Publicatiedatum: 27 september 2017
 

ANWB Connected

Samen staan we sterk

Advertorial | Alledaagse apparaten worden steeds slimmer. Dat begon met de telefoon, die dankzij een verbinding met het internet is uitgegroeid tot persoonlijke assistent. Maar ook alledaagse apparaten zoals de televisie, koelkast, wasmachine en bewakingscamera zijn inmiddels "smart". Een bestaande auto is vanwege de prijs echter niet zomaar te vervangen door een jonger, slimmer exemplaar. Met "ANWB Connected" maakt de ANWB ook oudere auto's "smart".
 
Info

Het geheim achter al die slimme apparaten is de verbinding met het Internet. Op die manier kunnen gegevens onderling worden vergeleken om tot nieuwe inzichten te komen. Ook kunnen slimme databases verbanden leggen om nieuwe betekenis aan bestaande gegevens toe te kennen.

ANWB Connected

Wat betekent dat voor de auto? De "Connector" van de ANWB leest gegevens van de auto uit. Dit betreft zaken zoals de locatie, de stand van het gaspedaal, de snelheid en zelfs de technische staat van de auto.

Die gegevens zijn beschikbaar in een app op de mobiele telefoon van de bestuurder. Door simpelweg alle locatiegegevens te bundelen kan de app volautomatisch een ritregistratie bijhouden; belangrijk voor zakelijke rijders die geen bijtelling willen betalen, maar ook zinvol voor iedereen die inzicht wil krijgen in het daadwerkelijke gebruik van de auto.

ANWB Connected

De gegevens over snelheid, gebruik van gas en remmen kunnen worden gebundeld om een advies te geven over de rijstijl. Een vloeiende, gelijkmatige rijstijl staat voor zuinig rijden en de "ANWB Connected"-app kan helpen die rijstijl te realiseren.

Wanneer de gegevens worden gedeeld via Internet, kan de auto zichzelf afmelden bij parkeerplaatsen. Zo verloopt het betalen voor parkeren in de stad geheel automatisch en... tot op de seconde nauwkeurig! Bovendien weet de app waar de auto geparkeerd is; handig op een onoverzichtelijke parkeerplaats.

ANWB Connected

De ANWB heeft inmiddels een begin gemaakt met het verwijderen van de oude, vertrouwde praatpaal. In plaats daarvan kunnen gestrande automobilisten via hun mobiele telefoon contact zoeken met de ANWB. Wie gebruik maakt van "ANWB Connected" kan via de app ook nog eens automatisch de locatie en de technische staat van de auto doorgeven aan de meldkamer.

Tenslotte kunnen de gegevens worden gebruikt door de ANWB om inzicht te krijgen in verkeersstromen. De reacties van bestuurders op verkeerssituaties kunnen worden geanalyseerd en zo kan de ANWB helpen bij het verbeteren van de verkeersstroom.

ANWB Connected

"ANWB Connected" werkt met auto's die zijn uitgerust met een "OBD-poort" (on-board diagnoses). In de praktijk zijn dat auto's van 2001 en later. Het is niet nodig om lid te zijn van de ANWB om "ANWB Connected" te bestellen en te gebruiken, maar ANWB-leden genieten wel een korting.


Bezoek website