8 januari 2004
 

Chrysler Crossfire Roadster

Werelddebuut in Detroit: Chrysler Crossfire roadster

Autozine
8 januari 2004 | Chrysler presenteert tijdens de Detroit Motor Show (van 10 tot 19 januari) een open versie van de Crossfire. Deze Crossfire Roadster heeft een elektrisch bedienbare softtop, die in 22 seconden onder een afdekking achter de stoelen verdwijnt. De Crossfire Roadster heeft dezelfde 3,2 liter V6-motor als het coupemodel waarvan hij is afgeleid. De Crossfire Roadster arriveert in mei bij de Nederlandse Chrysler-dealers.
AutoCoach

Om het dak te openen, volstaat het om een handgreep boven de voorruit omlaag te trekken, om te draaien en iets naar boven te duwen. Hierdoor gaan de zijruiten al automatisch naar beneden en opent zich een afdekpaneel achter de stoelen. Hierna is het indrukken van een knop op de middenconsole genoeg om de kap achterin te laten verdwijnen. Ook het afdekpaneel sluit dan automatisch.

Chrysler Crossfire Roadster

"Met het oog op een extra dynamisch uiterlijk hebben we onder meer gekozen voor twee afzonderlijke rolbeugels achter de stoelen, terwijl het afdekpaneel waar de softtop onder ligt om dezelfde reden twee geprononceerde bollingen heeft", aldus Trevor Creed, Senior Vice President van Chrysler Group Design. "De Chrysler Crossfire Roadster heeft uiteraard hetzelfde karakter als het coupemodel. Zowel open als dicht is de Crossfire Roadster een schitterend ogende sportwagen".

Met zijn lange neus en korte achterzijde is de Roadster direct herkenbaar als Chrysler Crossfire. Aan weerszijden van het nieuwe Chrysler-merkembleem strekken zich over de volle breedte van de grille twee verchroomde vleugels uit. De grille gaat daarna naadloos over in de gewelfde motorkap. Een kenmerkende vouw die begint in het midden van de motorkap, loopt door tot aan de dubbele uitlaat. Voor de Crossfire Roadster zijn de kenmerkende 'heupen' boven de achterwielen plus het van breed naar smal toelopende middendeel van de achterzijde behouden gebleven. Zelfs de naden van de softtop zijn met dit design in lijn gebracht. Deze stijlelementen benadrukken de uitstraling van de Crossfire. Ook de grote wielen en brede banden van de Crossfire Roadster dragen bij aan dit beeld; voor meten ze 18 inch, achter zelfs 19 inch. Ook de achterspoiler, die bij 90 km/u automatisch uitklapt, is op de Crossfire Roadster aanwezig. Het derde remlicht, dat bij het coupemodel boven in de achterruit zit, is nu in deze spoiler opgenomen.

Het tweezits interieur van de Chrysler Crossfire Roadster sluit aan bij zijn exterieur. Chrysler koos voor een interieurdesign dat past bij de kenmerkende vouw aan de buitenzijde van de auto. Die stijl is terug te vinden op de middenconsole, bij de versnellingspook en bij het instrumentenpaneel. De stoelen zijn voorzien van lederen bekleding, waarbij het Chrysler-embleem als subtiel relief in de hoofdsteunen is verwerkt. Het contactslot zit niet aan de stuurkolom maar op het dashboard, naast het instrumentarium. De instrumenten zelf hebben witte cijfers op een zwarte achtergrond en zijn afgewerkt met een elegante, zilverkleurige omranding. De middenconsole en tal van andere interieurdelen hebben een zilverkleurige afwerking.

Chrysler Crossfire Roadster

De Crossfire Roadster heeft een 3,2 liter V6-motor met drie kleppen per cilinder. Het maximum vermogen ligt op 160 kW (218 pk) bij 5.700 toeren per minuut, terwijl het koppel bij 3.000 toeren zijn hoogste waarde van 310 Nm bereikt. Er is keuze uit een handgeschakelde zesversnellingsbak of een vijftraps automaat met Autostick.

Dutchlease
 

Info

Techniek

Prijs

Forum