12 januari 2010
 

Volkswagen Compact Coupe

Volkswagen toont New Compact Coupe

Autozine
12 januari 2010 | Volkswagen presenteert op de autotentoonstelling van Detroit (11-24 januari) het New Compact Coupé studiemodel. Deze compacte coupé zou in het Volkswagen-gamma tussen de Scirocco en de Passat CC kunnen worden geplaatst. De New Compact Coupé valt ook op door zijn geavanceerde aandrijflijn. Hij combineert een 110 kW/150 pk sterke TSI-motor met een 20 kW/27 pk sterke elektromotor. Dit leidt tot hoge prestaties en vooral tot een zeer gunstig brandstofverbruik van gemiddeld slechts 4,2 l/100 km (CO2: 98 g/km).
 

De New Compact Coupé heeft een full-hybrid aandrijflijn. De direct ingespoten 1,4-liter turbo-benzinemotor met 110 kW/150 pk en de 20 kW/27 pk sterke elektromotor kunnen daarbij op verschillende manieren samenwerken. De elektromotor kan bijvoorbeeld voor extra kracht zorgen bij inhalen of accelereren, maar het is ook mogelijk om over een korte afstand volledig elektrisch en dus emissievrij te rijden. De elektromotor betrekt in dat geval zijn kracht van een compacte lithium-ion batterij met een capaciteit van 1 kWh.

Volkswagen

Bovendien fungeert de elektromotor bij het afremmen van de auto als generator. De bewegingsenergie wordt dan omgezet in elektriciteit ('recuperatie'). Daarnaast beschikt de New Compact Coupé over een start-stopsysteem. Recuperatie en een start-stop-systeem worden vandaag al op een groot aantal productiemodellen van Volkswagen geleverd.

De kracht van de 1.4 TSI en de elektromotor wordt via een zeventraps DSG-transmissie op de voorwielen overgebracht. De New Compact Coupé sprint in 8,6 seconden van 0-100 km/h en haalt desgewenst een topsnelheid van 227 km/h. Desondanks blijft het gemiddelde verbruik beperkt tot 4,2 l/100 km. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 98 g/km.

Volkswagen

Het aantal lijnen is tot een minimum beperkt. Mede daardoor is het ontwerp van deze New Compact Coupé tijdloos. Dat neemt niet weg dat het studiemodel over moderne kenmerken beschikt, zoals LED-dagrijverlichting en achterlichten die eveneens zijn uitgevoerd met LED-technologie. Ook een in de achterbumper geïntegreerde diffuser is standaard. De New Compact Coupé is 4,54 m lang, 1,87 m breed en slechts 1,41 meter hoog. De grote spoorbreedte van 1,53 m vóór en 1,54 m achter draagt evenals de ruime wielbasis van 2,65 m bij aan de krachtige 'road presence'.

De New Compact Coupé is een echte vierzitter. Achterin beschikt hij over twee individuele zitplaatsen. In de cabine wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen waaronder leer (stoelen, stuur, deurbekleding) en aluminium (afwerkingsdetails). Het comfortniveau wordt nog eens onderstreept door de standaard Climatronic (volautomatische airconditioning), een radio-navigatiesysteem met 8-inch touchscreen en details als de chromen omranding van de instrumenten.

Volkswagen

De New Compact Coupé heeft een kofferinhoud van 380 liter – voldoende voor de bagage van vier personen.