22 juni 2010

Citroen SM

Citroen SM viert 40ste verjaardag

22 juni 2010 - De Citroën SM viert dit jaar de 40ste verjaardag. In 1970 stapte Citroën voor het eerst in een segment dat niet voor het grote publiek was bedoeld. De toen gepresenteerde SM was een snelle, dure en luxueuze coupé, voorzien van een Maserati-motor.

Begin jaren zestig werkte Citroën aan project D Sport. Dit moest een snelle tweedeurs variant van de succesvolle DS/ID worden. Er werd vanuit gegaan dat deze een sterke viercilinder motor kreeg, een met dubbele bovenliggende nokkenassen. Directeur vormgeving werd in 1964 Robert Opron. Onder diens leiding kwamen heel wat beroemde Citroëns tot stand, waaronder namelijk DS [met nieuwe neus], de GS, de CX en…de SM.

Citroen SM

Passend in de modelpolitiek was aerodynamica heel belangrijk en Opron wist de carrosserie van de SM een lagere Cw-waarde te geven dan de toch al gestroomlijnde DS. Toch kwam er geen viercilinder in het vooronder te liggen. Citroën werd in 1968 voor tachtig procent eigenaar van Maserati en maakte gebruik van de know how van dit bedrijf.

Maserati ontwierp speciaal voor Citroën een V6-motor met een inhoud van 2.670 cc die een vermogen had van 180 pk bij 6.250 t/min. De SM kreeg hierdoor een topsnelheid van 220 km/h en een acceleratie van 0-100 km/h in 8,9 seconden. Daarmee was het de snelste voorwielaangedreven auto ter wereld. Zoals gebruikelijk bij Citroën stond de versnellingsbak vóór de motor.

De SM debuteerde in maart 1970 op de Autosalon van Genève. Omdat de betekenis van de letters SM niet geheel duidelijk was (Sport Maserati of Spécial Maserati?) gaven zij een andere naam: Sa Majesté (Hare Majesteit).

Citroen SM

De SM werd tot 1975 gebouwd in een oplage van slechts 12.990 stuks. In die tijd was deze auto net zo duur als een Ferrari Dino of een Mercedes SL. Het was een wagen voor filmsterren en andere beroemdheden. De Bekendste Nederlander met een SM was Johan Cruijff.

Er bestaat anno 2010 een speciale Citroën club voor dit model, de Citroën SM Club Nederland. Deze club staat op 26 juni aanstaande stil bij de verjaardag van hun geliefde model in Teteringen nabij Breda. Het doel is om zoveel mogelijk bezitters van een Citroën SM op de gevoelige plaat vast te leggen naast hun voiture.

YourLease
Remschijf.nl