28 januari 2007
Volvo V70 (1996 - 2007)

Volvo V70 (1996 - 2007)

Voor papa

Autotest | Sommige acteurs zijn na één rol voor het leven getekend. Rowan Atkinson is Mr. Bean, wat hij ook speelt. Tom Selleck blijft Magnum, welke rol hij ook aanneemt. Roger Moore is James Bond. Zo heeft ook de Volvo V70 een onuitwisbaar imago: dat van de ultieme auto voor vrome huisvaders. Terecht?

De V70 meet 4 meter 71 en daarvan is het grootste deel omgezet in 1.641 liter laadruimte. Een labrador, racefietsen of desnoods een complete kinderkamer passen gemakkelijk achterin. Als het moet allemaal tegelijk. Toch valt de (been)ruimte op de achterbank tegen. Volvo gaat er blijkbaar vanuit dat alleen kinderen achterin zitten.

Volvo V70 (1996 - 2007)

Voorin is de ruimte juist overweldigend. De royale voorstoelen, de diepe zit en het grote stuurwiel geven direct het "papa-gevoel" waarmee de V70 wordt geassocieerd. Zelfs de meest verstokte vrijgezel voelt zich achter het stuur van de V70 ineens vader van twee kinderen. Met een hond.

Facelift

In de loop der jaren heeft de V70 diverse facelifts ondergaan. Dat kwam niet alleen het exterieur, maar ook het interieur ten goede. Met name de "bal" waarop de versnellingspook rust, is erg fraai.

De testauto is van alle gemakken voorzien, maar tegelijkertijd is merkbaar dat de jaren beginnen te tellen voor dit ontwerp. De elektrisch verstelbare en verwarmbare stoelen zijn met leder bekleed. Het klimaatcontrolesysteem is links/rechts gescheiden. Het navigatiesysteem weet de weg door heel Europa.

Volvo V70 (1996 - 2007)
Volvo V70 (1996 - 2007)

De radio/CD-speler weet echter geen raad met MP3 en de klank is voor Volvo-begrippen uiterst mager. De telefoon wordt niet gekoppeld via Bluetooth, maar vereist een los SIM kaartje.

Diesel

De D5 dieselmotor, met typisch zoevend Volvo-geluid, weet anno 2007 nog steeds te overtuigen. Volgens de boekjes levert de zelfontbrander "slechts" 185 pk, maar het voelt alsof er enkele tientallen paarden meer onder de motorkap huizen.

Zowel in de stad als op de snelweg zijn de prestaties prima. De V70 voelt zich met name thuis op de Duitse Autobahn. Dankzij een zeer lange zesde versnelling, blijft het toerental ook op hoge snelheid aangenaam laag: 170 km/u is slechts 3.000 tpm! Mede daarom bedraagt het gemiddelde verbruik na enkele lange ritten een uiterst bescheiden 6,6 liter per 100 km.

Wegligging

De V70 ligt uiterst stabiel op de weg dankzij de flinke omvang. Maar wanneer het de auto bewust lastig wordt gemaakt, is ook hier merkbaar dat de V70 al vele jaren op de markt is. Op slecht wegdek kan de auto gaan springen of deinen, terwijl korte richels juist keihard worden doorgegeven. Op hoge snelheid is de V70 juist uiterst comfortabel.

Conclusie

Is de Volvo V70 de ultieme auto voor brave huisvaders? Ja. Maar wat is daar mis mee? De V70 is ruim, praktisch en natuurlijk bijzonder veilig. Dankzij de laatste facelift behoort de oubollige hoekige vormgeving definitief tot het verleden.

Daarnaast heeft vaders de beschikking over een zeer sterke en toch zuinige dieselmotor waarmee de auto met groot gemak enorme afstanden overbrugt. Papa heeft niets te klagen ...

plus
  • Zeer veilig
  • Enorme bagageruimte
  • Sterke, zuinige D5 dieselmotor
min
  • Verouderde techniek
  • Weinig beenruimte achterin
  • Onhandig grote draaicirkel
Skoda Superb Combi Skoda Superb Combi
"Fata morgana?"
Subaru Outback Subaru Outback
"Alleen voor fijnproevers"
Volvo XC70 Volvo XC70
"Alleskunner"
Lexus IS SportCrossLexus IS SportCross
"Wellustig lastdier"
 

 

Info

Techniek

Prijs

Forum

Print