1 augustus 2013

Lamborghini Gallardo

Lamborghini Gallardo nu als LP 570-4 Squadra Corse

1 augustus 2013 - Met de Gallardo LP 570-4 Squadra Corse vertaalt Automobili Lamborghini de emotie van het circuit rechtstreeks door naar de openbare weg. Deze nieuwe, meest extreme uitvoering van de Gallardo is gebaseerd op de Gallardo Super Trofeo, de raceauto uit de Lamborghini Blancpain Super Trofeo. De Gallardo LP 570-4 Squadra Corse debuteert op de Frankfurt Motor Show 2013.

De naam Squadra Corse verwijst naar de recent opgerichte afdeling binnen Automobili Lamborghini die verantwoordelijk is voor alle autosportactiviteiten van het merk. Variërend van GT3 tot aan de Lamborghini Blancpain Super Trofeo-kampioenschappen in Europa, Azië en Amerika, waar ‘gentlemen drivers' de strijd met elkaar aangaan op de meest uitdagende circuits.

Lamborghini Gallardo

De Gallardo Squadra Corse is zeer nauw verwant aan de raceversie. Ze delen dezelfde V10-motor, die zonder aanpassingen in de race-uitvoering wordt gebruikt. Een andere gelijkenis is de achtervleugel die ook op de Squadra Corse wordt gemonteerd, om nog meer neerwaartse druk te genereren. Onder de best mogelijke omstandigheden zorgt die vleugel voor drie keer zoveel neerwaartse druk ten opzichte van de reguliere Gallardo LP 560-4, voor een nog grotere stabiliteit bij hoge snelheden.

Een ander element dat rechtstreeks van de raceauto is overgenomen, is de verwijderbare motorkap met snelsluitingen. Zowel de achtervleugel als de motorkap is vervaardigd uit koolstofvezel composietmateriaal, net als tal van andere componenten van de Squadra Corse.

Naast aluminium ligt koolstofvezel aan de basis van de lichtgewicht constructie van het nieuwe topmodel binnen de Gallardo-lijn. Leeg weegt de Gallardo LP 570-4 Squadra Corse 1.340 kilogram, 70 kg minder dan de Gallardo LP 560-4, wat de Squadra Corse een vermogen-gewichtverhouding van 2,35 kilogram per pk bezorgt. De sprint vanuit stilstand naar 100 km/u vergt 3,4 seconden en de 200 km/u wordt na 10,4 seconden bereikt. De topsnelheid bedraagt 320 km/u. Het standaard gemonteerde remsysteem met carbon-keramische remschijven belooft maximale remkracht.

Lamborghini Gallardo

Net als de Super Trofeo circuitversie heeft de Squadra Corse de technische lay-out van de Gallardo Superleggera als uitgangspunt. De V10-krachtbron levert zijn maximale vermogen van 419 kW (570 pk) bij 8.000 tpm. In lijn met de raceauto wordt de Gallardo Squadra Corse standaard geleverd met een elektronisch gestuurde gerobotiseerde zesversnellingsbak die via schakelpaddels aan de stuurkolom wordt bediend. Het systeem legt zijn zes gangen schakelt sneller dan zelfs een professionele coureur zou kunnen. De  grip van de Squadra Corse is mede te danken aan het all-wheel-drive systeem.

Het uiterlijk van de Gallardo Squadra Corse vormt een hommage aan de raceprestaties van Italiaanse bodem. De speciale striping over de flanken is daarom getooid in de groen-wit-rode kleuren van de Italiaanse vlag. De Squadra Corse is leverbaar in de kleuren Giallo Midas (geel), Bianco Monocerus (wit), Grigio Thalasso (grijs) en Rosso Mars (rood).

De uitstraling van de Gallardo Squadra Corse wordt verder geaccentueerd door een matzwarte afwerking voor de achtervleugel die in schril contrast staat met de koetswerkkleur. De motorkap, luchtinlaten aan de voorkant, de diffuser achter en de 19 inch gegoten wielen zijn in hoogglans zwart gespoten, terwijl de remklauwen te bestellen zijn in de kleuren rood, zwart of geel.

Lamborghini Gallardo

Lichtgewicht koolstofvezel en Alcantara vormen een combinatie van sportief minimalisme en domineren dan ook in het interieur van de Squadra Corse. Alcantara wordt gebruikt voor het onderste deel van het dashboard, het centrale deel van de stoelen en voor de hoofdsteunen. De inzetstukken in de portieren, de racestoelen en de bovenkant van de middenconsole zijn vervaardigd van koolstofvezel. Dit materiaal wordt tevens gebruikt voor het handremframe, het tussenstuk van de tunnelconsole, het onderste deel van het stuurwiel, de afwerking rondom het instrumentarium, de portiergrepen en de ontgrendeling van het dashboardkastje. Comfortabelere stoelen kunnen naar wens worden verkozen boven de standaard racekuipen.

In Nederland is de Gallardo 570-4 Squadra Corse te bestellen via Lamborghini Leusden. De prijs bedraagt € 191.100,- exclusief belastingen.