13 juli 2004
 

Suzuki Liana

Reasonably priced diesel

Rij-impressie | In het Engelse autoprogramma "Top Gear" mogen bekende gasten op een circuit een snelle ronde rijden met een "reasonably priced car". Die redelijk geprijsde auto is een Suzuki Liana en sinds het verschijnen ervan op televisie doen de Britse Suzuki-dealers goede zaken. Ook in Nederland vindt de Liana de weg naar de klant. De importeur hier heeft echter een andere manier gevonden om de Liana aantrekkelijker te maken: door het toevoegen van een exemplaar met dieselmotor.
 

Behalve dat de Liana nu leverbaar is met dieselmotor, heeft de auto enige tijd geleden een facelift ondergaan. Nog steeds zal de Liana niet puur op uiterlijk worden gekocht, maar de vormgeving is beduidend minder radicaal dan die van de voorganger.

De wijzigingen in het interieur zijn opvallender. De middenconsole is uitgevoerd in een opvallend zilverkleurig materiaal. Hierin zijn de bediening van het audiosysteem en de airconditioning ondergebracht. Het sportieve en prettig in de hand liggende stuurwiel en groot Suzuki-logo maakt het verbeterde interieur af.

Afkortingen

Japanners zijn dol op interessant klinkende afkortingen. Liana staat voor: Life in a new Age. Het betekent niks, maar het klinkt leuk. Deze diesel-variant luistert naar een tweede acroniem en wel "DDSi", wat staat voor Diesel Direct Injection Suzuki. Deze afkorting moet met een nog grotere korrel zout worden genomen, want deze common-rail diesel is rechtstreeks afkomstig van Peugeot. De diesel in kwestie heeft zich inmiddels in onder andere de 206 kunnen bewijzen.

Suzuki Liana

De 1399 cc metende viercilinder is goed voor een nette 90 pk. Vooral na een koude start nagelt de zelfontbrander er lustig op los. Ongeacht een koude of warme motor, schakelt de Liana diesel -zeker voor een Japanner- opvallend zwaar.

Stad en snelweg

In de stad moet de diesel hard werken en voelt het gehele mechaniek minder geraffineerd dan dat van de benzineversie. De bestuurder is zich er continue van bewust dat dit een diesel is.

Dat wordt heel anders op de snelweg. Daar mag de motor toeren maken en dan blijkt deze kleine diesel over behoorlijke spierballen te beschikken. Niet minder dan 200 Nm aan trekkracht maakt de Liana diesel tot een prima lange afstandsrijder die geen enkele moeite heeft met (zeer) hoge kruissnelheden. Als bonus mag de Liana diesel ook nog eens een aanhanger van maximaal 1.200 kg trekken.

Rijkwaliteiten

Het uiterlijk van de Liana houdt het midden tussen dat van een personenauto en een MPV. Het weggedrag gaat daar helemaal in mee.

Suzuki Liana

In bochten is zelfs bij een bescheiden snelheid merkbaar dat het zwaartepunt hoger ligt dan gemiddeld. De banden wringen al snel en het is te merken dat de Liana graag rechtuit wil in een te snel genomen bocht ("onderstuur"). Iets meer aandacht aan een meer stabiel stuurgedrag had het gevoel over de gehele auto sterk kunnen verbeteren.

Bij het beoordelen van de rijkwaliteiten is het echter van belang te bedenken wat deze auto kost en in dat licht zet Suzuki een nette prestatie neer. Een dieselauto in dit segment moet ongeveer 30.000 km per jaar afleggen om zichzelf terug te verdienen. Dan is de Liana diesel, mede dankzij de bewezen hoge betrouwbaarheid van Suzuki, ineens een zeer voordelige kilometervreter.

Suzuki Liana

Conclusie

De Suzuki Liana is nog altijd een bijzondere mengvorm. Is dit een MPV of een hoge personenauto? Is dit een onschuldig stadsautootje of een serieuze zakenauto? Een proefrit met de nieuwe Liana leert dat de auto nog steeds een tussenvorm van beide biedt. Dankzij de vorm biedt de Liana veel binnenruimte (ook achterin!), maar blijft de Liana compact en handelbaar in druk verkeer.

Met de nieuw toegevoegde dieselmotor in het programma, is de Liana nu ook aantrekkelijk voor de lease-markt. Het eindoordeel: het is een "redelijk geprijsde diesel" om uiterst voordelig lange afstanden mee af te leggen.

plus
  • Facelift heeft auto goed gedaan
  • Bijzondere tussenvorm MPV en personenauto
min
  • Matige wegligging
  • Dieselmotor minder prettig in stadsverkeer
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!