26 september 2003
 

Ford Mondeo (1993 - 2007)

Vernieuwde Ford Mondeo vanaf oktober bij de dealer

Autozine
26 september 2003 | Voor het modeljaar 2004 is de Ford Mondeo over de gehele linie aanzienlijk opgewaardeerd. Alle uitvoeringen, met als hoogtepunt de Ghia Executive, kenmerken zich door aantrekkelijke stilistische vernieuwingen en de toepassing van nieuwe materialen, terwijl daarnaast ook in technisch opzicht vooruitgang is geboekt. Baanbrekend in deze laatste categorie is de komst van Fords eerste benzinemotor met directe inspuiting, de Duratec SCi.
 

De compleet vernieuwde Mondeo heeft meer dan 1500 nieuwe onderdelen gekregen, die bijdragen aan de aanzienlijke 'upgrade'. Van alle technische vernieuwingen is de komst van de Duratec SCi verreweg de belangrijkste. Dankzij het Smart Charge injectie systeem belooft de nieuwe Ford Duratec SCi motor een reductie van het brandstofverbruik tussen de 6 en 8 procent bij normaal dagelijks gebruik, tezamen met een hoger motorvermogen en verbeterde rijeigenschappen. De nieuwe Duratec SCi gebruikt minder brandstof, in het bijzonder bij lage motortoerentallen en omstandigheden met lage belasting. Hierdoor zal de motor juist onder normale, dagelijkse gebruiksomstandigheden een lager brandstofverbruik realiseren. Evenals bij commonrail direct ingespoten dieselmotoren wordt ook bij de direct ingespoten benzinemotor de brandstof direct in de verbrandingskamer ingespoten in plaats van in het inlaatkanaal. Om het brandstofverbruik onder normale dagelijkse rijomstandigheden te optimaliseren, wordt de Duratec SCi gecombineerd met de nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak MMT6, die is uitgerust met een langere overbrenging in de hoogste versnelling.

Ford Mondeo (1993 - 2007)

Nu is deze revolutionaire krachtbron niet aan de Mondeo af te zien, maar talloze details geven hem een evolutionair veranderd uiterlijk. Nieuwe chroomaccenten, een veranderde grille, nieuwe bumpers en verlichtingsunits (witte clignoteurs, ook in de achterlichten) laten er geen twijfel over bestaan dat het hier om een vernieuwde Mondeo gaat. Kleine extra´s, zoals de in de buitenspiegels geintegreerde instapverlichting in de elektrisch inklapbare buitenspiegels die het in- en uitstappen vergemakkelijken door de grond rond de portieren te verlichten, maken de omgang met de Mondeo aangenamer. Dat geldt ook voor de nieuwe stoelen, die niet alleen verwarmbaar zijn, maar nu ook voorzien kunnen worden van een inwendige ventilatie (optie op Ghia Executive). Voor het eerst wordt ook achterbankverwarming aangeboden. Nieuw is ook de bekleding van de A-stijl, die net als de portierbekleding beduidend zachter is geworden. Naast de talloze nieuwe accentueringen in de diverse Mondeo-interieurs, waarbij gebruik is gemaakt van materialen als echt hout en innovatieve textielsoorten, vallen de nieuwe entertainment- en navigatiesystemen op. Een van de nieuwe navigatiesystemen ontleent zijn kaart- en andere informatie aan een DVD. En ook het (optionele) DVD In Car Entertainmentsysteem voor de passagiers achterin kan DVD's afspelen. De nieuwe Mondeo is de eerste Ford waarin nieuwe audiosystemen van het bekende merk Sony verkrijgbaar zijn.

De commonrail diesels hebben een verbeterde koudestartfunctie gekregen, terwijl de benzinemotoren onderwerp zijn van een continue stroom verbeteringen. Een zich uitbreidend aantal van deze motoren wordt leverbaar met de MMT6 handgeschakelde zesversnellingsbak. Ford's Durashift vijftraps elektronische transmissie, kan nu ook met tiptoetsen vanaf het stuur worden bediend. Daarnaast kan de versnellingsbak via de versnellingspook wordt bediend - en uiteraard ook volautomatisch werken. Naast deze vijftraps automaat blijft op de 2.0 liter 16v 145 pk ( kW) motoren de viertraps automaat leverbaar.

De Mondeo biedt haar kopers voortaan een ruimere keuze: de Ambiente, Trend, First Edition, Sport, Ghia Executive en ST220 uitvoering zijn alle verkrijgbaar in de carrosserievarianten vierdeurs, vijfdeurs en Wagon. De nieuwe Ford Mondeo is in ons land vanaf oktober leverbaar vanaf € 22.995,-.