Publicatiedatum: 17 december 2018
Ford Transit Connect (2014 - 2023)
Autotest

Ford Transit Connect (2014 - 2023)

Nieuwe gezichten

Autotest - De Ford Transit Connect verscheen in 2013. Nu, in 2018, laten diverse nieuwe concurrenten hun gezicht zien. Echter, het is nog te vroeg voor Ford om daarop te reageren met een geheel nieuwe Connect. In plaats daarvan is de Transit Connect vernieuwd met nieuwe motoren, nieuwe techniek en natuurlijk een nieuw gezicht.

Eerst nog een keer de naam, want "Transit" staat bij Ford al lang niet meer voor die overbekende bestelbus. Juist omdat de naam Transit zo bekend is, noemt Ford iedere bedrijfswagen, van kleine bestelauto tot grote bus, Transit. De toevoeging "Courier", "Connect" of "Custom" geeft vervolgens aan of het een kleine, middelgrote of grote bedrijfswagen is.

Ford Transit Connect (2014 - 2023)

De Transit Connect, is het middelgrote model dat logischerwijs ook de meeste concurrentie heeft. Daarom onderging juist dit model de meeste aanpassingen voor modeljaar 2018 (de kleinere Courier onderging ook een verjongingskuur, maar die ingrepen zijn beperkter gebleven). Zoals het hoort bij een facelift, begint Ford met het aangezicht. De Connect kreeg een nieuwe grille, waarmee de auto beter bij de nieuwste modellen van Ford past. De grille echter is echter meer dan alleen een optische verbetering. Wanneer de motor weinig koeling nodig heeft, sluiten de lamellen zich en dat verbetert de stroomlijn. Dit komt ten goede van het verbruik (2 tot 4 procent lager) en het comfort (minder windruis). Optioneel kan de vernieuwde Connect worden voorzien van bi-xenon koplampen met LED dagrijverlichting.

Uitrusting

Het dashboard kreeg een nieuwe middenconsole en mede daardoor weet de Connect zich nog beter te onderscheiden van andere bestelauto's. Net als in een personenauto's is het dashboard namelijk nadrukkelijk om de bestuurder en bijrijder heen gebouwd; het is geen rechte "plank" onder de voorruit. Daarbij is de zitpositie minder rechtop dan in andere bestelauto's. Tenslotte valt op dat, dankzij goede bekleding van alle plaatdelen, de akoestiek in de cabine bovengemiddeld goed is. Sommige bestelauto's galmen omdat het metalen blikken op wielen zijn, maar de Transit Connect verhult zo veel mogelijk dat dit een bestelauto is.

Ford Transit Connect (2014 - 2023)
Ford Transit Connect (2014 - 2023)

De grootste verbetering voor modeljaar 2018 is de modernere uitrusting. Net als de nieuwste personenauto's van Ford, is de Connect voortaan voorzien van de laatste generatie van Fords audio-, communicatie- en navigatiesysteem. Dit zogenaamde "infotainment"-systeem luistert naar de naam "Sync3" en bedient zich van een groot scherm (6 inch) en fraai verzorgde menu's die logisch zijn ingedeeld. Mocht de functionaliteit toch tekort schieten, dan worden ook Apple Carplay en Android Auto ondersteund. De mobiele telefoon kan voortaan draadloos opladen in de auto.

Indien gewenst kan de Transit Connect worden voorzien van een Internet-aansluiting. Fleetowners kunnen dan met een app van Ford in de gaten houden waar hun auto's zich bevinden, routes doorgeven (rekening houdende met actuele verkeersinformatie) en op afstand de technische staat van de auto uitlezen.

Ook nieuw zijn de diverse actieve veiligheidsvoorzieningen. Zo leest een camera voortaan verkeersborden en wordt de bestuurder middels een geluidssignaal gewaarschuwd wanneer te hard wordt gereden. Dankzij Active City Stop remt de Connect nu automatisch voor voetgangers wanneer de bestuurder dat niet zelf doet. "Side Wind Stabilisation" zorgt ervoor dat de Connect minder hevig reageert op plotselinge wind van de zijkant, bijvoorbeeld bij het inhalen van grote vrachtwagens of in extreem weer. Optioneel kan de Connect worden voorzien van een achteruitrijcamera en bij een gesloten bestelauto zoals deze maakt dat het manoeuvreren een stuk makkelijker!

Ford Transit Connect (2014 - 2023)

Ruimte

Omdat het hier alleen een facelift betreft, zijn de maten van de auto gelijk gebleven en is de laadruimte dus ook niet gewijzigd. De laadruimte is toegankelijk via een schuifdeur aan de zijkant. Een tweede schuifdeur is optioneel, want minder gewicht in de vorm van deuren maakt meer belading mogelijk. Aan de achterzijde zijn twee zijwaarts scharnierende deuren te vinden, maar een naar boven scharnierende achterklep is ook leverbaar (bijvoorbeeld voor hen die vanuit de auto werken en de achterklep gebruiken om onder te schuilen bij regen).

De Transit Connect is leverbaar met standaard wielbasis (L1) en lange wielbasis (L2), waarbij de inhoud van de laadruimte oploopt tot maximaal 3.6 m³. De versie met standaard wielbasis biedt voldoende ruimte voor twee europallets of objecten tot 175 cm. Wanneer wordt gekozen voor de lange wielbasis, kan de Connect bijvoorbeeld standaard bouwplaten (244 x 122 cm) of zaken tot 215 cm vervoeren. Het laadvermogen bedraagt maximaal 890 kg.

Motor

Voor de nieuwe generatie personenauto's heeft Ford een geheel nieuwe dieselmotor ontwikkeld: de EcoBlue. Die is nu ook beschikbaar in de Connect en dat is goed nieuws om twee redenen. De eerste is, dat de nieuwe krachtbron zuiniger is en dat vertaalt zich in lagere kosten per kilometer. De tweede is, dat de nieuwe motor in de praktijk meer souplesse biedt en minder geluid produceert. De zelfontbrander is zeker niet onhoorbaar, maar het geluidsniveau is zo laag dat ook lange afstanden geen probleem vormen.

Ford Transit Connect (2014 - 2023)

De prestaties van de 120 pk sterke variant van de nieuwe motor zijn precies voldoende. De testauto was beladen met 350 kg aan zandzakken en daarmee had de EcoBlue absoluut geen moeite. Op de snelweg kan vlot worden ingevoegd, maar wanneer het gaspedaal echt tot de bodem wordt ingetrapt heeft dat weinig resultaat. Als ook nog eens wordt teruggeschakeld presteert de Connect iets beter, maar deze uitvoering is overduidelijk gemaakt voor lage kilometerkosten en niet voor stoplichtsprintjes. Een testrit bestaande uit 50% stadsverkeer en 50% snelweg leverde een gemiddeld verbruik op van 5.4 km per 100 km (zonder gebruik van de nieuwe eco-modus).

Weggedrag

De Transit Connect is onderhuids gebaseerd op de Ford Focus. Inmiddels heeft Ford een geheel nieuwe Focus gelanceerd, maar de Connect staat logischerwijs nog op het platform van de oude Focus. Desondanks blijft het weggedrag het sterkste en meest onderscheidende punt van de Connect.

Ford Transit Connect (2014 - 2023)

De besturing is niet uitgesproken licht of zwaar, maar geeft desondanks bovengemiddeld veel gevoel met de voorwielen. Het onderstel is merkbaar veel verfijnder dan in andere bestelauto's. Hiermee staat het weggedrag van de Transit Connect zeker niet op het niveau van een personenauto, maar voor een bestelauto is het bovengemiddeld goed. De Connect geeft de bestuurder een vertrouwenwekkend gevoel en wanneer een keer, bewust of onbewust, minder wordt geremd voor een bocht wordt dat gevoel niet geschaad. De Transit Connect heeft een verdienstelijk weggedrag en bij een auto die zo instensief wordt gebruikt als deze is dat van grote waarde.

Conclusie

Kan de Ford Transit Connect de laatste concurrenten aan na de facelift voor modeljaar 2018? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van het doel waarvoor deze middelgrote bestelwagen wordt ingezet. Wanneer puur rationeel wordt kozen, is de nieuwe motor van waarde omdat daarmee een lagere kilometerprijs kan worden gerealiseerd. De Connect is daarmee concurrerend, maar laat niet de beste waarden in zijn klasse noteren.

Wie kiest met het gevoel, zal de vernieuwde Connect ervaren als een grote verbetering. Het comfort en de veiligheid zijn toegenomen en daarmee staat de Ford nu vrijwel op hetzelfde niveau als de nieuwste modellen van andere merken. Het verschil zit uiteindelijk slechts in details. De rijeigenschappen blijven het sterkste punt van de Transit Connect. Het weggedrag was al goed en dankzij de nieuwe dieselmotor zijn de rijeigenschappen als geheel nu nog beter.

plus
  • Prima weggedrag
  • Ruim en praktisch
  • Rustige, sterke en relatief zuinige EcoBlue dieselmotor
min
  • Standaard wel airco, geen klimaatcontrole