29 mei 2011
Mercedes-Benz SLS
Nieuws

Mercedes-Benz SLS

Mercedes introduceert SLS AMG Roadster

29 mei 2011 - Naast de SLS AMG Coupé introduceert Mercedes-benz nu de SLS AMG Roadster. De SLS AMG Roadster kenmerkt zich door zijn pure lijnvoering met softtop en de lichtgewicht bouwwijze. De SLS AMG Roadster beleeft zijn officiële wereldpremière op 13 september op de IAA in Frankfurt. Hij wordt in oktober bij de Nederlandse Mercedes-Benz dealers verwacht. De prijzen zijn nog niet bekend.

Op zoek naar een Mercedes-Benz SLS AMG Coupe?
Nederland Mobiel heeft er 6 vanaf € 199.950,-

Mercedes-Benz SLS AMG Coupe

De softtop-constructie is zeer geavanceerd. Het dak zelf bestaat uit drie lagen voor een perfecte (akoestische) isolatie, ook bij hogere snelheden. De glazen achterruit is naadloos in de softtop geïntegreerd. Om het gewicht zo veel mogelijk te beperken, is vooral gebruik gemaakt van aluminium en magnesium. Deze lichtgewicht constructie draagt bij aan een zo laag mogelijk zwaartepunt en dus aan maximale rijdynamiek. De softtop is leverbaar in drie kleuren: zwart, rood of beige. Hij opent of sluit in 11 seconden na een simpele druk op de knop. Openen en sluiten kan zelfs rijdend bij een snelheid tot 50 km/h. Zowel met open als gesloten dak bedraagt de inhoud van de bagageruimte 173 liter (Coupé: 176 liter).

Mercedes-Benz SLS

De SLS AMG Roadster is geen afgeleide van de Coupé-uitvoering. Sterker nog: de Roadster en de Coupé zijn parallel aan elkaar ontwikkeld. Ook bij de Roadster stond een zo laag mogelijk gewicht bovenaan de prioriteitenlijst. Daarom zijn zowel chassis als carrosserie van aluminium. Deze zogenaamde spaceframe-constructie is niet alleen licht, maar ook buitengewoon sterk. De carrosserie weegt 243 kg, slechts twee kilo meer dan die van de Coupé. Het totaalgewicht van de SLS AMG Roadster bedraagt 1.660 kg. Daarmee is hij slechts 40 kg zwaarder dan de Coupé.

De SLS AMG Roadster beschikt evenals de Coupé over de 6,3-liter AMG V8 met een vermogen van 420 kW (571 pk) bij 6.800 tpm en een koppel van 650 Nm (bij 4.750 tpm). Deze krachtbron kon dankzij de "dry-sump " smering zeer laag gemonteerd kon worden. De topsnelheid is begrensd op 317 km/h en de sprint van 0-100 km/h neemt 3,8 seconden in beslag. Het gemiddelde verbruik bedraagt 13,2 l/100 km. Deze relatief gunstige waarde is onder meer bereikt door hightech toepassingen als een speciale coating van de cilinderwanden. Deze coating zorgt voor een sterke vermindering van de interne wrijving.

Mercedes-Benz SLS

Evenals de SLS AMG Coupé maakt de Roadster gebruik van een ultralichte cardanas van carbonfiber. Een vergelijkbaar systeem wordt gebruikt bij de DTM-raceauto's van Mercedes AMG. De AMG Speedshift DCT zeventraps sporttransmissie is achterin gemonteerd en door middel van een zogenaamde "torque-tube" met de motor verbonden. Door de dubbele koppeling schakelt de versnellingsbak over zonder de aandrijfkracht te onderbreken. Hij biedt keuze uit vier modi: C (Controlled Efficiency), S (Sport), S+ (Sport Plus) en M (Manual). De RACE START functie en het mechanische sperdifferentieel zorgen samen voor maximale tractie.

Evenals de Coupé is de SLS AMG Roadster optioneel leverbaar met het AMG Ride Control sportonderstel met elektronisch aangestuurde demping. Dit stelt de bestuurder in staat een eigen 'set-up' te kiezen. Via een speciale knop is de Comfort-, Sport- of Sportplus-modus te selecteren. 'Comfort' is zeer geschikt voor dagelijks gebruik, 'Sport' zorgt voor een nog beter wegcontact door de stuggere demping. 'Sport Plus' is dé modus voor snelle rondetijden.

Mercedes-Benz SLS

Het interieur van de SLS AMG Roadster komt vrijwel overeen met dat van de Coupé. Specifieke Roadster-elementen zijn de met leer beklede rolbeugels en de beschikbaarheid van de Airscarf nekverwarming.

Nieuw is de beschikbaarheid van AMG Performance Media. Dit systeem vindt zijn oorsprong in de autosport en maakt het mogelijk om diverse telemetriedata zoals motorgegevens, lineaire- en dwarsversnellingen en rondetijden via het centrale display weer te geven. Diverse data worden gevisualiseerd door middel van digitale simulaties van dashboardinstrumenten. AMG Performance Media maakt ook een breedband-internetverbinding mogelijk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het Android-besturingsysteem. AMG Performance Media is eveneens beschikbaar voor de SLS AMG Coupé en in een later stadium ook voor diverse andere AMG-modellen.

Mercedes-Benz SLS
AutoCoach
AutoCoach