22 september 2006
Ford Mondeo Wagon (2007 - 2014)
Nieuws

Ford Mondeo Wagon (2007 - 2014)

Ford toont nieuwe Mondeo in Parijs

22 september 2006 - De geheel vernieuwde Ford Mondeo debuteert op de autosalon van Parijs 2006. Het voorproefje van dit nieuwe topmodel van Ford is een Wagon in bijna productierijpe vorm. Volgens de planning zal deze auto in Europa worden geintroduceerd in het tweede kwartaal van 2007.

De nieuwe Mondeo bouwt voort op het succes van de nieuwe Ford S-MAX en Ford Galaxy, die beiden enthousiast zijn onthaald door pers en klanten. Doordat de nieuwe Mondeo onderdeel is van het Ford Shared Technologies-initiatief, heeft de auto niet alleen een productielijn, maar ook een groot deel van de architectuur en technologie gemeen met de S-MAX en de Galaxy.

Ford Mondeo Wagon (2007 - 2014)

Hoewel er een complete reeks carrosserievarianten van de Mondeo wordt geintroduceerd, heeft het designteam van Ford Europa besloten dat de nieuwe Wagon de held van Parijs wordt. "De Wagon is zo belangrijk in het C- en D-segment dat we in Parijs deze variant als eerste willen presenteren", zegt Martin Smith, Design Director van Ford Europa. "In de Wagon-uitvoering van de nieuwe Mondeo komt het karakter van de nieuwe reeks het best tot uiting", vervolgt Smith. "Bovendien hebben we deze kinetic design uitstraling bereikt zonder concessies te doen aan de ruimte voor bagage. De nieuwe Mondeo zal naar mijn idee nieuwe inhoud geven aan het begrip 'een grote Ford' en aantonen dat we er weer in geslaagd zijn stijl en bruikbaarheid te leveren in een aantrekkelijke vorm".

Wat meteen opvalt aan het nieuwe model is de karakteristieke neus met afgekante hoeken en de diepe welving van de bovenkant van de motorkap naar de voorspatborden. Van boven af gezien zijn de drie vlakken van de voorpartij duidelijk. Ze vormen een visuele verwantschap tussen de Mondeo en de iosis, de conceptauto uit 2005, ook wat betreft de proporties. Het nieuwe gezicht van de Ford-familie wordt verder gekenmerkt door een chic ogende bovenste radiateuropening en een ondergrille in de vorm van een trapezium met de lange kant boven. Grote, karakteristieke koplampen en lager geplaatste mistlampen zijn een ander belangrijk designelement en leiden het oog rond de afgekante hoeken die onopvallend voldoen aan de laatste eisen voor de bescherming van voetgangers.

Langs de zijkant van de auto loopt een gespierde, oplopende schouderlijn naar achteren. Van opzij gezien, heeft de DLO (Day Light Opening) daardoor een dynamische uitstraling. Een opwaartse lijn (kick-up) aan de achterkant van de DLO benadrukt het gevoel van snelheid nog meer. Ook de opvallende, zorgvuldig ingedeelde achterlichten dragen bij aan de algehele beleving van topkwaliteit. Vanaf de geprononceerde wielkasten loopt een krachtige horizontale lijn over de zijkant van de auto. De grote, vlakke plaatdelen die vandaar omlaag lopen tot aan de massief ogende treeplanken, verlenen de auto zijn dynamische uitstraling.

Ford Mondeo Wagon (2007 - 2014)

Thema's uit het kinetic design worden voortgezet in het volledig vernieuwde interieur. Ook hier valt het oog direct op de dynamische lijnen en de grote vlakken. Het instrumentenpaneel biedt door het low-profileontwerp een zee van ruimte aan inzittenden op de voorstoelen. Dankzij de 'flow-through' middenconsole kon de versnellingspook hoog worden geplaatst, wat de ergonomie voor de bestuurder ten goede komt. Het designteam heeft in het interieur ook veel aandacht besteed aan de details. Voorbeelden hiervan zijn de nieuwste versies van het infotainmentsysteem en de HMI (Human Machine Interface), Fords elektronische bedieningssysteem. Dit systeem heeft dezelfde tuimelschakelaars aan het stuurwiel als in de nieuwe Galaxy en S-MAX, maar heeft als nieuwtje een groot LCD-kleurenscherm tussen de belangrijkste analoge instrumenten voor de bestuurder.

De Mondeo wordt geleverd met een groot aantal bestaande Ford-motoren, van de Duratorq 2.0-liter TDCi dieselmotor en de 2.5-liter Duratec benzinemotor met turbo (afgeleid van de motor in de nieuwe S-MAX) tot de 1.6-liter Duratec benzinemotor en de 1.8-liter Duratorq TDCi dieselmotor. Volledige informatie, technische specificaties en andere gegevens over de nieuwe Mondeo-reeks worden onthuld in het voorjaar van 2007.