vrijdag 10 september met een toerrit naar het Groningse vestingdorp Bourtange. Jeroen: "De dag erna was gereserveerd voor diverse behendigheidsproeven, waaronder een slalom op gras. Hierbij is het vermogen van de auto's van ondergeschikt belang. De circuitdag op zondag was voor de meeste deelnemers het klapstuk van het programma. Om alleen met andere ZX- en Z-eigenaren op het circuit te rijden, is dan ook heel speciaal. Dat er ook Duitse en zelfs Zwitserse eigenaren aanwezig waren, onderstreept dit nog maar eens. Iedereen kreeg een rijvaardigheidstraining waarna ze in de middag vrij de baan op mochten".

Nissan 300 ZX

Met de 370Z Coupé en 370Z Roadster gaat het verhaal van de Z verder. De 370Z Coupé 40th Anniversary is een ode aan de veertig jaar Z-historie die te zien was tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van de Nissan Z en ZX Club Holland. Nissan rust deze gelimiteerde uitvoering uit met onder meer lichtmetalen 19-inchwielen en Nissan Connect Premium, bestaande uit een audio-/navigatiesysteem met harde schijf, dvd-speler, Bluetooth-technologie en touchscreen. De combinatie van rood leren bekleding met de carrosseriekleur Diamond Black of Metal Quartz maakt van de 370Z Coupé 40th Anniversary een ware eyecatcher. Het sportieve hart is net als bij de overige versies een 3,7-liter V6-benzinemotor van 328 pk (241 kW). De prijzen beginnen bij 58.350 euro.

XLLease
 

Info

Techniek

Prijs

Forum