12 mei 2004
Honda Civic IMA

Honda Civic IMA

Honda Civic IMA ondersteunt Adiante-tour

Autozine
12 mei 2004 | Honda kondigt aan dat het in totaal vijf volgauto's, waaronder drie milieuvriendelijke Civic IMA's, een Stream en een CR-V beschikbaar zal stellen ter ondersteuning van de Nuna 2, de snelste auto ter wereld op zonne-energie. De Nuna 2 zal van 29 mei tot 11 juni 2004 een tour door Europa maken, van Griekenland naar Portugal.
 

De tour is genaamd "Adiante", wat "vooruit/verbetering" betekent in het Portugees, en staat symbool voor de inspanning van jong talent en technische middelen op weg naar een duurzame toekomst. De Honda Motor Corporation ondersteunt deze tour omdat het naar eigen zeggen de uitdaging wil aangaan om te komen tot wereldwijd behoud van het milieu. Dit komt niet alleen tot uitdrukking in de producten van Honda, maar ook in de wijze waarop deze producten worden vervaardigd. Het IMA-systeem is hiervan een goed voorbeeld. Adiante is een initiatief van studenten, jonge mensen die willen laten zien op welke wijze zij innovatieve, duurzame technologie kunnen toepassen. Door 6.500 km dwars door Europa af te leggen zonder enige vorm van brandstof, maken zij niet alleen de weg vrij voor duurzame auto's voor dagelijks gebruik, maar tonen zij ook aan dat de jeugd in staat is grote uitdagingen aan te gaan.

Honda Civic IMA

Behalve de tour van de Nuna 2 organiseert het team bovendien voor alle kinderen in Europa een tekenwedstrijd met als thema Nuna 2 en duurzame energie. De tekeningen zullen in alle bezochte landen worden verzameld, zodat het team uiteindelijk een grote collage kan laten zien waarin de toekomstvisie van de kinderen in heel Europa tot uitdrukking komt. En omdat onze kinderen van vandaag de leiders van morgen zijn, zal dit de voorbode zijn van een schone toekomst. Op 11 mei heeft de Nuna 2 onder het toeziend oog van de Minister van VROM en honderden kinderen op het Binnenhof in Den Haag een officiele Nederlandse kentekenplaat gekregen. Hiermee is tevens het officiele startschot voor de Adiante-tour gegeven, waarna de Nuna 2 op 29 mei vanuit Athene zal starten.

De zonneauto zal 6500 km afleggen zonder een druppel brandstof te verbruiken. De hybridetechnologie van Honda in de Honda Civic IMA zit er precies tussenin: een oplossing tussen geen brandstofverbruik en het brandstofverbruik van normale auto's. IMA staat voor "Integrated Motor Assist". In de Honda Civic IMA wordt het gepatenteerde VTEC-systeem van Honda op een heel speciale manier toegepast: bij vaart verminderen en een laag toerental schakelt het systeem de in- en uitlaatkleppen van maximaal drie van de vier cilinders uit. Hierdoor kunnen de zuigers vrij bewegen. Op die manier zal de elektromotor in plaats van de benzinemotor de remwerking verzorgen. In deze situatie werkt de elektromotor als een soort dynamo en slaat de vrijgekomen energie op in een accupakket. Tijdens accelereren krijgt de benzinemotor assistentie van de elektromotor dankzij de energie die in het accupakket is opgeslagen. Deze elektromotor is slechts 65 mm dik en bevindt zich tussen de benzinemotor en de versnellingsbak. Het resultaat is een gemiddeld benzineverbruik van 4,9 liter per 100 km (1:20,4). Dit is een stap van Honda in de richting van een duurzame toekomst.