27 maart 2019
Mercedes-Benz A-Klasse Limousine

Mercedes-Benz A-Klasse Limousine

Mercedes-AMG introduceert A35 Limousine

Autozine
27 maart 2019 | Na de hatchback is nu ook de A-Klasse sedan ("Limousine") leverbaar in AMG-uitvoering. Deze auto moet in de smaak vallen bij klanten die het sportieve karakter van een Mercedes-AMG met extra ruimte voor passagiers en bagage zoeken. De rijdynamiek van de wendbare sedan wordt geleverd door de 2,0-liter viercilinder turbomotor met 225 kW (306 pk) vermogen, de AMG SPEEDSHIFT DCT 7G-transmissie met dubbele koppeling, het AMG-onderstel en de variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC.

De vierdeurs A35 4MATIC heeft een wielbasis van 2.729 mm en de proporties van een dynamische en tegelijkertijd compacte sedan met sportieve, korte overhangen voor en achter. De grille met dubbele lamel, de AMG Line-voorskirt met flics aan de luchtinlaten, de frontsplitter en sierelementen in zilverchroom zetten karakteristieke AMG-designaccenten. In het zijaanzicht springen de aerodynamisch geoptimaliseerde 18 inch dubbelspaaks lichtmetalen velgen en de dorpelverbreders van de AMG Line in het oog. Onder de gespierde schouderpartij loopt een duidelijke lijn die het bijzondere design van de flanken fraai tot zijn recht laat komen. De buitenspiegels zijn net als bij sportwagens op de bovenkant van de portieren geplaatst. De optionele 19 inch velgen versterken de typische AMG-uitstraling. Door de tweedelige achterlichten en het nieuwe diffusorinzetstuk lijkt de achterzijde breder. Verder vallen ook de spoilerrand op het kofferdeksel en de twee ronde uitlaatsierstukken aan weerszijden op.

Mercedes-Benz A-Klasse Limousine

De A35 4MATIC sedan loopt op kop in zijn segment voor wat betreft de hoofdruimte achterin (944 mm). Bij het ontwerpen van de bagageruimte met een inhoud van 420 liter stond maximale functionaliteit voorop. De opening van de bagageruimte is groot met een breedte van 950 mm en een diagonale afmeting tussen het slot en de onderkant van de achterruit van 462 mm. Zelfs grotere stukken bagage kunnen comfortabel worden in- en uitgeladen. Dit gaat handiger met het optionele KEYLESS GO-comfortpakket met HANDS-FREE ACCESS. Met de comfortfunctie HANDS-FREE ACCESS kan het kofferdeksel contactloos en volledig automatisch worden geopend door de voet onder de achterbumper te bewegen.

Vanzelfsprekend is ook de A35 4MATIC voorzien van de spraakbediening, die met het trefwoord 'Hey Mercedes' geactiveerd wordt. MBUX herkent en begrijpt dankzij kunstmatige intelligentie nagenoeg alle zinnen uit het infotainmentsegment en de voertuigbediening, ook wanneer ze indirect worden gesproken. Met de nieuwe MBUX-interieurassistent (optie) kunnen bepaalde functies van het multimediasysteem contactloos worden bediend en kan het leeslampje in- en uitgeschakeld worden.

Bij het combi-instrument is er keuze tussen drie AMG-weergavestijlen. Bijzonder markant is de Supersport-modus met een centrale ronde toerenteller en aanvullende informatie in de vorm van staafdiagrammen links en rechts van de toerenteller. Het perspectief lijkt tot in de diepte van de achtergrond tot een kunstmatige horizon te reiken. Via het AMG-menu kan de bestuurder hier diverse weergaven oproepen, zoals warm-up, set-up, g-force en motorgegevens.

Ook het multimediadisplay met touchscreen benadrukt met individuele AMG-weergaven als de visualisering van de rijprogramma's, AMG TRACK PACE en telemetriegegevens de dynamische karakteristiek. Nieuw is ook de specifieke AMG-middenconsole met touchpad en extra schakelaars voor de bediening van het ESP, de handmatige schakelmodus en de adaptief verstelbare demping (optie).

Voor de verbinding tussen bestuurder en auto zorgt ook de nieuwe generatie AMG-stuurwielen. Het aan de onderzijde afgevlakte stuurwiel met geperforeerd leder op het greepgedeelte en rode contrastsiernaden overtuigt zowel optisch als haptisch. De gegalvaniseerde schakelpaddles aan het stuur maken door handmatig schakelen een sportiever rijgedrag mogelijk. Met de geïntegreerde touch control-buttons kunnen de weergaven van het combi-instrument en het multimediasysteem door horizontale en verticale wisbewegingen van de vingers intuïtief worden gekozen en naar de persoonlijke voorkeuren willekeurig worden gepositioneerd.

Als optie is het AMG Performance-stuurwiel leverbaar met extra elementen. Deze bestaan uit een ronde draaiknop met geïntegreerd display onder de rechter spaak van het stuurwiel alsmede twee verticaal geplaatste gekleurde displaytoetsen met schakelaars onder de linker spaak van het stuurwiel. Via de draaiknop kunnen de AMG-rijprogramma's direct worden gekozen. Het gekozen rijprogramma wordt weergegeven via het LCD-kleurendisplay in de draaiknop.

Met de beide vrij te bepalen displaytoetsen en de extra schakelaars kunnen andere AMG-functies rechtstreeks vanaf het stuurwiel worden bediend. Via een icoontje op het extra LCD-display wordt de gewenste functie weergegeven. Met de bijbehorende tiptoets schakelt de bestuurder de functie in. Zo kunnen de beide AMG-voorkeurfuncties worden bepaald en de instellingen met één vingertip worden veranderd.

De stoelbekleding is leverbaar in lederlook ARTICO/microvezel DINAMICA zwart met rode contrastsiernaden en rode veiligheidsgordels of in lederlook ARTICO zwart/nevagrijs. Een rode rand op het sierdeel van microvezel DINAMICA en rode ringen om de luchtuitstroomopeningen zetten extra accenten.

Versteviging in het voorste gedeelte van de carrosserie beloven een nauwkeurig stuurgedrag en een nagenoeg constante wielvlucht en spoorvastheid van de onderstelcomponenten, met name bij zeer sportief rijden, dus zware belasting. Een 'drukplaat' een aluminium plaat die onder de motor is geschroefd, verhoogt de torsiestijheid van de voortrein. Twee extra diagonaal geplaatste balken aan de voorzijde van de bodemplaat dragen eveneens bij aan het beperken van de torsie en het vergroten van de stijfheid.

Mercedes-Benz A-Klasse Limousine

De 2,0-liter viercilinder turbomotor levert volop vermogen (maximumkoppel 400 Nm vanaf 3000 t/min), flinke toerentallen en een typische AMG-motorsound. Het cilinderblok van hoogsterk en licht drukgegoten aluminium reduceert het voertuiggewicht op plaatsen die beslissend zijn voor de rijdynamiek. Voor de drukopbouw wordt gebruik gemaakt van een twin-scroll turbocompressor. Deze combineert een optimale respons bij lage toerentallen met een grote toename van het vermogen bij hogere toerentallen. De behuizing van de twin-scroll-turbocompressor is opgedeeld in twee parallel lopende stromingskanalen. Samen met de eveneens gesplitste uitlaatkanalen in het uitlaatspruitstuk creëert dit de mogelijkheid, de uitlaatgassen afzonderlijk naar het schoepenwiel van de turbine te leiden. Dit zorgt voor een minimalisering van de wederzijdse negatieve beïnvloeding van de verschillende cilinders tijdens de werveling van de gassen. Hierdoor vermindert ook de tegendruk van de uitlaatgassen, verbetert de werveling van de gassen en stijgt het motorrendement. De uitlaat is standaard voorzien van een automatisch geregelde uitlaatklep. Afhankelijk van het gekozen rijprogramma klinkt het geluid uitgebalanceerd tot krachtig ronkend.

De A35 is voorzien van variabele kleptiming CAMTRONIC, het thermomanagement voor motor en olie, de precieze inspuiting via piëzo-injectoren en de multi-vonk ontsteking. In de productie vermindert de gepatenteerde CONICSHAPE-methode de wrijving in de motor en zorgt daarmee ook voor meer efficiëntie.

Ook de AMG SPEEDSHIFT DCT 7G-transmissie met dubbele koppeling draagt bij aan het dynamische karakter van de nieuwe A35 4MATIC Limousine. De overbrengingsverhoudingen zijn zo ingesteld dat de bestuurder bij alle snelheden snel kan accelereren. Bovendien zorgt dit voor korte schakeltijden en het optimale toerental bij het opschakelen.

De standaard RACE START-functie maakt het mogelijk om vanuit stilstand maximaal te accelereren. De kortstondige M-modus door het bedienen van de stuurschakelpaddles in alle rijprogramma's alsmede de modus 'M' voor handmatig schakelen via de stuurschakelpaddles completeren de functies van de AMG SPEEDSHIFT DCT 7G-transmissie.

De variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC claimt optimale tractie en heel veel rijplezier. Om te beantwoorden aan de vereisten voor dynamisch rijgedrag is de koppelverdeling traploos variabel, van alleen voorwielaandrijving tot een 50/50 verdeling van het koppel over de voor- en de achteras. De variabele verdeling van het koppel tussen de voor- en de achteras verloopt via een lamellenkoppeling die in de achter differentieel is geïntegreerd. Dit wordt elektromechanisch geregeld. De verdeling is afhankelijk van de rijsnelheid, de langs- en dwarsacceleraties, de stuurhoek, het verschil in aantal omwentelingen tussen de afzonderlijke wielen, de gekozen versnelling en de stand van het gaspedaal.

De A35 4MATIC sedan beschikt met AMG DYNAMICS over een nieuwe functie in het kader van de rijprogramma's van AMG DYNAMIC SELECT. Deze geïntegreerde rijdynamiekregeling breidt de stabiliserende functies van het ESP uit met ingrepen voor meer souplesse, afhankelijk van de wensen van de bestuurder. Bij het dynamisch nemen van bochten zorgt een kortstondige remingreep aan het achterwiel aan de binnenzijde van de bocht voor een gedefinieerd giermoment om de hoogteas.

De verschillende karakteristieken van AMG DYNAMICS worden aangeduid met de begrippen 'Basic' en 'Advanced'. Op het multimediadisplay wordt bij de keuze van de rijprogramma's het nieuwe AMG DYNAMICS-symbool met de betreffende toevoeging weergegeven. In het rijprogramma 'Individual' kan de bestuurder zelf kiezen welke AMG DYNAMICS-trap actief moet zijn.

Aan de vooras is een constructie met McPherson-veerpoten toegepast. De wielgeleiding verloopt aan beide zijden door middel van een dwarsgeplaatste draagarm onder de wielas, een veerpoot en een spoorstang. De speciale asgeometrie vermindert de invloeden van de aandrijving op de besturing. De nieuwe dwarsgeplaatste draagarmen van aluminium verminderen de ongeveerde massa en maken zo een gevoeliger respons van de vering mogelijk. Het AMG-specifieke draaipunt van de vooras is uitgevoerd met een radiaal geschroefd remzadel, een technologie die afkomstig is uit de autosport.

De achteras met vier draagarmen is via een draaistel star met de carrosserie verbonden. Per achterwiel zijn de drie dwarsgeplaatste en een in lengterichting geplaatste draagarm, de wieldrager en de lagers uit de A45 4MATIC toegepast. Dit garandeert rijstabiliteit en souplesse van het hoogste niveau.

Mercedes-Benz A-Klasse Limousine

Het AMG RIDE CONTROL-onderstel is uitgerust met adaptief verstelbare demping. De bestuurder heeft hierbij de keuze uit drie afstellingen van het onderstel, gericht op comfort of op sportief rijden. Het systeem werkt volledig automatisch en past de dempingskracht afhankelijk van de rijstituatie op elk wiel aan het wegdek en de rijsituatie aan. Dat gebeurt binnen milliseconden traploos in een breed dempingskenveld.

Het high-performance remsysteem zorgt voor een stabiele vertraging en korte remwegen bij de A35 4MATIC Limousine. Aan de vooras zijn vaste monoblok-remzadels met vier zuigers en 350 mm grote schijven gemonteerd. De achteras is voorzien van vuistzadels met één zuiger en 330 mm grote remschijven. De schijven zijn inwendig geventileerd en geperforeerd om de warmte beter af te voeren en remfading, ook bij extreme belasting, te voorkomen. De zilverkleurige remklauwen zijn voorzien van een zwart opschrift 'AMG'.

De snelheidsafhankelijke, elektromechanische sportparameterstuurbekrachtiging ondersteunt met zijn directe instuurkarakteristiek een sportief rijgedrag. De stuurinrichting is uitgevoerd met een speciale tandheugel met variabele verhouding en twee kenvelden: afhankelijk van welk rijprogramma de bestuurder gekozen heeft, zorgt dit voor een sportief-straf of een meer comfortabel stuurgevoel. De starre bevestiging in de integraaldrager verbindt de besturing beter met de carrosserie en verbetert zo de nauwkeurigheid.

Voor de nieuwe A35 4MATIC Limousine is als optie ook AMG TRACK PACE leverbaar. De virtuele raceingenieur maakt deel uit van het MBUX multimediasysteem en legt bij het rijden op het circuit permanent meer dan tachtig voertuigspecifieke gegevens, zoals bijvoorbeeld snelheid en acceleratie vast. Daarbij komen de weergave van ronde- en sectortijden en de respectievelijke afwijking van de referentietijd. Omdat bepaalde elementen van de weergave in rood of groen oplichten, kan de bestuurder vanuit een ooghoek zonder het aflezen van cijfers herkennen of hij op het moment sneller of langzamer dan de beste tijd is.

In aansluiting op de snelle ronden kan de bestuurder aan de hand van de gegevens zijn rijprestaties analyseren en indien nodig verbeteren. Bovendien kunnen acceleratie en vertraging (bijvoorbeeld 0-100 km/h, kwart mijl, 100-0 km/h) worden gemeten en opgeslagen. Dankzij een nieuw ontwikkeld algoritme, dat de positie van de auto zo nauwkeurig mogelijk bepaalt, herkent AMG TRACK PACE zelfs wanneer de baan verlaten of afgesneden wordt. Naast de GPS-gegevens worden daarbij de aanwezige sensoren (acceleratie, gyroscoop, stuurhoek, wielomwentelingen) gebruikt.

De weergave van de gegevens vindt plaats via het multimediadisplay, het combi-instrument en het optionele head-up display. Bekende circuits als bijvoorbeeld de Nürburgring of Spa-Francorchamps zijn al opgeslagen. Daarnaast is het ook mogelijk eigen circuits vast te leggen. Bij de kaartweergave kan worden overgeschakeld van 2D naar 3D. Ook kunnen kaarten online worden geactualiseerd.

De Augmented Reality-functie van MBUX maakt het bovendien mogelijk, dat op het multimediadisplay of het optionele head-up display de ideale lijn van een opgeslagen circuit wordt geprojecteerd, zodat de bestuurder als met een virtuele instructeur zijn rondetijden kan verbeteren.

Het optionele AMG-aerodynamicapakket werd ontwikkeld in de windtunnel en verbetert de kwaliteiten van de auto bij hoge snelheden voor nog meer rijplezier. Een voorskirt met grotere splitter en extra, hoogglanzend zwarte flics en ook de grotere AMG-spoilerrand op de achterklep voor meer neerwaartse druk. De zijdelingse aerospoilers om de optische luchtuitlaten van de achterskirt en het diffusorpaneel zijn eveneens hoogglanzend zwart.

Mercedes A-Klasse sedan nu te bestellenMercedes A-Klasse sedan nu te bestellen
11 september 2018
Mercedes A-Klasse nu ook als sedanMercedes A-Klasse nu ook als sedan
26 juli 2018
 

Info

Test

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum