4 mei 2009

Volkswagen Golf Plus

Nieuw en toch vertrouwd

Autotest | Het is geen MPV, maar ook geen gewone Volkswagen Golf. De Golf Plus houdt het midden tussen een gewone personenauto en een familiebusje. En met dat concept is Volkswagen al jaren succesvol. Maar met de komst van de nieuwe Volkswagen Golf, is het nu ook tijd voor een nieuwe Golf Plus. En hier is 'ie dan: de vernieuwde Golf Plus.

Let op dat woord: "vernieuwd" en niet "nieuw". Lijdend voorwerp van deze test is namelijk geen geheel nieuwe auto. De vernieuwde Golf Plus is niet gebaseerd op de recent geïntroduceerde Golf VI, maar is een doorontwikkeling van de bestaande Golf Plus uit 2006.

Volkswagen Golf Plus

Facelift

De verbeteringen beginnen met een facelift, zodat de Golf Plus nu dezelfde gestroomlijnde neus heeft als de Golf VI. Ook de achterzijde is opnieuw getekend en heeft nu net zo'n moderne uitstraling als de nieuwste Golf hatchback.

Voor het dashboard zijn nieuwe, zachte materialen gebruikt die een hoogwaardigere uitstraling hebben. Vrijwel alle nieuwe opties die leverbaar zijn op de nieuwe Golf, zijn nu ook beschikbaar voor dit vernieuwde gezinsmodel.

Volkswagen Golf Plus
Volkswagen Golf Plus

Daaronder is ook de laatste generatie van het navigatiesysteem "RNS 510", dat nu beschikt over een eigen harddisk (30 GB). De bediening is eenvoudig en intuïtief, de instructies zijn zeer duidelijk (inclusief een handige rijstrook-indicatie om tijdig te kunnen voorsorteren). Het audiosysteem is optioneel te voorzien van een "multi media aansluitbox", zodat rechtstreeks MP3-bestanden kunnen worden afgespeeld van USB-apparaten. Om dit te laten werken met een iPod is echter nog een extra verloopkabel nodig (een optie op de optie dus).

Ruimte

Het belangrijkste kenmerk van de Golf Plus is het verhoogde dak (+10 cm). De hoofdruimte voorin is daarom nog beter dan in een standaard Golf. Het grote voordeel daarvan is dat de stoelen meer rechtop kunnen staan, waardoor de hoogte optimaal wordt gebruikt en meer ruimte in de lengte overblijft.

In vergelijking met een alledaagse Golf biedt de Golf Plus 50 liter meer bagageruimte (incl. handige "dubbele" bodem in de laadvloer). Ook de beenruimte achterin is beduidend beter en zelfs vergelijkbaar met die van middelgrote MPV's!

Zoals het hoort bij een MPV is de Golf Plus royaal voorzien van bakjes, vakjes en ander moois. In de rugleuning van de voorstoelen zijn klaptafeltjes gemaakt, zodat achterin kan worden genoten van spelcomputer of laptop. Optioneel kan achterin een 220 volt stopcontact worden gebouwd, waarmee alle elektronische apparatuur van thuis ook onderweg kan worden gebruikt.

Volkswagen Golf Plus

Rijeigenschappen

De vernieuwde Golf Plus ziet er niet alleen anders uit, maar rijdt ook anders dan de voorganger. Alhoewel het onderstel in de basis gelijk bleef, is de afstemming gewijzigd. Toch geeft deze verse Golf Plus niet hetzelfde overweldigende gevoel als de Golf VI hatchback. Die auto is zo stil en comfortabel dat het nauwelijks is te geloven dat het een gewone middenklasser betreft.

De Golf Plus is zeker niet luidruchtig, maar is niet zo extreem stil als de Golf VI. Gezien het prijskaartje is het comfort zoals mag worden verwacht, maar niet meer dan dat. Dat verschil is onder andere te verklaren door de geluidsisolerende voorruit: die is wel besteed aan de gewone Golf, maar niet aan deze Golf Plus.

De Golf Plus stuurt prima, maar opnieuw niet beter dan gemiddeld. Tenminste, niet beter dan de meeste andere middenklassers. Maar de ruime Golf Plus is bedoeld als alternatief voor een MPV. In vergelijking met de meeste "familiebusjes" stuurt de Golf Plus juist subliem. Terwijl veel MPV's door het hoge zwaartepunt en forse gewicht matig sturen, rijdt de Golf Plus even goed als iedere andere moderne personenauto.

„Het sterke punt van de Golf Plus is dat deze auto de ruimte en veelzijdigheid van een MPV benadert, maar er uitziet als een vertrouwde Golf“
Volkswagen Golf Plus

Motor

Bovendien is de Golf Plus veel zuiniger dan een MPV. Sterker nog: de Golf Plus is zuiniger dan menig personenauto! De testauto is namelijk voorzien van een "1.4 TSI" motor. Op dit moment werken alle autofabrikanten aan kleine motoren die "zuinig en toch sterk" zijn, maar deze 1.4 TSI is de zuinigste en de sterkste.

Dat geldt niet alleen op papier, maar ook in de praktijk. Omdat al bij lage toeren veel kracht voor handen is, is het zelden nodig om de motor op toeren te jagen en blijft het verbruik dus laag. Wie kalm met de verkeersstroom meerijdt, komt zelden boven de 2.000 tpm! Over een traject van enkele honderden kilometers met stadsverkeer en snelwegkilometers kwam het gemiddelde verbruik uit op een keurige 6,6 liter per 100 km.

Volkswagen Golf Plus

Schakelen

Dat lage verbruik is ook te danken aan de ingenieuze overbrenging. De 1.4 TSI motor is namelijk te combineren met een zeventraps "DSG" versnellingsbak. De zeven versnellingen zorgen ervoor dat voor iedere snelheid een ideale overbrenging beschikbaar is. In de stad is de Golf Plus daarom vlot en levendig. Op de snelweg zorgt de zevende versnelling er voor dat met een laag toerental in alle rust lange afstanden kunnen worden overbrugd.

Daarbij schakelt DSG extreem snel. Dit systeem bestaat namelijk uit twee versnellingsbakken: een voor de oneven verzetten en een voor de even. Wanneer de even versnellingsbak daadwerkelijk wordt gebruikt om het motorvermogen op de wielen over te brengen, kiest de andere alvast de volgende versnelling.

Volkswagen Golf Plus

Volkswagen vraagt een forse prijs voor al deze ingenieuze techniek. Voor de prijs van deze ruime vijfzitter, leveren diverse andere merken complete MPV's met ruimte voor zeven personen. Het gaat dan niet alleen om budgetmerken, ook gerenommeerde merken bouwen voor dit geld een ruime familiesloep voor zeven. Maar juist daar zit de kneep: de Golf Plus is geen "familiesloep" maar een vertrouwde, extra ruime Golf en die is nu nog aantrekkelijker geworden.

Conclusie

"Nieuw en toch vertrouwd", zo is de vernieuwde Volkswagen Golf Plus het beste samen te vatten. En dat is precies zoals Volkswagen het bedoelde. Het sterke punt van de Golf Plus is dat deze auto de ruimte en veelzijdigheid van een MPV benadert, maar er uitziet als een vertrouwde Golf. Bovendien rijdt de Golf Plus als een gewone Golf. Dat geldt voor het weggedrag, maar ook voor de prestaties en het verbruik.

In tegenstelling tot de geheel nieuwe Golf VI hatchback, betreft deze nieuwe Golf Plus slechts een facelift. De auto ziet er nu even modern uit als de Golf VI en biedt deels dezelfde nieuwe techniek. Kortom: nieuw en toch vertrouwd.

plus
  • Alle voordelen van een MPV
  • Alle voordelen van een Golf
  • Vlotte en zuinige 1.4 TSI motor
min
  • Forse prijs
  • Sober en fantasieloos interieur
IkWilVanMijnAutoAf
Ford C-MaxFord C-Max
"Vorm voor functie"
Seat Altea XLSeat Altea XL
"Extra large"
Peugeot 308 SW Peugeot 308 SW
"Klopt als een bus"
Fiat CromaFiat Croma
"Vet!"
 

 

Info

Techniek

Prijs

Forum

Print