24 maart 2006
Mitsubishi Lancer (2000 - 2007)

Mitsubishi Lancer (2000 - 2007)

Mitsubishi introduceert Lancer Evolution IX

Autozine
24 maart 2006 | De ingenieurs van de Mitsubishi kregen een heldere taakomschrijving voor de (door)ontwikkeling van Mitsubishis rally-icoon: ten opzichte van de Evolution VIII nog een paar stappen verder gaan waar het gaat om efficientie, raffinement, aanpassings-vermogen en pure prestaties. Dit resulteerde in de overtreffende trap die Lancer Evolution IX heet.

De krachtbron in de Lancer Evolution is als vanouds de 4G63-motor met twin-scroll" turbocompressor en intercooler. Maar in de Evolution IX is deze zestienklepper voorzien van Mitsubishis MIVEC variabele kleptiming. Het maximum vermogen van de 2.0 MIVEC-turbomotor steeg tot 280 pk (206 kW) en het maximumkoppel bedraagt 355 Nm bij 3.500 t.p.m. Met zijn handgeschakelde zesversnellingsbak heeft de Lancer Evolution IX 5,7 seconden nodig om vanuit stilstand naar 100 km/uur te accelereren. De topsnelheid bedraagt 250 km/uur (niet begrensd).

Mitsubishi Lancer (2000 - 2007)

Mitsubishi heeft het AWC-systeem verfijnd. Het resultaat is een onderstel met een betere balans tussen onder- en overstuur, een betere communicatie met de bestuurder en een toegenomen hoeveelheid grip onder alle omstandigheden. Het AWC-systeem kent de modi Tarmac, Gravel en Snow, waarmee het stuurgedrag is af te stemmen op een specifiek type ondergrond.

Ook de aerodynamica van de Lancer Evolution IX is geoptimaliseerd, met behulp van een nieuw neus- en staartstuk, en grotere luchtinlaten in de voorspoiler ten behoeve van de intercooler. Om gewicht te besparen is de koolstofvezel achtervleugel hol en wordt er aluminium toegepast voor het dak en de verstevigingsprofielen in de portieren. Dit zorgt bovendien voor een verlaging van het zwaartepunt.

Om al het geweld in toom te houden, is de Lancer Evolution IX voorzien van inwendig geventileerde remschijven rondom, met 4-zuiger Brembo remtangen voor en sport-ABS met stuurhoeksensor. In samenwerking met schokdemperfabrikant Bilstein ontwikkelde Mitsubishi speciale sportdempers. De 17-inch lichtmetalen velgen van BBS helpen het onafgeveerde gewicht verder te beperken.

Vandebron
Mitsubishi Lancer Evo VIII bij de dealerMitsubishi Lancer Evo VIII bij de dealer
17 februari 2004
Mitsubishi presenteert nieuwe LancerMitsubishi presenteert nieuwe Lancer
21 juni 2003
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum