18 november 2014
Toyota Mirai

Toyota Mirai

Toyota introduceert Mirai

Autozine
18 november 2014 | Toyota heeft een nieuwe stap gezet op het gebied van duurzame mobiliteit. Na de introductie van de Full Hybrid Prius in 1997, onthult Toyota vandaag in Los Angeles de Mirai met Fuel Cell techniek. De Mirai, Japans voor toekomst, luidt een nieuw tijdperk voor Toyota in.
 

De technische ruggengraat van de Mirai, is het Toyota Fuel Cell System (TFCS); een combinatie van de hybride techniek van Toyota en een nieuw in eigen huis ontwikkelde brandstofcel techniek. Het TFCS is hierdoor veel efficiënter dan willekeurig welke verbrandingsmotor en stoot bovendien geen CO2 uit dan wel stoffen die slecht zijn voor de luchtkwaliteit. Uit de uitlaat komt alleen waterdamp.

Toyota Mirai

Wat de techniek van de Fuel Cell Mirai extra bijzonder maakt, zijn drie door Toyota zelf ontwikkelde innovatieve componenten. De eerste is de Fuel Cell Stack, waarin waterstof wordt omgezet in elektriciteit. Toyota heeft kans gezien om de Fuel Cell Stack te ontdoen van de luchtbevochtiger. Het maakt dit component niet alleen een stuk kleiner en lichter, maar ook goedkoper en betrouwbaarder.

De tweede innovatie, is de ultracompacte en ultra-efficiënte Fuel Cell Boost Converter. Deze converter kan de spanning uit de Fuel Cell Stack 'oppompen' naar 650 volt waardoor de elektromotoren én de Fuel Cell Stack kleiner én goedkoper konden worden gemaakt.

Toyota Mirai

De hogedruk waterstoftanks vormen Toyota's derde technologische doorbraak. De tanks zijn opgebouwd uit onder meer drie lagen met koolstof versterkt kunststof waardoor waterstof veilig kan worden opgeslagen onder een druk van 70 MPa (ongeveer 700 bar). Dat beperkt de omvang van de tanks (elke Mirai heeft er twee aan boord) en daarmee ook het gewicht en de kosten van productie.

Bij de ontwikkeling van de Fuel  Cell componenten van de Mirai, heeft de veiligheid altijd voorop gestaan. De Fuel Cell aandrijflijn is zó ontwikkeld, dat het extreme krachten kan weerstaan, blijkt ook uit crashtests. Alle vitale onderdelen van de Fuel Cell aandrijflijn, waaronder de Fuel Cell Stack en de twee waterstoftanks, zijn beschermd door energie-absorberende materialen. Bovendien bevinden de waterstoftanks zich buiten de cabine.;

Toyota Mirai

Voor de veiligheid op de weg, kan de bestuurder van een Mirai altijd rekenen op een brede waaier aan voorzieningen als Toyota's Pre-collision System dat mogelijke aanrijdingen detecteert en er op anticipeert door desnoods te remmen. Verder is het Lane Departure Alert standaard, net als een Blind Sport Monitor.

Bij het tekenen van de Mirai, is bewust gekozen voor een herkenbaar design. Toyota's eerste productie Fuel Cell auto is een mijlpaal qua innovatie en duurzaamheid, en dát mag ook als zodanig worden gezien. De auto is zo getekend, dat het lijkt alsof de Mirai door het water snijdt.
De grille in het front wordt gekenmerkt door twee luchtinlaten aan de zijkant. Deze luchtinlaten zorgen voor de koeling van het Fuel Cell systeem én leveren de zuurstof die nodig is bij het omzetten van waterstof in elektriciteit.

Toyota Mirai

Het interieur heeft een al net zo eigen karakter als de buitenzijde, met zilverkleurige accenten en een centraal geplaatst instrumentarium met een HD TFT scherm. Het bedienen van de zaken als de airconditioning en stoelverwarming gaat heel eenvoudig en licht via elektrostatische raakvlakken. De bestuurder zetelt, net als zijn voorpassagier, op een 8-voudig elektrisch verstelbare stoel.

Door de opbouw van de auto, met alle zware onderdelen van de aandrijflijn in de bodem weggewerkt, heeft de Mirai een zeer laag zwaartepunt. Bovendien is het gewicht optimaal verdeeld tussen voor- en achterzijde, is de carrosserie extreem stijf en het onderstel ontworpen voor rijdynamiek.

Toyota Mirai

Toyota heeft ook extra aandacht besteed aan het geluidsniveau aan boord. Omdat de Fuel Cell technologie fluisterstil haar vermogen afgeeft, zijn wind- en bandengeruis in potentie de meest dominante geluidsbronnen. Bij de Mirai is dat ondervangen door de carrosserie zo min mogelijk windgeluid te laten genereren enerzijds en door het zéér royaal toepassen van isolatie en geluidsabsorberende dan wel geluidswerende materialen anderzijds.

De Mirai komt in eerste instantie nog niet naar Nederland. De verkoop begint in Japan en de Verenigde Staten, waar de waterstof tankinfrastructuur op orde is. Vanaf september volgend jaar volgt Europa. Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk krijgen de primeur in die gebieden waar voldoende waterstof tankstations zijn.

De waterstof waar de Mirai haar energie uit haalt, kan niet alleen worden opgewekt door bijvoorbeeld wind- en zonne-energie, maar zelfs worden gegenereerd uit rioolslib en afval.