22 juli 2011
 

Mercedes-Benz Patent Motor Car

Brochure van de 1e auto ter wereld uitgebracht

Autozine
22 juli 2011 | De eerste auto ter wereld kijgt ruim 125 jaar na de introductie eindelijk zijn officiƫle brochure. Die brochure is net als de Benz Patent Motorwagen een collectors item op zich; het Engelstalige drukwerk is zeer beperkt verkrijgbaar. Overigens is de Benz Patent Motorwagen zelf ook weer leverbaar. Mercedes-Benz Classic geeft op verzoek een prijsopgave voor een officiƫle replica.
 

De officiële brochure van de Benz Patent Motorwagen, de eerste auto ter wereld uit 1886, wordt uitgegeven ter ere van het 125-jarige bestaan van de automobiel. De unieke folder legt uit hoe (amper) 1 pk in staat bleek de hele wereld in beweging te brengen. Er is dan ook volop aandacht voor de techniek. Zo wordt de werking van de eencilinder motor en de continu variabele transmissie duidelijk uitgelegd én geïllustreerd. Ook de bediening van de auto wordt uitvoerig uit de doeken gedaan.

Mercedes-Benz Patent Motor Car

De brochure van de Benz Patent Motorwagen gaat ook in op praktische en comfortabele details van de auto zoals de verende bank, de opstaphulp en de "fraai uitgevoerde" voetenplank. Ook de technische gegevens en de standaarduitrusting komen aan bod. De Patent Motorwagen beschikt bijvoorbeeld over eencilinder motor met een vermogen van 0,55 kW (0,75 pk) en is daarmee goed voor een topsnelheid van 16 km/h en een gemiddeld verbruik van circa 10,0 l/100 km.

De standaarduitrusting omvat onder meer zwarte lederen bekleding (code 228) en een uitgebreide houtafwerking (code 731). Deze details worden niet voor niets vermeld. Ter ere van het 125-jarige bestaan van de automobiel worden in een zeer beperkte oplage namelijk replica's van deze eerste auto ter wereld verkocht. Daarbij is het goed te weten dat de Benz Patent Motorwagen standaard wordt geleverd in de non-metallickleur 040 (zwart). Op aanvraag en tegen meerprijs zijn andere kleuren leverbaar.

De replica's van de Benz Patent Motorwagen werden met de hand gebouwd door Mercedes-Benz Classic. De prijs is op aanvraag. De brochure, die overigens het wachten waard was, heeft een zeer beperkte oplage.