9 juni 2022

Lightyear 0

Lightyear 0 gaat in productie

9 juni 2022 - Lightyear, het bedrijf dat een zonneauto ontwikkelt, lanceert zijn productie-model: Lightyear 0. Na zes jaar onderzoek en ontwikkeling, ontwerpen, engineering, prototypes en testen gaat deze zonneauto dit najaar in productie. Automobilisten kunnen in theorie tot zeven maanden rijden zonder een auto aan te moeten sluiten op stopcontact of laadpaal. Met Lightyear 0 biedt het bedrijf een nieuwe oplossing voor automobilisten die de vrijheid van mobiliteit willen combineren met de geruststelling van duurzame energie.

De Lightyear 0 is uitgerust met vijf vierkante meter gepatenteerde, dubbel gebogen zonnepanelen, waardoor het voertuig zichzelf kan opladen tijdens het woon-werkverkeer of wanneer het buiten geparkeerd staat. Onder optimale omstandigheden kan de Lightyear 0 zichzelf op die manier van energie voorzien met een actieradius van 70 kilometer per dag, bovenop de geschatte 625 kilometer WLTP actieradius. Dankzij een opbrengst tot 11.000 zonnekilometers per jaar kunnen automobilisten die de Lightyear 0 gebruiken voor hun dagelijkse woon-werkverkeer (35 kilometer) in de zomer maandenlang rijden voordat ze aan een oplader of stopcontact moeten; in klimaten zoals Nederland zou dat twee maanden zijn en in klimaten als Spanje of Portugal maar liefst zeven maanden.

De vier in-wheel motoren maken het volgens de fabrikant de meest efficiënte elektrische aandrijflijn die vandaag beschikbaar is. Met een energieverbruik van 10,5 kWh per 100 kilometer (bij 110 km/u) is het een efficiënte elektrische auto en het luchtweerstandscoëfficiënt van minder dan 0,19 maakt het de meest aerodynamische gezinsauto tot nu toe. Naast de aerodynamica is ook het gewicht van de auto van invloed op de efficiëntie. Lightyear 0 is een elektrische auto van vijf meter lang, maar weegt in totaal 1.575 kilogram. De kracht van het ontwerp wordt duidelijk in de praktijk: bij snelwegsnelheden (110 km/u) kan de Lightyear 0 maximaal 560 kilometer achter elkaar rijden.

Vanaf de oorsprong heeft Lightyear ernaar gestreefd een auto te ontwikkelen die de druk op de planeet en op de automobilist elimineert; daarom is bij elk ontwerpdetail rekening gehouden met minimalisme, duurzaamheid en comfort. Het gestroomlijnde dashboard heeft een 10,1-inch touchscreen infotainment systeem dat cloud-gebaseerde updates mogelijk maakt en het interieur is volledig samengesteld uit veganistische en natuurlijke materialen, zoals ecologische microfiber suède zittingen en rotan palm detaillering.

De productie van de Lightyear 0 begint dit najaar en de eerste auto wordt in november 2022 geleverd. Terwijl Lightyear zich voorbereidt om de eerste zonnewagens op de weg te brengen, heeft het bedrijf ervoor gekozen om zijn eerste auto officieel voor te stellen met een naam die beter overeenkomt met de reis. Net zoals ze bij de ontwikkeling van hun technologie vanaf het begin zijn begonnen, een schone lei vanuit het niets, is Lightyear 0 de auto die de weg baant voor het merk.

Er worden maximaal 946 Lightyear 0's geproduceerd voor een bedrag van €250.000 om deze vorm van mobiliteit effectief op de markt te introduceren en verder te gaan met Lightyear's volgende model. Deze wordt ontworpen voor massaproductie met een vanaf prijs van €30.000 (de productie staat gepland voor eind 2024 / begin 2025).

Dutchlease
Dutchlease