18 februari 2011
Audi A8 (2010 - 2017)

Audi A8 (2010 - 2017)

Audi presenteert A8 Security

Autozine
18 februari 2011 | Audi presenteert de High Security-uitvoering van de Auidi A8 L. Deze auto beschermt zijn inzittenden door de zware bepantsering en door een groot aantal andere veiligheidsfeatures waaronder een emergency exitsysteem, een geïntegreerde brandblusinstallatie en een communicatiesysteem. De Audi A8 L Security wordt in eerste instantie alleen geleverd met de krachtige W12-motor.

Op zoek naar een Audi A8?
bynco heeft er 1 vanaf € 35.395,-

Audi A8 (2010 - 2017)

Het uiterlijk van de Audi A8 L Security onderscheidt zich nauwelijks van de reguliere Audi A8 L-modellen. Dat komt vooral door het feit dat al bij de ontwikkeling van de nieuwe Audi A8 rekening is gehouden met een High Security-uitvoering. De Audi A8 L Security wordt gemaakt in een speciale, beveiligde afdeling. Alle modificaties worden met de hand uitgevoerd. Speciaal opgeleide technici hebben daar circa 450 manuren per auto voor nodig. Deze manier van werken geeft een veel beter resultaat dan bepantsering achteraf.

Audi A8 (2010 - 2017)

De Audi A8 L Security is na tests volgens de BRV 2009-richtlijnen gecertificeerd door een Duitse regeringsinstantie. BRV staat voor "Bullit Resistant Vehicles" ofwel kogelbestendige voertuigen. De explosiebestendigheid van de Audi A8 L is ook getest volgens de ERV 2010-richtlijnen (ERV: Explosion Resistant Vehicles). Op basis van deze normen is de Audi A8 L Security ingedeeld in de VR 7-klasse. Dit staat voor de meest strikte norm op het gebied van civiele high security-sedans. De bepantsering en de beglazing zijn bijvoorbeeld in staat zware NAVO-munitie te weerstaan. Op sommige plekken is de bepantsering van de Audi A8 L Security goed voor indeling in de VR 9 en VR 10-klasse.

De effectiviteit van de bepantsering van de Audi A8 L Security is te danken aan de toepassing van zeer sterke materialen zoals gepantserd staal, aramidevezels, keramiek speciale aluminiumlegeringen en glas dat uit diverse lagen bestaat. Al deze vormen van 'interne' bepantsering wegen samen 720 kg.

In de aluminium dorpels van de Audi A8 L Security zijn massieve stalen elementen opgenomen. Deze bieden extra bescherming tegen explosieve wapens. Uiteraard is ook de wagenvloer gepantserd. De Audi A8 L kan hierdoor zelfs een aanval met een militaire handgranaat weerstaan. Zelfs een explosie zoals die wordt uitgevoerd in het kader van het certificeringprogramma, levert voor de inzittenden van de Audi A8 L Security geen levensbedreigende situatie op. Alle ramen zijn gemaakt van speciaal glas met een polycarbonaat laag aan de binnenzijde. Dit voorkomt versplintering. Het speciale glas zorgt voor een gewichtstoename van circa 300 kg. Het speciale sluitsysteem voor de deuren (met de mogelijkheid om de deur in elke gewenste positie geopend te houden) is standaard. Het extra gewicht hiervan bedraagt 360 kg.

Audi A8 (2010 - 2017)

De zwaar bepantserde communicatiebox in de bagageruimte is een essentieel onderdeel als het gaat om de veiligheid van de inzittenden. Hierin zijn namelijk de aansturing van de communicatie- en elektronicasystemen ondergebracht. Een tweeweg communicatiesysteem is standaard. Hierdoor zijn inzittenden in staat om met gesloten ramen te communiceren met de buitenwereld. Daartoe is in de grille een luidspreker opgenomen en zowel in in- als exterieur zijn microfoons aanwezig.

Optioneel is de Audi A8 L te voorzien van een door Audi gepatenteerd emergency exit-systeem. Als de bestuurder of de passagier een noodknop bedient en vervolgens een van de deurhendels aantrekt, wordt de deur door middel van pyrotechnische schroeven in de scharnieren losgemaakt van de carrosserie. De desbetreffende deur kan vervolgens naar buiten worden geduwd.

Een andere bijzondere veiligheidsvoorziening is het brandblussysteem dat via hittesensors of een drukknop wordt bediend. Het vuurdovende materiaal is opgeslagen is twee speciale tanks die zijn ondergebracht in de bagageruimte. Het blusmateriaal wordt via in de wielkasten maar ook tegen de ondervloer, de tank en in de motorruimte gespoten.

Audi A8 (2010 - 2017)

De Audi A8 Security is ook te leveren met een noodvoorziening voor frisse lucht. Deze werkt met behulp van twee zuurstofpatronen. Na een druk op een speciale knop voeren ventilatoren in de dakbekleding frisse lucht naar binnen. De zuurstofhoeveelheid is voldoende om een gevaarlijke zone door te komen, ook al omdat giftige gassen geen kans krijgen tot het interieur door te dringen.

Daarbij is de Audi A8 L Security leverbaar met security start (starten van de motor door middel van een radiosignaal), een systeem dat rook aan het interieur ontrekt, LED-signaalverlichting, een sirene en zwaailicht, voorbereiding voor professionele radiocommunicatie, een datarecorder voor ongevallen etc. Uiteraard kunnen ook individuele veiligheidswensen in behandeling worden genomen.

De Audi A8 L Security wordt geleverd met de direct ingespoten W12 benzinemotor met een vermogen van 368 kW / 500 pk. De sprint van 0-100 km/h duurt ondanks het extra gewicht 7,3 seconden. De topsnelheid is begrensd op 210 km/h om de banden zo veel mogelijk te ontzien. Het gemiddelde verbruik bedraagt 13,5 l/100 km.

AutoCoach
Audi introduceert S8 plus en S8 SportAudi introduceert S8 plus en S8 Sport
13 oktober 2015
Audi A8 bestaat 21 jaarAudi A8 bestaat 21 jaar
11 september 2015
Audi A8 nu ook in gepantserde uitvoeringAudi A8 nu ook in gepantserde uitvoering
8 september 2015
Audi introduceert S8 plusAudi introduceert S8 plus
6 augustus 2015
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum