26 februari 2005
 

Lotus Exige

Lotus introduceert gelimiteerde serie Exige 240R

Autozine
26 februari 2005 | Lotus Sport, de autosportdivisie van Lotus Cars, heeft op basis van de vorig jaar geintroduceerde Lotus Exige de spectaculaire Lotus Sport Exige 240R ontwikkeld. Deze extreme sportwagen zal in een beperkte serie van maximaal 50 stuks worden gebouwd. De Nederlandse importeur heeft één van de 50 Exiges weten te bemachtigen. Tijdens de Autosalon van Geneve maakt de Lotus Sport Exige 240R zijn wereldwijde debuut.
 

Lotus Sport gaat de Sport Exige 240R produceren in haar fabriek in het hoofdkwartier van de Lotus Groep, in het Engelse Hethel. Deze fabriek, die in het hart van de testbaan in Hethel ligt, kan bogen op een lange geschiedenis wat betreft de productie van speciale versies op basis van bestaande Lotus-modellen. Naast de Lotus Sport Exige 240R is Lotus Sport eveneens verantwoordelijk voor de productie van meer dan 100 Elise en Exige raceauto's.

Lotus Exige

De 1.8 VVTL-i krachtbron van de Sport Exige is uitgerust met een supercharger en intercooler. De motor levert daarmee een vermogen van 243 pk bij 8.000 tpm en een koppel van 236 Nm bij 7.000 toeren per minuut. Gecombineerd met een leeggewicht van 930 kg zorgt dat voor een gewicht/vermogen verhouding van 261 pk per ton. Dankzij de technische aanpassingen volbrengt de Sport Exige 240R de sprint vanuit stilstand naar 100 km/u in 4 seconden, accelereert hij in 9,9 seconden van 0-160 km/u en bedraagt de topsnelheid van de Lotus Sport Exige 249 kilometer per uur. Bij deze snelheid zorgt het aerodynamicapakket voor een downforce van 113 kg, wat bijdraagt aan de grip, stabiliteit en veiligheid.

De Lotus Sport Exige 240R beschikt over een speciaal interieur met zwarte, lederen bekleding die wordt geaccentueerd door eveneens lederen Lotus Sport Yellow elementen. Op de aluminium chassisbalk aan de passagierskant is bovendien een Lotus Sport typeplaatje bevestigd met daarop het nummer van de auto. Verder is het interieur uitgerust met sportstoelen en vierpunts veiligheidsharnassen voor de bestuurder en passagier die zijn bevestigd aan de dwarsbalk van de T45 rolkooi.

De 50 exemplaren van de Lotus Sport Exige 240R worden door Lotus als officiele fabrieks-uitvoeringen op basis van de Lotus Exige gebouwd. Ongeveer 40 van deze auto's zijn bedoeld voor Europa en de rest is voornamelijk voor de Japanse markt bestemd. De auto's worden op basis van klantenorders gebouwd en zijn leverbaar in de kleuren Sport Yellow en Sport Black, die beide kenmerkend zijn voor de activiteiten van Lotus Sport.