15 augustus 2008
BMW X5 (2007 - 2013)

BMW X5 Security

BMW X5 nu ook in gepantserde uitvoering

Autozine
15 augustus 2008 | BMW presenteert een gepantserde versie van de X5. Dankzij een extra zware bepantsering en een scala aan veiligheidsystemen beschermt de SUV zijn inzittenden in geval van calamiteiten. Deze zwaar beveiligde uitvoering van de X5 rijdt volgens BMW sportief zoals men ook van de reguliere X5 gewend is. Hij zou ook geschikt zijn voor het verkeer van alle dag en rijden op onverhard terrein. Alle veiligheidsvoorzieningen worden al in de fabriek aangebracht, waardoor de BMW X5 Security niet anders oogt dan een reguliere BMW X5.
 

De BMW X5 Security biedt ballistisch beschermingsniveau VR4. Ofwel: kogels van handwapens zoals een .44 Magnum, een .357 Magnum en een 9 millimeter Luger ketsen af op het B4 gecertificeerde materiaal van de auto. Het ballistische beschermingsniveau van VR4 is getest en gecertificeerd volgens de Europese richtlijnen. Bovendien heeft de keuringsinstantie op verzoek van BMW aanvullend getest met korte èn lange afstandsbeschietingen onder hoeken van 45 en 90 graden. Ook deze tests doorstond de BMW met verve, waardoor de auto ook overeenkomstig gecertificeerd werd.

BMW X5 (2007 - 2013)

Op de zijpanelen, het dak, de voorzijde en de achterzijde van de auto is materiaal van een speciale in Nederland ontwikkelde high performance vezel toegepast. Sommige delen zijn nog eens extra versterkt met een kogelwerende staalsoort. De ramen zijn gemaakt van veiligheidsglas met een dikte van 22 millimeter en bieden eveneens ballistisch beschermingsniveau VR4. Het glas is bovendien gelamineerd. Als het breekt blijft het op zijn plek, zodat de inzittenden niet geraakt worden door rondvliegende stukjes. De kofferbak is ook gepantserd en daardoor een goede en veilige opbergplaats. Er kan meer dan 500 kilo bagage in worden meegenomen.

BMW X5 (2007 - 2013)

De BMW X5 Security is uitgerust met een intercomsysteem en een aanvalsalarm. Via de intercom is met de buitenwereld te communiceren zonder deuren of ramen te openen. Wanneer het aanvalsalarm afgaat, worden automatisch alle ramen en deuren afgesloten. De bediening van het systeem is subtiel weggewerkt achter een afdekplaatje. Dankzij het camerasysteem kan de bestuurder eenvoudig zien wat er achter de auto gebeurt, zonder achterom te hoeven kijken. De camera's in de voorbumper bieden zicht op wat er vóór de auto gebeurt. Daardoor heeft de bestuurder meer overzicht bij bijvoorbeeld het verlaten van drukke parkeerplaatsen of nauwe steegjes. De camerabeelden zijn te zien op de display van de iDrive-controller die in het instrumentenpaneel gemonteerd is.

BMW X5 (2007 - 2013)

Alle veiligheidsvoorzieningen in de BMW X5 Security worden af fabriek geleverd. Daardoor kunnen de veiligheidsvoorzieningen in en rond het passagierscompartiment naadloos worden aangebracht. Kogels of andere fragmenten kunnen dus niet in het interieur doordringen op kritieke punten als verbindingsstukken en overgangsgebieden. Om het extra gewicht van alle veiligheidsvoorzieningen goed te verwerken, zijn speciale onderdelen van het onderstel aangepast. Zo werden onder meer de schokdempers, ophanging en software onder handen genomen. Onder de BMW X5 Security zijn speciale veiligheidsbanden gemonteerd die zelfs leeg nog tot 50 kilometer meegaan. En rijden met een snelheid van 80 km/u op lege veiligheidsbanden is geen probleem.

BMW X5 (2007 - 2013)

Standaard is de BMW X5 Security uitgerust de rijdynamische systemen Adaptive Drive, wat overhellen van de carrosserie tegen gaat en Active Steering, wat zorgt voor nog meer stuurprecisie. En mocht de remkracht van de auto afnemen, bijvoorbeeld door extreem hoge temperaturen, dan grijpt de Dynamische Stabiliteits Controle (DSC) in. De zogeheten anti-fading support van dit systeem voorziet de auto in dat geval van extra remkracht.