29 februari 2012
 

Ferrari F12berlinetta

Ferrari onthult F12berlinetta

Autozine
29 februari 2012 | Ferrari geeft de eerste beelden vrij van de F12berlinetta, vooruitlopend op de officiƫle debuut tijdens de Geneva International Motor Show. Deze auto is de meest krachtige, high-performance Ferrari ooit dankzij de efficiƫnte motor.
UnitedConsumers
 

Ferrari's traditionele "transaxle" layout heeft een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt om te kunnen omgaan met de extreme prestaties van de auto. De wielbasis is iets ingekort en de motor, het dashboard en de stoelen zijn lager in het chassis geplaatst.

Ferrari F12

De nieuwe layout van de achterwielophanging en de versnellingsbak stelden de Ferrari-ingenieurs in staat om de achterkant van de auto iets te versmallen. Het uiteindelijke resultaat is een relatief compacte auto met een lager zwaartepunt dat iets meer naar achteren in het chassis is komen te liggen.

Scaglietti, beroemd vanwege zijn ervaring met aluminium materialen en constructies, ontwierp een volledig nieuw spaceframe-chassis en koetswerk waarbij gebruik is gemaakt van twaalf verschillende soorten aluminium. Sommige daarvan zijn voor het eerst gebruikt in de automotive sector, terwijl nieuwe assemblage- en samenvoegingstechnieken zijn toegepast. Dit heeft geresulteerd in een toename van de structurele stijfheid met 20%, terwijl het gewicht is teruggebracht tot 1.525 kg (70 kg minder dan de voorgaande V12-coupé) met een ideale gewichtsverdeling tussen de beide assen (54 procent achter).

De 6.262cc 65° V12-motor van de F12berlinetta levert 740 pk, wat overeenkomt met een specifiek vermogen van 118 pk/liter. Het koppel bereikt een top van 690 Nm, waarvan 80 procent al beschikbaar is bij 2.500 tpm, en zorgt voor een constante acceleratiespurt naar de limiet van 8.700 tpm. De krachtbron is gekoppeld aan de F1 dual-clutch transmissie met kortere overbrengingen die speciaal zijn afgesteld met het oog op de prestaties van de auto. De F12berlinetta heeft een gewicht-vermogenverhouding van 2,1 kg/pk. Het brandstofverbruik is met 30% teruggebracht, met een CO2-emissie van 350 g/km.

Ferrari F12

Deze resultaten zijn bereikt door uitgebreide research en ontwikkelingen die gericht waren op de efficiency van de gehele auto: motor, aerodynamica, banden en gewicht.

Het resultaat is dat de F12berlinetta in 3,1 seconden van 0-100 km/u en van 0 tot 200 km/u in 8,5 seconden accelereert. Op het circuit van Fiorano werd een rondetijd gerealiseerd van 1'23", sneller dan welke andere Ferrari-straatauto ook. Ook de remafstanden zijn drastisch teruggebracht.