25 februari 2003
 

Honda Accord Tourer (2003 - 2008)

Honda Accord Tourer debuteert in Geneve

Autozine
25 februari 2003 | Tijdens de 73ste internationale autosalon van Geneve (publieksdagen van 6 t/m 16 maart 2003) zijn de nieuwe Accord Sedan en Accord Tourer de onbetwiste sterren bij Honda.
 

In Geneve wordt nu de stationwagon variant, de Tourer, voor het eerst voorgesteld. Een handomdraai neerklapbare achterbank en een achterklep die zich geheel automatisch met een druk op de knop laat openen en sluiten illustreren de bruikbaarheid van deze nieuwe Accord stationvariant. In de Tourer doen dezelfde 2.0 en 2.4 motoren dienst als in de sedan, met een vermogen van respectievelijk 155 pk (114 kW) en 190 pk (140 kW) en gekoppeld aan respectievelijk een handgeschakelde 5-versnellingsbak of handgeschakelde 6-versnellingsbak dan wel een 5-traps automaat met Sequential Shift. Beide motoren maken gebruik van DOHC i-VTEC technologie. Ook de verschillende uitvoeringen en de uitrustingsniveaus van de Tourer komen in grote lijnen overeen met die van de Accord Sedan.

Honda Accord Tourer (2003 - 2008)

Dankzij de compacte achterasconstructie beschikt de Tourer met de achterzittingen in hun normale stand over een laadvolume van 576 liter (VDA-methode). Met de achterzittingen neergeklapt stijgt het laadvolume naar 921 liter. De in twee ongelijke delen (60:40) neerklapbare achterbank levert een bijdrage aan de bruikbaarheid in de praktijk van alledag. Dankzij de aaneenkoppeling van de beide delen kan de achterbank met een hand in een handeling worden omgeklapt om een grotere laadvloer te creeren. Bovenop beide achterbankleuningen zijn aan weerszijden van de auto bedieningshendels aangebracht. Om een van de leuningen om te klappen, kan volstaan worden met de hendel naar voren te trekken waardoor tegelijkertijd de leuning wordt ontgrendeld en de hoofdsteun via een kabelmechanisme naar voren wordt gekanteld. Vervolgens moet de leuning die via een schuifverbinding verbonden is met de zitting verder naar voren worden getrokken. Door deze handeling wordt de stoelzitting automatisch in een verticale positie achter de voorste stoelleuning geplaatst. Omdat de hoofdsteun naar voren wordt gekanteld, komt deze niet tegen de voorstoel aan. Wat deze handeling nog eenvoudiger maakt, is het feit dat het frame van de leuningen, de bevestigingspunten van het kinderzitje en de veiligheidsgordels volledig geintegreerd zijn en het ELR-mechanisme in de stoel is ingebouwd. Zodra de achterbankdelen zijn neergeklapt, ontstaat zo een volledig vlakke laadvloer die helemaal doorloopt tot aan de verticaal geplaatste achterbankzittingen.

De Accord Tourer staat later dit voorjaar bij de Honda dealers in de showroom. De voor Nederland vastgestelde prijzen zijn als volgt:

  • 2.0i Comfort € 30.190,- incl. BTW/BPM
  • 2.0i Sport € 32.320,- incl. BTW/BPM
  • 2.4i Type-S € 36.040,- incl. BTW/BPM
  • 2.4i Executivei € 38.060,- incl. BTW/BPM