Publicatiedatum: 28 maart 2014
Kia Sportage (2010 - 2015)
Rij-impressie

Kia Sportage (2010 - 2015)

Verfijnd

Rij-impressie - Lekker koken is het perfect op smaak brengen van ingrediƫnten, niet alleen het opwarmen ervan. Mooi fotograferen is het zien van lijnen, kleuren en perspectieven, niet slechts vastleggen wat toevallig voor de lens verschijnt. Een goede massage is het uitoefenen van de juiste druk op de juiste plek, niet zomaar wrijven. Een auto verfijnen is het verbeteren waar dat nodig is, niet alleen het aanpassen van het uiterlijk. Zie hier de Kia Sportage.

De Kia Sportage is sinds 2010 op de markt. Vanaf het eerste moment heeft de Sportage veel succes geboekt dankzij het stoere uiterlijk en de hoge mate van comfort. Want alhoewel de Sportage een SUV (Sports Utility Vehicle) is, ligt de nadruk veel meer op gebruik op de openbare weg dan in het terrein.

Omdat Kia geen compromis hoefde te zoeken, heeft de Sportage een uitgesproken karakter. De hoge zit dient de gemakkelijke instap en het overzicht over het verkeer, niet de terreinwaardigheid. Luxe staat centraal en er is geen spoor van avontuur te vinden. Mede daarom overtuigt de Sportage als "life style" auto boven de andere modellen.

Kia Sportage (2010 - 2015)

Gezien de omvang van de auto is de ruimte prima. Zowel voor- als achterin biedt de Sportage volop hoofd- en beenruimte. De bagageruimte is bovendien groot genoeg voor de bagage van vier reislustige vakantiegangers.

De aanblik is voor modeljaar 2014 verfijnd dankzij een nieuwe grille, nieuwe velgen en een interessant uitziende "haaienvinantenne" op het dak. Deze kleine aanpassingen zorgen ervoor dat de Sportage een minder ruige en meer zelfverzekerde uitstraling heeft. De hier getoonde witte lak is ook nieuw en zorgt ervoor dat de lijnen optimaal uitkomen.

Kia Sportage (2010 - 2015)

Uitrusting

Dat de Sportage inmiddels enkele jaren op de markt is, verraadt het audio- en navigatiesysteem. Dit is niet geïntegreerd met de rest van de auto, maar betreft een losse unit zoals die ook in de winkel te koop is. Het kan alleen via het touch screen worden bediend. De instructies van het navigatiesysteem verschijnen alleen op het centrale beeldscherm, ze kunnen niet in het nieuwe display tussen de snelheidsmeter en toerenteller worden getoond.

Voor modeljaar 2014 is het audiosysteem wel opgewaardeerd. Het is verzorgd door specialist Infiniti en klinkt iets helderder dan zomaar een autoradio. Verwacht echter geen "high end" audio. Een USB-aansluiting is standaard en deze werkt probleemloos samen met een iPhone of iPod. Android wordt alleen via Bluetooth ondersteund.

Kia Sportage (2010 - 2015)
Kia Sportage (2010 - 2015)

Ook als het gaat om de actieve veiligheid (is: ongelukken voorkomen), is merkbaar dat de Sportage al enkele jaren op de markt is. Zo kan de auto niet zelf remmen om ongelukken te voorkomen en zijn er geen camera's die meekijken met de bestuurder en waarschuwen voor naderend onheil.

Toch is er op een belangrijk punt veel winst geboekt met minimale aanpassingen: omdat een auto als deze vaak wordt gekocht om een aanhanger te trekken, is de Sportage voortaan leverbaar met "trailer assist". Dit zorgt ervoor dat het elektronische stabiliteit systeem (ESP) de veiligheid ook garandeert wanneer wordt gereden met een aanhanger.

Kia Sportage (2010 - 2015)

Facelift

De grootste verbetering zit in het weggedrag. Wie niet beter weet, denkt namelijk met een geheel nieuwe auto te maken te hebben! Dankzij een nieuwe wielophanging, andere dempers en stuggere achterveren voelt de auto kleiner en wendbaarder. Er zijn minder stuurbewegingen nodig om een scherpe bocht te sturen, waardoor de hele auto leniger is geworden.

„Het goede nieuws is dat met kleine aanpassingen grote winsten zijn geboekt“
Kia Sportage (2010 - 2015)

Tegelijkertijd is de stabiliteit verbeterd, hetgeen voor meer rust zorgt op de lange afstand. Er is geen twijfel mogelijk: als het gaat om het weggedrag dan kan de Sportage zich voortaan meten met de beste nieuwkomers in de markt.

Een andere kleine maar effectieve aanpassing is de geluidsisolerende laag in de voorruit. Daarnaast zijn ophanging van de motor en versnellingsbak zo aangepast dat trillingen worden tegengegaan. En opnieuw is het effect overduidelijk: de vernieuwde Sportage is een stuk stiller geworden.

Kia Sportage (2010 - 2015)

Benzine

In combinatie met de 2.0 liter benzinemotor met 166 pk / 205 Nm en automatische versnellingsbak biedt de Sportage voor een auto in dit segment nu ongekend veel comfort. Dit is het type auto dat misschien wel snel is, maar dat vooral uitnodigt tot kalm toeren om te kunnen genieten van de verfijning.

In de regel gaat een facelift gepaard met het zuiniger en tegelijkertijd sterker maken van de motoren. Kia heeft zich echter beperkt tot de motorophanging, waardoor het geluidsniveau is gedaald. Het verbruik of de prestaties zijn niet verbeterd. De prestaties zijn nog altijd verdienstelijk, maar in vergelijking met de nieuwste modellen van andere merken is het verbruik van de Sportage hoog (testverbruik: 7.9 liter per 100 km). Een gemiste kans!

Kia Sportage (2010 - 2015)

Diesel

Ook de dieselmotoren zijn niet aangepast voor modeljaar 2014. Sterker nog: omdat de rest van het mechaniek zoveel stiller is geworden, lijken de dieselmotoren luider te zijn geworden!

Het verschil tussen de "1.7 CRDi" (115 pk / 260 Nm) en de "2.0 CRDi" (136 pk / 320 Nm) zit in het gemak waarmee wordt gepresteerd. De kleinere 1.7 liter diesel moet soms iets harder werken om te presteren en bijt iets minder hard door. De 1.7 liter diesel is onder alle omstandigheden redelijk zuinig, terwijl het verbruik van de 2.0 liter diesel met name in de stad enorm toeneemt (testverbruik: 6.6 liter per 100 km).

Kia Sportage (2010 - 2015)

Alhoewel de prestaties op papier uiteenlopen, zijn de verschillen in de prakijk gering. Wie echter kiest voor comfort doet nog altijd de beste keuze met de 2.0 liter diesel.

Conclusie

De Kia Sportage is aangepast voor modeljaar 2014. Dat betekent goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat met kleine aanpassingen grote winsten zijn geboekt. Dankzij een verbeterde wielophanging stuurt de Sportage veel beter. Het geluidsniveau is merkbaar verlaagd dankzij betere geluidsisolatie en het tegengaan van trillingen in het mechaniek.

Het slechte nieuws is dat de motoren niet zijn verbeterd. Terwijl andere merken er alles aan doen om het verbruik te verlagen, is de nieuwe Sportage geen druppel zuiniger dan de oude. De prestaties zijn onveranderd goed, maar op het gebied van CO2-uitstoot heeft Kia echt een kans gemist. Daarmee is de Sportage voor modeljaar 2014 nauwelijks verbeterd, maar wel degelijk verfijnd.

plus
  • Ruim en praktisch
  • Verfijnd uiterlijk
  • Weggedrag sterk verbeterd
min
  • Electronica merkbaar verouderd
  • Fors verbruik i.v.m. concurrentie