Publicatiedatum: 6 december 2016
 

Wintervakantie

We gaan op vakantie en nemen mee

Advertorial | U kent het spelletje wel: we gaan op vakantie en nemen mee. En bij de wintersportvakantie is het lijstje snel ingevuld: skiuitrusting, warme kleding, reisverzekering. Maar speciale aankleding voor de auto wordt vaak vergeten. Wat is de beste manier om de auto voor te bereiden voor een vakantie naar de sneeuw?
 
Info

Een veilige reis naar de sneeuw begint met een veilige auto. Daarom bieden vrijwel alle merken rond deze tijd een speciale "winter check" aan. Hierbij wordt de auto eerst gecontroleerd op defecten. Daarnaast wordt extra gelet op de juiste olie (voldoende soepel bij lage temperaturen?) en ruitensproeiervloeistof (juiste verhouding tussen antivries en water?).

Wintervakantie

Winterbanden

Is de auto eenmaal gezond verklaard, dan is het tijd voor het juiste schoeisel. In Nederland worden winterbanden sterk aangeraden, in de meeste wintersportbestemmingen zijn ze verplicht. Niet rijden op winterbanden kan een flinke boete opleveren. En wie in de wintersportgebieden op zomerbanden rijdt, wordt bij een ongeluk per definitie aansprakelijk gesteld.

Dat is niet alleen bangmakerij, maar ook in het belang van een veilige vakantie. Winterbanden hebben namelijk een aangepast profiel (dieper, meer lamellen) dat beter in staat is grote hoeveelheden water of sneeuw af te voeren om zo de grip te behouden. Ook het zachtere materiaal van winterbanden zorgt voor betere grip met de ondergrond.

Wintervakantie

Let bij de keuze van winterbanden op meer dan alleen de bandenmaat. Snelle auto's vereisen aangepaste banden, ook in de winter. Daarom heeft een fabrikant als Vredestein niet alleen standaard winterbanden, maar ook exemplaren speciaal voor snelle auto's of SUVs. Kijk na de jaarlijkse bandenwissel ook naar de profieldiepte, die bedraagt minimaal 4 mm voor winterbanden.

Sneeuwkettingen

Voldoen ook de winterbanden niet meer, dan kan worden teruggevallen op sneeuwkettingen. Deze dienen als extra profiel aan de buitenkant van de band, voor tijdelijk extra grip op bijvoorbeeld steile hellingen. Veelal wordt in de wintersportgebieden aangegeven waar en wanneer sneeuwkettingen vereist zijn. Dit geldt voor alle auto's, ook voor voor vierwielaangedreven exemplaren.

Wintervakantie

In de regel worden slechts twee sneeuwkettingen gemonteerd. Bij klimmen worden de aangedreven wielen voorzien van sneeuwkettingen. Bij dalen verdient het de voorkeur om de voorwielen te voorzien van sneeuwkettingen omdat die sturen en de meeste remkracht hebben.

Oefen het omleggen van sneeuwkettingen voor vertrek in het comfort van de eigen parkeerplaats. Sneeuwkettingen monteren is al lastig genoeg, maar met de gebruiksaanwijzing in de hand in de sneeuw experimenteren is nog veel lastiger. Een laatste tip: haal de vloermat uit de auto, dat is minder koud en zachter voor de knieën.

Wintervakantie

Tenslotte

Tenslotte: elektrische hulpsystemen, winterbanden en sneeuwkettingen zijn geen wondermiddelen. Rijdt daarom voorzichtig en volg het goede voorbeeld van de lokale bewoners. Goede reis!


Bezoek website