11 februari 2005
 

Ferrari F430

Wereldpremiere voor Ferrari F430 Spider in Geneve

Autozine
11 februari 2005 | De modelreeks van Ferrari sportwagens, voorzien van een V8-motor wordt uitgebreid met de nieuwe Ferrari F430 Spider die wordt onthuld tijdens de Autosalon van Geneve (3-13 maart 2005).
 

De nieuwe, open Ferrari is uitgerust met een aantal belangrijke technische voorzieningen die hun directe verwantschap met de Formule 1 niet verloochenen, te beginnen met het elektronische differentieel. De Spider is ook voorzien van een op het stuurwiel gemonteerde selectieschakelaar, onder Scuderia-rijders beter bekend als de manettino, waarmee de set-up van de auto snel kan worden aangepast.

Ferrari F430

Formule 1 is daarmee de inspiratiebron voor de ontwikkeling van de straat-versies van Ferrari. De vloeiende lijnen van de F430 Spider, ontworpen door Pininfarina, zijn verfijnd dankzij computersimulatieprogrammas ten behoeve van de aerodynamica die normaal gesproken exclusief worden gebruikt door het F1 team. De vormgeving van de F430 Spider is het resultaat van uitgebreide testen en voorziet in een kenmerkende spoiler die is geintegreerd in het achterste deel van de motor-kap, nieuwe grotere luchtinlaten die de gespierde uitstraling van de auto versterken en een nieuwe achterkant waarin een diffuser is opgenomen die afkomstig is uit de autosport. De motor zelf is in het oog springend afgedekt door een glazen cover.

De F430 Spider is voorzien van een volledig elektrisch bediende cabrio-kap waardoor de krachtbron onder alle omstandigheden en altijd in volle glorie kan worden bewonderd en die neergeklapt relatief weinig ruimte inneemt, ondanks de plaatsing van de motor centraal achterin.

Ferrari F430

De F430 Spider wordt aangedreven door de nieuwe, 490 pk sterke 4.308 cc 90 V8 motor van Ferrari die de auto in staat stelt een topsnelheid van ruim 310 km/u te bereiken en de acceleratie van 0 tot 100 km/u in 4,1 seconden volbrengt. Deze lichtgewicht en krachtbron levert een specifiek vermogen van 114 pk per liter met een gewicht/pk verhouding van 2,9 kg per pk.