30 december 2020

Volkswagen Arteon Shooting Brake

Tweede leven

Autotest | De Volkswagen Arteon is de design-auto op basis van de Passat. Beide delen dezelfde techniek, maar de Passat heeft behouden en traditionele vormgeving terwijl de Arteon juist extravagant en gedurfd is. Van de Passat wordt 85% verkocht als stationcar, dus toen de Arteon in 2017 verscheen kreeg Volkswagen meteen de vraag: is er ook een stationcar? Met de "Shooting Brake" geeft Volkswagen nu gehoor dat dat veelgehoorde verzoek.
AutoCoach

Volkswagen wilde best een stationcar van de Arteon uitbrengen, maar die moest dan wel bijzonder zijn. Anders is het geen Arteon! Daarom heeft Volkswagen gekozen voor een zogenaamde "shooting brake". Het verschil tussen een stationcar en een shooting brake is dat bij die laatste het uiterlijk voorop staat. Wie een shooting brake koopt, doet dat niet vanwege de ruimte, maar vanwege het nog fraaiere lijnenspel.

Volkswagen Arteon Shooting Brake

Helaas overtuigt de Arteon niet direct als shooting brake. Bij soortgelijke auto's van andere merken stond het lijnenspel overduidelijk op de eerste plaats, terwijl de vormgevers van Volkswagen duidelijk minder creatieve vrijheid hadden. Zo is de daklijn nog op exact de juiste plaatsen hoog om de royale ruimte achterin te waarborgen waar de Passat Variant om bekend staat. En uiteraard legt het achteraf transformeren van een auto tot shooting brake ook de nodige beperkingen op.

Om een idee te geven van de ruimte: de Passat Variant biedt standaard 650 liter bagageruimte en dat is uit te breiden tot 1.780 liter door de achterbank op te klappen. Voor de Arteon Shooting Brake bedragen die waarden 565 en 1.623 liter.

Volkswagen Arteon Shooting Brake

Zowel de vernieuwde Arteon Shooting Brake als de Arteon Fastback (zoals de standaard versie voortaan heet) zijn herkenbaar aan een lichtstrip die de gehele breedte van de neus beslaat. De koplampen lopen voortaan verder door naar de zijkant van de auto voor een dynamischere aanblik. Wielen met een velgmaat tot 20 inch (zoals op de testauto) zorgen voor een nog stoerdere uitstraling.

Volkswagen Arteon Shooting Brake
Volkswagen Arteon Shooting Brake

Interieur en uitrusting

Tijdens eerdere tests met de Arteon viel het de redactie op dat het interieur een stuk minder spannend was vormgegeven dan het exterieur. Die kritiek heeft Volkswagen zich aangetrokken, want vanaf modeljaar 2020 verschilt het interieur van de Arteon nadrukkelijk van dat van de Passat. De Arteon schittert voortaan met chique materialen en een bijzondere afwerking. Daarbij zijn ook details zoals de sfeerverlichting niet vergeten, want voortaan zorgt een patroon ervoor dat de sfeerverlichting fraai wordt "uitgewaaierd" over de portieren.

„In feite rijdt de auto als een gewone Passat, maar omringd door alle schoonheid voelt de Arteon toch anders“

Tevens etaleert de Arteon zijn moderne techniek met een groot centraal beeldscherm ("Digital Cockpit Pro"). De meeste functies laten zich bedienen via dit beeldscherm of middels spraakherkenning. Volkswagen belooft daarbij vrij geformuleerde commando's te herkennen, maar vooralsnog verschijnt op het beeldscherm welke commando's in welke volgorde uitgesproken dienen te worden. Wanneer dat netjes wordt gedaan, verstaat de Arteon ook complexere opdrachten goed.

Volkswagen Arteon Shooting Brake

De Arteon Shooting Brake beschikt over alle luxe en veiligheidssystemen die Volkswagen kon inbouwen in een bestaand ontwerp. Denk daarbij aan adaptieve cruise-control die werkt van 0 tot 210 km/u (inclusief automatisch filerijden), automatisch bijremmen voor bijzondere verkeerssituaties (kruispunten, rotondes, etc.), automatisch grootlicht op basis van LED en een achteruitrijcamera met een wijde blik om kruisend verkeer te kunnen detecteren. Daarbij ondersteunt de Arteon voortaan Apple CarPlay en Android Auto.

Rijeigenschappen

Met ingang van modeljaar 2021 zijn de Arteon en Arteon Shooting Brake leverbaar met slechts twee motoren: een benzine- en een dieselmotor. Later komt daar een plug-inhybrid bij. Voor deze test is gereden met de 190 pk / 320 Nm sterke 2.0 liter viercilinder benzinemotor. Deze is standaard gekoppeld aan een zeventraps automaat met dubbele koppeling, die de zijn werk onmerkbaar doet.

Volkswagen Arteon Shooting Brake

Dankzij een zogenaamd "B-cyclus" verbrandingsproces zou de 2.0 TSI zo'n 10% zuiniger zijn dan een vergelijkbare motor zonder deze techniek. Met een testverbruik van 6.1 is de Arteon 2.0 TSI in de praktijk mede daarom vrijwel even zuinig als de 1.5 TSI (150 pk / 320 Nm) van weleer. De prestaties zijn echter significant beter. Bovendien heeft de 2.0 TSI altijd een forse reserve paraat. Dat laatste geeft het superieure gevoel dat hoort bij het rijden met een speciale auto. Omdat de aandrijflijn het vermogen met gemak aan kan en omdat echte overmacht uitblijft, is de Arteon echter geen opwindende of sensationele auto om te rijden.

Dat laatste geldt ook voor het weggedrag. De testauto staat op extra grote wielen en is een "R-Line"-uitvoering met sportief afgestemd onderstel, maar desondanks is het weggedrag goedmoedig en voorspelbaar. In feite rijdt de auto als een gewone Passat, maar omringd door alle schoonheid voelt de Arteon toch anders.

Volkswagen Arteon Shooting Brake

Conclusie

Wat een verjongingskuur had moeten worden, is het begin van een tweede leven geworden! De Volkswagen Arteon is voor modeljaar 2020 niet alleen gemoderniseerd, maar is voortaan ook als "Shooting Brake" ofwel een fraai gelijnde stationcar leverbaar. Dat is een dankbare aanvulling op het bestaande aanbod, want stationcars zijn populair in dit segment. Door te kiezen voor een "shooting brake" wordt de Arteon nog exclusiever, want het aanbod van dit type koetswerk is gering (en veelal in een hoger of juist lager segment).

En Volkswagen heeft meer gedaan dan alleen de aantrekkingskracht van de Arteon vergroten. De uitrusting is gemoderniseerd, waardoor de Arteon niet langer onderdoet voor soortgelijke auto's van recentere datum. Ook in technisch opzicht is de Arteon daarmee klaar voor zijn tweede leven.

plus
  • Zeer ruim, ook achterin
  • Rijke, moderne uitrusting
  • Overtuigt als exclusief model
min
  • Overtuigt niet direct als shooting brake
  • Achterste zijruiten nauwelijks te openen
IkWilVanMijnAutoAf
Toyota Prius WagonToyota Prius Wagon
"Geen smoesjes meer"
Peugeot 508 SWPeugeot 508 SW
"Meer schoonheid"
Volvo V60Volvo V60
"Met één been in de toekomst"
Mercedes C-Klasse EstateMercedes C-Klasse Estate
"Ruimte voor innovatie"
 

 

Info

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum

Print