10 augustus 2007
Mercedes-Benz E-Klasse (2002 - 2009)
Nieuws

Mercedes-Benz E-Klasse (2002 - 2009)

Mercedes-Benz E-klasse Bluetec nu ook in Europa

10 augustus 2007 - Na positieve ervaringen op de Amerikaanse markt, wordt de schone Bluetec-dieseltechnologie nu in Europa in een personenauto geleverd.

De E-Klasse Bluetec heeft een 155 kW/211 pk sterke drieliter V6-motor met een koppel van 540 Nm en verbruikt 7,3 liter diesel per 100 km . De uitstoot ligt nu al onder de toekomstige EURO-norm. De topsnelheid van de E 300 Bluetec bedraagt 244 km/u, de acceleratie van 0-100 km/u vergt 7,2 seconden.

Mercedes-Benz E-Klasse (2002 - 2009)

De door DaimlerChrysler ontwikkelde Bluetec-technologie vermindert effectief de uitstoot van voertuigen met dieselmotor, vooral waar het stikoxide betreft. Daarbij passen de ingenieurs van het Mercedes-Benz Technology Center verschillende strategieen toe. Zo wordt in de eerste plaats bij de E 300 Bluetec de vorming van stikoxides verminderd door aanpassingen in de motor. Andere maatregelen zijn:

  • Verlaging van de compressieverhouding tot 16,5:1
  • Toepassing van speciale piezo-injectoren met kleinere doorstroom-opening
  • Optimalisering van de turbocompressor met variabele turbinegeometrie
  • Verbeterde uitlaatgas-recirculatieregeling waarbij meer uitlaatgassen worden teruggevoerd
  • Toepassing van keramische bougies die onder alle omstandigheden een snelle koude start bij een lagere compressieverhouding mogelijk maken

Naast de aanpassingen in de motor is de krachtbron uitgevoerd met een effectief en speciaal op deze motor afgestemd systeem voor de nabehandeling van uitlaatgassen. Daartoe behoren de oxidatiekatalysator, die de uitstoot van koolmonoxide (CO) en onverbrande koolwaterstoffen (HC) vermindert, als ook een diesel-partikelfilter dat zonder additieven werkt. Een doorontwikkelde NOx-opslagkatalysator met gepatenteerde onboard-productie van ammoniak wordt gecombineerd met een extra SCR-katalysator en maakt het bereiken van de laagste stikstofoxide-niveaus mogelijk. Deze gehele nabehandeling van de uitlaatgassen vindt plaats zonder extra toevoegingen.

Mercedes-Benz E-Klasse (2002 - 2009)

Mercedes-Benz startte het Bluetec-offensief voor personenwagens in de Verenigde Staten. Hier begon in oktober 2006 de verkoop van de E 320 Bluetec. Vanaf 2008 worden in de VS nog drie V6-Bluetec-modellen geleverd in de GL-, M- en R-Klasse. Bluetec wordt ook toegepast op bedrijfswagens. Hier functioneert de technologie al sinds begin 2005 en is deze inmiddels in alle modelreeksen leverbaar. Er zijn al meer dan 60.000 Mercedes-Benz-trucks en bussen afgeleverd met deze toekomstgerichte uitlaatgasreinigingstechniek.