20 september 2007
 

Toyota Land Cruiser V8

Toyota introduceert nieuwe Land Cruiser V8

Autozine
20 september 2007 | De nieuwe Land Cruiser V8 zal binnenkort zijn debuut maken op de Europese markt. Hij wordt leverbaar met een V8 benzine- (445 Nm) en een gloednieuwe V8 dieselmotor (650 Nm). De Land Cruiser V8 kent daarbij twee wereldprimeurs: het Crawl Control-systeem en het 4-Wheel Active Height Control en Adaptive Variable Suspension-systeem. Het nieuwe model is leverbaar als 5- en 7-zitter.
 

Het nieuwe model is gebouwd op een geheel nieuw ontworpen platform met een stijf ladderchassis ontwerp. De lengte is vergroot naar 4.950 mm en de wielbasis is 2.850 mm gebleven. De hoogte varieert van 1.865 mm tot 1.910 mm, afhankelijk van het type wielophanging, en de auto is 1.970 mm breed.

Toyota Land Cruiser V8

De nieuwe Land Cruiser V8 is leverbaar met een nieuwe 4.5 D-4D V8 dieselmotor in combinatie met een nieuwe automatische sequentiele transmissie met 6 versnellingen. Deze motor levert 650 Nm bij een toerental tussen 1.600 en 2.800 omw/min en 286 pk bij een toerental van 3.600 omw/min. Het gecombineerd brandstofverbruik bedraagt 10,2L/100 km (EC-norm), een verbetering van 4% ten opzichte van de vorige 4.2 TD 6-cilindermotor, gebaseerd op de Europese gecombineerde cyclus.

Het model is ook leverbaar met een verbeterde 4.7 VVT-i V8 benzinemotor, in combinatie met een automatische transmissie met 5 versnellingen, die 445 Nm bij 3.400 omw/min levert en 288 pk bij 5.400 omw/min. Deze benzinemotor heeft een gecombineerd brandstofverbruik van 14,4L/100 km (EC-norm), een verbetering van 12%, gebaseerd op de Europese gecombineerde cyclus.

Daarnaast kent de nieuwe Land Cruiser:

Toyota Land Cruiser V8
  • Crawl Control-systeem, leverbaar in combinatie met de benzinemotor, bedient automatisch de motor en de remmen om een lage snelheid vast te houden en voorkomt spinnen en blokkeren van het wiel. De bestuurder hoeft alleen maar te sturen wanneer hij of zij in extreme off-roadsituaties rijdt.
  • 4-Wheel Active Height Control en Adaptive Variable Suspension (4W AHC & AVS-systeem), dat de ophanging van alle vier de wielen met elkaar verbindt en tevens een nieuw systeem biedt dat de veerkarakteristiek regelt.
  • Kinetic Dynamic Suspension-systeem (KDSS), dat actief de stabilisatorstangen voor en achter in stelling brengt door gebruik te maken van twee hydraulische cilinders.
  • Een nieuw ontwikkeld Torsen middendifferentieel met beperkte slip (LSD).
  • Volledig nieuw ontwikkeld klimaatbeheersingssysteem voor maximaal comfort voor alle inzittenden.

Het nieuwe model bevat ook een breed scala aan geavanceerde veiligheidssystemen zoals het nieuw ontwikkelde Multi Terrain ABS, Vehicle Stability Control, Hill Assist Control en tot wel 14 airbags (inclusief knie-airbag voor bestuurder en voorpassagier).

De nieuwe Land Cruiser V8 zal op 24 oktober in Europa worden onthuld op de St-Petersburg Motor Show (Rusland). De Land Cruiser V8 is in Nederland leverbaar vanaf februari 2008. Consumentenprijzen zijn nog niet bekend.