24 mei 2023

BMW 5-Serie

BMW introduceert nieuwe 5-Serie

24 mei 2023 - BMW presenteert de nieuwe 5-Serie. Naast volledig elektrische variant, de i5, komen er ook plug-in hybride modellen en relatief efficiƫnte benzine- en dieselmotoren met 48-volt Mild Hybrid technologie. Net als de voorgaande modelgeneraties vindt de productie van de nieuwe BMW 5-Serie Sedan plaats in de BMW Group fabriek Dingolfing, waar ook de elektromotoren en hoogvoltage-accu's voor de i5 worden geproduceerd. De Nederlandse marktintroductie van de nieuwe BMW 5-Serie Sedan is in oktober 2023. De nieuwe BMW 5-Serie zal beschikbaar zijn vanaf een consumentenadviesprijs van 65.379 euro als 520i. De volledig elektrische i5 zal een consumentenadviesprijs hebben vanaf 77.572 euro in de vorm van de BMW i5 eDrive40. De volledig elektrische M Performance variant BMW i5 M60 xDrive zal beschikbaar zijn voor een consumentenadvies prijs vanaf 108.427 euro.
BMW 5-Serie privé leasen?
Dat kan! Vanaf € 1.031,-
JustLease

Een minimalistische designtaal bepaalt de uitstraling van de nieuwe BMW 5-Serie. Ten opzichte van het voorgaande model is de nieuwe generatie 97 mm langer geworden, met een lengte van 5.060 mm in totaal. De breedte nam met 32 mm toe tot 1.900 mm en de hoogte met 36 mm tot 1.515 mm. De wielbasis is met 20 mm toegenomen en meet nu 2.995 mm.

BMW 5-Serie

De voorzijde van de nieuwe 5-Serie valt op door een moderne interpretatie van de kenmerkende dubbele koplampen en de BMW nierengrille. Bijna verticaal geplaatste LED elementen doen dienst als richtingaanwijzers en dagrijverlichting. De nierengrille zorgt voor een breed aanzicht en is optioneel ook te voorzien van 'Iconic Glow' nierengrilleverlichting.

Het zijaanzicht wordt bepaald door een hoge schouderlijn, krachtige oppervlakken en twee nauwkeurig geplaatste karakterlijnen. De zwarte dorpelverbreders, verzonken portiergrepen en het nummer 5 in reliëf onderaan de C-stijl zijn echte blikvangers. Een chromen strip scheidt de horizontale achterlichten, die opvallen door een nieuwe, expressieve interpretatie van de kenmerkende L-vorm. Om het karakter te versterken zijn er het optionele M Sportpakket en het M Sportpakket Pro. Het kleurenpallet bij de introductie is reeds beschikbaar met drie Individual carrosseriekleuren.

Ergonomie

Het aantal knoppen in de cockpit is aanzienlijk verminderd ten opzichte van het uitgaande model. Dat is te danken aan het verder digitaliseren van functies. Het Curved Display is een nieuwe interpretatie van de voor BMW typerende focus om de cockpit op de bestuurder te richten. Het volledig digitale display bestaat uit een 12,3 inch Information Display en een 14,9 inch Touch Control Display.

Het nieuw ontworpen stuurwiel heeft een afgeplatte onderzijde en biedt haptische feedback voor de bedieningselementen. Daarnaast is ook de transmissiehendel volledig nieuw ontworpen. De BMW Interaction Bar - standaard op de elektrische varianten van de nieuwe 5-Serie is een ander kenmerkend. Deze is van binnenuit verlicht en heeft een kristalachtige oppervlaktestructuur. De Interaction Bar strekt zich uit over het gehele dashboard tot in de portieren en is voorzien van aanrakingsgevoelige bedieningspanelen.

Vegan interieur

Nieuw ontworpen sportstoelen behoren tot de standaarduitrusting. De optionele comfortstoelen bieden een brede keuze aan elektrisch bedienbare instellingsmogelijkheden. De nieuwe 5-Serie is bovendien het eerste model van BMW met standaard een volledig vegan interieur. Naast dat de stoelen, het dashboard en de deurpanelen met het duurzame materiaal 'Veganza' zijn bekleed, is ook voor het eerst het stuurwiel hiermee uitgevoerd. De 'Veganza' bekleding met lederachtige eigenschappen is optioneel leverbaar in meerdere kleuren en met decoratieve stiksels. Ook optioneel leverbaar is Individual Merino lederen bekleding in verschillende bicolor varianten.

Volledig elektrische BMW i5 M60 xDrive

De volledig elektrische i5 is voorzien van de aanzienlijk verbeterde, vijfde generatie BMW eDrive technologie en leverbaar in twee varianten. De i5 M60 xDrive combineert een 442 kW (601 pk) sterke aandrijving met typerende M prestaties en specifieke designkenmerken. Twee geïntegreerde aandrijfunits op de voor- en achteras zorgen voor volledig elektrische vierwielaandrijving. Het systeemkoppel bedraagt tot 820 Nm met ingeschakelde M Sport Boost of M Launch Control functie. Daarmee accelereert de i5 M60 in 3,8 seconden van 0 naar 100 km/h. De topsnelheid is elektronisch begrensd tot 230 km/h.

Bij de andere variant, de i5 eDrive40 drijft een elektromotor de achterwielen aan en levert een maximaal vermogen van 250 kW (340 pk) en een maximaal koppel van 430 Nm met Sport Boost of Launch Control functie. De BMW i5 eDrive40 accelereert van 0 naar 100 km/h in 6,0 seconden en de topsnelheid bedraagt 193 km/h.

De hoogvoltage-accu bevindt zich in de bodemplaat van de i5 en heeft een bruikbare netto capaciteit van 81,2 kWh. De i5 M60 xDrive heeft een WLTP actieradius van 455-516 km en de i5 eDrive40 een WLTP actieradius van 477-582 km. Met de nieuwe MAX RANGE functie kan de actieradius met tot 25 procent worden vergroot door het vermogen en de topsnelheid te beperken en comfortfuncties uit te schakelen.

BMW Charging

De Combined Charging Unit (CCU) van de BMW i5 eDrive40 maakt AC-laden met tot 11 kW mogelijk, met 22 kW als optie (standaard op i5 M60 xDrive). De hoogvoltage-accu is met een DC-lader op te laden met tot 205 kW. Daarmee is de accu van de i5 bijvoorbeeld van 10 tot 80 procent op te laden in zo'n 30 minuten.

BMW 5-Serie

De i5 modellen zijn ook de eerste modellen van het merk die geschikt zijn voor de Plug & Charge functie. Daarmee kan de BMW zich zelfstandig aanmelden bij geschikte openbare laadstations, zonder gebruik van een app of laadpas. Uniek is de Multi Contract Option, die het mogelijk maakt om tot vijf verschillende individuele Plug & Charge contracten van verschillende aanbieders digitaal in de auto op te slaan.

Nieuwe benzine- en dieselmotoren met 48-volt mild hybrid technologie

Naast de volledig elektrische i5 en de Plug-in Hybride modellen komen er ook benzine- en dieselmotoren van de nieuwe, modulaire generatie BMW Group Efficient Dynamics motoren beschikbaar. Deze zijn alle voorzien van 48-volt Mild Hybrid technologie en standaard gekoppeld aan een nieuwe 8-traps Steptronic Sport transmissie.

Het Nederlandse aanbod bestaat uit de viercilinder 520i Sedan met 158 kW (208 pk), de 520d Sedan en de 520d xDrive Sedan met ieder 145 kW (197 pk). Aan het einde van dit jaar wordt het aanbod uitgebreid met twee Plug-in Hybride modellen van de nieuwste generatie. Ook komt in 2024 een nieuwe zes-in-lijn dieselmotor beschikbaar, net als een derde variant van de volledig elektrische i5 met vierwielaandrijving.

Onderstel

De ondersteltechnologie is modelspecifiek aangepast op de verschillende aandrijftechnologieën. Direct aangestuurde tractiecontrole, een geïntegreerd remsysteem en Variable Sport Steering behoren tot de standaarduitrusting. Optioneel leverbaar zijn een M Sportonderstel, M Sportremsysteem en het Adaptieve Onderstel Professional (standaard voor i5 M60 xDrive) met elektronisch aangestuurde schokdempers, Integral Active Steering en een nieuw dynamiekmanagement. Het optionele Adaptieve M Onderstel Professional omvat bovendien Active Roll Stabilisation met Active Roll Comfort. Lichtmetalen wielen in 18-inch of 19-inch (afhankelijk van de motorisatie) zijn standaard. Optioneel leverbaar is dit uit te breiden tot lichtmetalen wielen van 21-inch.

BMW iDrive met QuickSelect en Operating System 8.5

Het verder ontwikkelde BMW iDrive systeem met 'QuickSelect' draagt bij aan de kenmerkende rij- en reisbeleving in de nieuwe 5-Serie. Het systeem is gebaseerd op het BMW Operating System 8.5 en voorzien van een nieuw ontworpen 'home' scherm met verticaal geplaatste functietoetsen aan de bestuurderskant. 'QuickSelect' maakt het mogelijk om functies snel te bedienen, zonder naar een submenu te moeten wisselen.

Het nieuwe iDrive functioneert samen met het Curved Display en de Intelligent Personal Assistant. Het systeem is ontworpen om de bediening via aanraking en natuurlijke spraak te optimaliseren. Bovendien is de nieuwe 5-Serie voorzien van de kenmerkende iDrive controller op de middenconsole. De optionele Live Cockpit Professional omvat het Head-Up Display en Augmented View met weergave op het Control Display of het instrumentenpaneel. Optioneel is Natural Interaction voor het bedienen van functies door middel van gebaren.

BMW Operation System 8.5 biedt bovendien nog meer digitale content voor informatie of entertainment, snellere updates voor functies, verbeterde informatie over laadstations voor geëlektrificeerde modellen en een geoptimaliseerde toegang tot vele online services. Videostreaming is mogelijk via het Control Display, evenals een vorm van in-car gaming. Dat is in de nieuwe 5-Serie voor het eerst mogelijk via het AirConsole platform. Bestuurder en passagiers kunnen daardoor games spelen of video's streamen terwijl de auto stil staat, bijvoorbeeld tijdens de wachttijd van een laadsessie.

5G antennes

Een andere innovatie is het Welcome Scenario, met lichtshow en persoonlijke ontvangst. Optioneel omvat dit ook het dynamische Light Carpet (lichttapijt). De Digital Key Plus is nu beschikbaar voor smartphones met iOS of Android besturingssystemen en voor de Apple Watch. Met de standaard 5G antennes biedt de nieuwe zakensedan optimale connectiviteit en telefoonverbinding. De Personal eSIM zorgt ervoor dat de auto volledig is te integreren in de digitale wereld van de bestuurder. In geselecteerde markten waaronder Nederland is het ook mogelijk om vanuit de BMW automatisch te betalen voor parkeren.

Vandebron