Publicatiedatum: 2 december 2018
 

Bandenspanning

Makkelijk verdiend

Advertorial | Krijgt u ze ook wel eens? Van die mailtjes waarin de meest onwaarschijnlijke dingen worden aangeboden? Manieren om slapend rijk te worden? Aanbiedingen van bankiers die het geld letterlijk weggeven? En meer van dat soort onwaarschijnlijke aanbiedingen? Toch bestaat er een uitzondering. Er is een manier om heel eenvoudig geld te besparen. Het kost slechts een paar minuten per maand en het heeft gegarandeerd resultaat. Nieuwsgierig geworden? Lees verder!
 
Info

Nee, het is geen wondermiddel en het geen technische doorbraak. Het is gezond verstand: door eens per 2 maanden enkele minuten aandacht aan de bandenspanning te schenken kan een auto zuiniger rijden. Daarbij slijten banden die op de juiste spanning zijn minder snel. De besparing kan volgens onderzoek van het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat oplopen tot wel 100 euro per jaar.

Bandenspanning

En er is meer te behalen dan alleen financieel gewin. De auto rijdt ook beter met de juiste bandenspanning. Banden die op de juiste spanning zijn, maken minder lawaai en maken de besturing lichter. Ze zakken minder in en hebben minder raakvlak met het wegdek, wat voor minder rolweerstand zorgt. Tegelijkertijd heeft een band op de juiste spanning een stevigere wang en dat zorgt weer voor een beter gevoel in de besturing en uiteindelijk een betere wegligging. Kortom: ook de veiligheid is gediend met de juiste bandenspanning.

Eens per 2 maanden de bandenspanning controleren is voldoende. Controleer dan direct de banden op beschadigingen. Doe dit bij voorkeur net na vertrek met "koude" banden, want dan is de meting het nauwkeurigst. Is er langer dan een kwartier gereden, tel dan 0.3 bar op bij de adviesspanning. De juiste bandenspanning staat in het instructieboekje of op een sticker in de auto (deurstijl, handschoenenvakje of tankdop). Indien er op de sticker meerdere bandenmaten staan vermeld, let er dan goed op dat je de spanning kiest die past bij de maat van de banden. Om een idee te geven: dit is vaak rond de 2.5 bar. Let op, staat de auto op winterbanden,  tel dan 0.2 bar op bij de adviesspanning.

Bandenspanning
  1. Zoek de juiste bandenspanning op; te vinden in het instructieboekje, op een sticker in de auto of op een sticker op de luchtpomp.
  2. Draai de ventieldopjes los. De bandenpomp wordt betaald per minuut en door vantevoren de ventieldopjes los te draaien, wordt tijd gewonnen.
  3. Werp geld in en stel de gewenste druk in op de luchtpomp.
  4. Druk de slang op het ventiel. Zodra de band op de juiste spanning is, klinkt een geluid uit de pomp. Loop achteraf nog een rondje om de auto heen en controlleer of alle ventieldopjes weer zijn teruggeplaatst.

Een geheugensteuntje nodig? Wie in de rij staat te wachten om af te rekenen bij het tankstation, wordt steevast verleid door allerlei snacks. Denk dan: even de banden op spanning brengen en die snack is gratis! Makkelijk verdiend toch?


Bezoek website