19 november 2010
Kia Optima (2011 - 2016)

Kia Optima

Kia Optima Hybrid debuteert tijdens LA Motorshow

Autozine
19 november 2010 | De Optima Hybrid van Kia beleefde vandaag zijn werelddebuut tijdens de autoshow van Los Angeles. De Optima Hybrid modeljaar 2011, die begin volgend jaar in de Amerikaanse showrooms zal verschijnen, is de eerste hybride ooit van het merk voor de Noord Amerikaanse markt. De Optima Hybrid accelereert van 0 tot 100 km/u in 9,2 seconden en heeft een topsnelheid van 195 km/u. Vergeleken met de reguliere Optima is het brandstofverbruik met 40.7% verbeterd.

Op zoek naar een Kia Optima?
bynco heeft er 1 vanaf € 15.495,-

Kia Optima (2011 - 2016)

De Kia Optima Hybrid is uitgerust met een zogenaamd 'parallel hybride systeem'. De 2,4-liter benzinemotor is gekoppeld aan een kleine elektromotor die de voorwielen via een automatische zesversnellingsbak aandrijven, zonder de traditionele koppelomvormer. Tussen beide motoren is een speciale koppeling geplaatst, waardoor de benzinemotor kan worden ontkoppeld van de aandrijflijn zodat de Optima zonder CO2-emissie vanuit stilstand tot aan 100 km/u volledig elektrisch kan functioneren. De configuratie van het systeem vereist geen krachtige elektromotor en generator, waardoor kan worden bespaard op gewicht en kosten.

Kia Optima (2011 - 2016)

Wanneer wordt weggereden, is Optima Hybrid een elektrische auto. Zodra de snelheid toeneemt start de Hybrid Starter motor/Generator (HSG) de benzinemotor en wordt de koppeling gesloten, waardoor de motor in staat is de aandrijving van de auto over te nemen. De elektromotor schakelt naar de hybride modus en fungeert als een ondersteunende, tweede motor (tijdens snel accelereren en het rijden in heuvelachtig gebied) en als een generator om de batterij indien nodig op te laden. Wanneer de auto langer dan een paar seconden stil staat schakelt de benzinemotor automatisch uit.

Tijdens het afremmen wordt de vrijkomende kinetische energie van de elektromotor gebruikt voor het opwekken van elektriciteit die in het batterijpakket wordt opgeslagen. De 8.5 kW HSG functioneert ook als een generator om het accupakket weer op te laden als de lading dat vereist, en wanneer de auto stil staat.

De "Interior Permanent Magnet" (IPM) elektromotor levert 40,7 pk en heeft een koppel van 205 Nm van 0 tot 1.400 tpm. De gecombineerde hybride aandrijflijn levert een vermogen van 209 pk en heeft een koppel van 265 Nm. De Transmission-Mounted-Electric-Drive (TMED), IPM elektromotor, is gemonteerd tussen het transmissiehuis (die zich bevindt tussen de benzinemotor en de versnellingsbak) en is het eerste oliegekoelde systeem ter wereld.

Kia Optima (2011 - 2016)

Het lithium polymer batterijpakket van de Kia Optima Hybrid is ontwikkeld in samenwerking met LG Chem. Lithium polymer biedt de voordelen van lithium-ion (zoals toegepast voor mobiele telefoons en laptops), maar voegt daar robuustheid en flexibele toepassingsmogelijkheden aan toe.

Vergeleken met nickel-metaal hydride batterijen wegen lithium polymer batterijen 20 tot 30% minder, nemen ze 40% minder ruimte in beslag en zijn ze 10% efficiënter. Ook behouden ze hun lading 25% langer dan nickel metal hydride batterijen; ze zijn bovendien zo betrouwbaar dat ze pas na ruim 200.000 kilometer of 10 jaar vervangen moeten worden. De kracht en de energiedensiteit van dit nieuwe type accu hebben de ingenieurs van Kia in staat gesteld een lichter en compacter accupakket te ontwikkelen, met een vermogen van 34 kilowatt en een gewicht van slechts 43.6 kg.

Dankzij het continu aanwezige koppel van de elektromotor kon de 2,4-liter Theta II motor worden geoptimaliseerd, waarbij de compressiedruk met 20% werd verhoogd, resulterend in 10% brandstofbesparing. Het hierdoor iets verminderde koppel wordt gecompenseerd door de elektromotor. Daardoor zijn de algehele prestaties van de Optima Hybrid beter dan die van het reguliere model.

Kia Optima (2011 - 2016)

De automatische zesversnellingsbak is gemodificeerd waarbij de koppelomvormer is vervangen door een elektrische oliepomp. Hierdoor wordt de kinetische energie tijdens het remmen geregenereerd en zijn de schakelprestaties beter dan die van een CVT. Ook is het hierdoor mogelijk om compleet elektrisch te rijden.

Ook de aërodynamica is aangepast. De auto is 5 mm verlaagd en heeft een gladde ondervloer, de grille is voorzien van een actieve luchtflap, de velgen zijn vlak en de banden hebben een lage rolweerstand. De luchtweerstand is verlaagd naar een opmerkelijke waarde van Cd 0.26.

Tot de energiebesparende voorzieningen van de Optima Hybrid behoren ook een elektrische stuurbekrachtiging en een elektrische compressor voor de airconditioning.

AutoCoach
Vernieuwde Kia Optima nu bij de dealerVernieuwde Kia Optima nu bij de dealer
15 augustus 2014
Kia Optima Hybrid vanaf decemberKia Optima Hybrid vanaf december
24 september 2012
Kia Optima eind februari bij de dealerKia Optima eind februari bij de dealer
14 december 2011
Kia Optima komt naar NederlandKia Optima komt naar Nederland
7 oktober 2010
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum