Publicatiedatum: 31 juli 2019

Autoverzekering

Zeker van de juiste keuze

Special - Een auto kopen is leuk en interessant. Menigeen neemt weken of zelfs maanden de tijd om te leren over de nieuwste modellen, actuele techniek, prijzen en specificaties. Vervolgens wordt heel zorgvuldig de auto gekozen die aan alle eisen voldoet en het beste bij de persoonlijkheid van de bestuurder past. Maar een autoverzekering wordt vervolgens zonder enige studie bij de eerste aanbieder afgesloten. Dat kan toch slimmer?

Auto's zijn kostbaar en daarom is herstel aan auto's ook kostbaar. Het is daarom logisch dat in Nederland het risico wordt gedeeld. Iedereen is verplicht verzekerd zodat iedereen even veel risico loopt en dus even veel bijdraagt. Alhoewel een autoverzekering verplicht is, is de klant vrij om te kiezen wat er wel of niet gedekt is en wat de voorwaarden van de verzekering zijn.

Autoverzekering

Zo is de eerste keuze: wordt de auto "WA", "beperkt casco" of "all risk" verzekerd? Bij een zogenaamde WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) wordt alleen de schade van de tegenpartij vergoed (wettelijke eis). Wanneer wordt gekozen voor beperkt casco (ook wel bekend als "WA+") wordt ook bepaalde schade aan het eigen voertuig vergoed. Bij "all risk" wordt alle schade aan de eigen auto vergoed. Logischerwijs is de eerste vorm het voordeligst en de laatste het meest kostbaar.

In de regel loont het om auto's tot 5 jaar oud "all risk" te verzekeren, daarna is de restwaarde zo laag dat de kosten niet meer tegen de baten opwegen. Alleen bij auto's van grofweg 50.000 euro en meer loont het om tot 8 jaar voor "all risk" te kiezen.

De volgende keuze is: welke zaken worden meeverzekerd? Worden de inzittenden meeverzekerd? Regelt de verzekeraar juridische bijstand in het geval van een conflict? Is de auto verzekerd tegen inbraak (accessoires) en diefstal of alleen tegen verkeersongevallen? Maakt pechhulp ook deel uit van de verzekering? Hierdoor lopen de prijzen van verzekeringen uiteen, en hierdoor is de goedkoopste verzekering zeker niet altijd de beste optie.

Om de beste verzekering te vinden, loont het daarom om zowel de premies als de voorwaarden met elkaar te vergelijken. Let daarbij ook op de maximale no-claim korting (korting voor meerdere jaren schadevrij rijden). Vergelijk de verzekeringen bij voorkeur jaarlijks, want met het ouder worden van een auto (en de bestuurder!) kan het lonen om te kiezen voor een andere maatschappij of voor andere voorwaarden.

Nog steeds is een verzekering uitkiezen niet half zo leuk als het uitkiezen van de ideale auto. Maar het kiezen van de juiste verzekering kan wel heel veel zekerheid en financieel voordeel opleveren. En dat geeft wel degelijk een goed gevoel!