27 augustus 2014
Volvo XC90

Volvo XC90

Volvo onthult nieuwe XC90

Autozine
27 augustus 2014 | Volvo onthult de nieuwe XC90. De XC90 is een premium SUV met zeven zitplaatsen, moderne motoren, vele veiligheidsvoorzieningen en een luxueus interieur. In Nederland verwacht men de eerste XC90's in 2015 bij de dealer in de showroom. De vanafprijs start net onder de zeventigduizend euro.
Nieuwe vloermatten voor de Volvo XC90?
Dat kan! Vanaf € 45,-
Just Carpets.nl

 

De nieuwe XC90 markeert een nieuw hoofdstuk in de Volvo-historie. Dit is het resultaat van drie jaar ontwikkeling en een investering van ruim 8,2 miljard euro. Het uiterlijk van de XC90 weerspiegelt de toekomstige designkoers van Volvo. Het is ook de verpakking van nieuwe techniek, waarbij optimaal gebruikgemaakt wordt van de Scalable Product Architecture- technologie (SPA).

Volvo XC90

De nieuwe Volvo XC90 is het eerste model met het nieuwe, prominentere merklogo, waarbij de iconische pijl een eenheid vormt met de diagonale lijn in de grille. Samen met de T-vormige LED-koplampen staat het front van de auto model voor Volvo's toekomstige familiegezicht.

De grote motorkap van de XC90, zijn taillelijn en geprononceerde schouders zijn samen met de opvallende achterlichtunits andere elementen van de nieuwe designtaal. De Volvo XC90 is leverbaar met wielen tot 22 inch.

"De buiten- en binnenafmetingen zijn in hoge mate ontleend aan enkele typerende, essentiële kenmerken van de Zweedse levensstijl: een surplus aan ruimte, licht en welzijn zijn daarin belangrijk", stelt Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design van Volvo Car Group.

Volvo XC90

"SPA stelde ons in staat de eerste SUV zonder consessies te ontwikkelen", zegt Peter Mertens, Senior Vice President Research and Development bij Volvo Car Group. "Een ruim en flexibel interieur, terwijl de auto qua wegligging zo wendbaar en comfortabel voelt als een kleinere en lagere auto. De aandrijflijn zorgt voor een ongekende combinatie van kracht en minimale emissies. En aangezien de nieuwe XC90 de Volvo-badge draagt, is maximale veiligheid standaard", vervolgt hij.

De nieuwe XC90 biedt keus uit een reeks Drive-E motoren. De topversie van de Volvo XC90 is de ‘Twin Engine'-versie. Deze plug-inhybride biedt een  combinatie van krachtige prestaties en laag verbruik: maximaal 295 kW (400 pk) vermogen bij een CO2-uitstoot van gemiddeld ongeveer 60 g/km (NEDC-cyclus). Zuinig genoeg voor 14 % bijtelling.

Naast de T8 Twin Engine, presenteert Volvo nog drie andere viercilindermotoren. Alle motoren zijnuitgevoerd met achttrapsautomaat. De XC90 is ook verkrijgbaar als D4, D5 AWD en als T5 AWD met een vermogen vanaf 140 kW (190 pk) tot en met 187 kW (254 pk).

Volvo XC90
Nieuwe vloermatten
voor de Volvo XC90?
Dat kan! Vanaf
€ 45,-
Just Carpets.nl

De Volvo XC90 biedt het compleetste veiligheidspakket ooit. Bovendien is de SUV voorzien van twee wereldprimeurs op het gebied van veiligheidstechniek: "Run off road protection" en "Intersection Braking" op kruispunten.

"Run off road protection" herkent de situatie waarbij de auto van de weg raakt. Dan worden de voorste veiligheidsgordels aangespannen om de bestuurder en de passagier in positie te houden. In het geval van een harde landing helpt een energie-absorberend systeem tussen de zitting en het stoelframe om letsel aan de wervelkolom te voorkomen.

"Intersection Braking" detecteert naderend verkeer op een kruising en grijpt in wanneer dit nodig is. "City Safety" is de nieuwe, overkoepelende naam voor alle "Auto Brake"-functies van Volvo. "City Safety" behoort tot de standaarduitrusting van de nieuwe XC90 en detecteert auto's, voetgangers en fietsers die in de rijrichting van de XC90 opduiken. Als de bestuurder niet tijdig reageert op een dreigende aanrijding, dan volgt een automatische remingreep.

Volvo XC90

"Nieuwe technologie brengt Volvo een flinke stap dichter bij het doel dat de fabrikant zich heeft gesteld: in 2020 mag niemand meer omkomen of zwaargewond raken in een nieuwe Volvo. Ons uitgangspunt met betrekking tot veiligheid is nog precies hetzelfde als bijna 90 jaar geleden: situaties uit de praktijk", zegt Mertens.

Drie aandachtsgebieden helpen Volvo bij het realiseren van Vision 2020: veiligheid, connectiviteit en autonoom rijden. "Met de XC90 zetten we de eerste stappen richting zelfrijdende auto's. Met een nieuwe functie volgt de auto automatisch de voorganger in langzaam rijdend verkeer. Eigenlijk is dat een versimpelde versie van autonoom rijden", vertelt Lex Kerssemakers, Senior Vice President, Product Strategy en Vehicle Line Management bij Volvo Car Group.

De XC90 pronkt met het meest luxe Volvo-interieur ooit. Het opvallendste kenmerk is de tablet-achtige touchscreen die het middelpunt vormt van het geheel nieuwe bedieningssysteem. Dit vervangt vrijwel alle traditionele knoppen.

Volvo XC90

"Het nieuwe interieur is ongecompliceerd, maar straalt toch de luxe uit die een klant mag verwachten van een premium SUV", zegt Ingenlath. In de nieuwe generatie Volvo XC90 zijn materialen als hout en zacht leder gecombineerd met handgemaakte details als de kristallen versnellingspookknop van de befaamde Zweedse glasfabrikant Orrefors en de haarfijn ontworpen start-/stopknop en volumeregelaar.

De XC90 is een volwaardige zevenzitter. Passagiers op de tweede en derde zitrij zouden genieten van riante ruimte door innovatief ontworpen stoelen. De derde zitrij belooft een comfortabele zitpositie voor passagiers tot zelfs 1,70 meter lengte.

De nieuwe Volvo XC90 wordt voorzien van een audiosysteem van Bowers & Wilkins, de gerenommeerde Britse specialist in audio-equipment. Het systeem omvat een twaalfkanaalsversterker van 1.400 watt en negentien luidsprekers. Een luchtgekoelde subwoofer is geïntegreerd in de carrosserie. Hierdoor fungeert de gehele interieurruimte in feite als een reusachtige subwoofer.

Volvo XC90
Profile

Volvo biedt keus uit talloze accessoires om de auto te personaliseren. Er zijn twee thema's die als uitgangspunt kunnen dienen.

Het Urban Luxury-pakket combineert bumpers in carrosseriekleur en gepolijste roestvrijstalen elementen, zoals dorpellijsten en bodembeschermers voor en achter. Gepolijste 21-inchwielen maken het geheel af.

De XC90 met Rugged Luxury-pakket geeft de SUV een ruig aanzicht door matzwarte exterieurelementen, roestvrijstalen bodembeschermers, treeplanken met verlichting en geïntegreerde uitlaatdempers. 22-inch wielen completeren deze uitvoering.

Volvo XC90
UnitedConsumers
Volvo introduceert XC90 Intro EditionVolvo introduceert XC90 Intro Edition
5 april 2019
Volvo prijst vernieuwde XC90 2019Volvo prijst vernieuwde XC90 2019
28 februari 2019
Volvo XC90 ondergaat facelift 2019Volvo XC90 ondergaat facelift 2019
22 februari 2019
Volvo XC90 Excellence nu ook in HollandVolvo XC90 Excellence nu ook in Holland
8 april 2016
 

Info

Test

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum