9 september 2004
 

BMW 3-Serie Cabriolet (1998 - 2007)

Dieselmotor voor BMW 3-serie Cabrio

Autozine
9 september 2004 | Van 25 september t/m 10 oktober toont BMW in Parijs op de Salon Mondial de l'Automobile 2004 haar eerste Cabrio met dieselmotor aan het grote publiek. Dynamiek, efficiency en lage brandstofkosten geven volgens BMW open rijplezier een nieuwe dimensie.
 

In sommige landen, waaronder Frankrijk, is deze motor ingebouwd in ca. 80 procent van alle 3 Serie modellen. De aandrijflijn werd overgenomen van de Coupe-versie 320Cd en is gemodificeerd voor gebruik in de 3 Serie Cabrio. Verschillen zijn te vinden in het motormanagement, de krachtsoverbrenging - die een kortere eindreductie kreeg - en een specifiek voor open rijden ontwikkeld uitlaatsysteem. Ook het onderstel is aangepast op het nieuwe model, maar komt in grote lijnen overeen met dat van de 330Ci.

BMW 3-Serie Cabriolet (1998 - 2007)

De viercilinder vierkleppen motor levert 150 pk / 110 kW bij 4.000 1/min, goed voor een topsnelheid van 211 km/h. Niet minder belangrijk voor soeverein rijplezier is de harmonieuze krachtsontwikkeling: bij 1.500 1/min (verhoogd stationair) is een koppel van 295 Nm beschikbaar. Iets hoger, bij 2.000 1/min wordt maximum koppel van 330 Nm bereikt. Het succes van de 2.0 liter diesel van BMW is onder meer te danken aan 2e generatie common rail inspuiting met hoeveelheidsgeregelde brandstofpomp: met 1.600 bar wordt de brandstof niet alleen sneller ingespoten, maar ook beter gedoseerd en fijner verneveld. Zo worden bij lagere verbruikscijfers verkregen.

Door kleine ingrepen in het motormanagement, zoals bijvoorbeeld na-inspuiting van kleine hoeveelheden brandstof ter oxidatie van roetpartikels, verbeterde uitlaatgas-hercirculatie, dicht bij de motor geplaatste katalysator en kleppen in het aanzuigsysteem onderbiedt de 320Cd Cabrio ook zonder roetfilter de grenswaarden van de strenge EU4-emissienorm.

Wie van sportief rijden houdt, zal veel plezier hebben van de nieuwe BMW 320Cd Cabrio. Want vanuit stilstand accelereert deze Cabrio binnen 9,7 seconden naar de 100 km/h. Wellicht interessanter is de tussensprint van 80 naar 120 km/h in de vierde versnelling, de graadmeter van souplesse: 7,5 seconden (9,2 in V). De krachtsoverbrenging met standaard handgeschakelde zesversnellingsbak is sportief kort gegeard, zodat de Cabrio naar keuze ingetogen dynamisch of ontspannen kan worden gereden.

BMW 3-Serie Cabriolet (1998 - 2007)

Tot de standaarduitrusting van de 3 Serie Cabrio behoren elektrische kapbediening, variabele kapcassette, airconditioning, elektrisch verstelbare stoelen, Dynamische Stabiliteits Controle (DSC), lichtmetalen wielen en het bandenspanningswaarschuwingssysteem. De uitrusting is met een aantal speciale uitvoeringen aan persoonlijke wensen en voorkeuren aan te passen. De nieuwe open diesel is bijvoorbeeld leverbaar in de Special Executive uitvoering en met het M Sportpakket.