25 december 2018

Suzuki Jimny

Zij zijn groot en ik is klein

Autotest | Suzuki presenteert de nieuwe Jimny. En wat is 'ie leuk! De kleine en stoere Jimny is een moderne interpretatie van de klassieke terreinwagen van Suzuki. Die hint naar het verleden geeft de Jimny iets vertederends, terwijl de guitige uitstraling en de compacte afmetingen 'm meer dan begeerlijk maken. Menigeen zou "Jimny" zo willen meenemen en iedere dag willen vertroetelen. Maar... is het wel zo'n verstandig idee om een Jimny te adopteren?

SUV's zijn populair, daarover bestaat geen twijfel. Sports Utility Vehicles spelen in op het gevoel met een stoere uitstraling, praktische mogelijkheden en een machtig gevoel achter het stuurwiel. Voor de Suzuki Jimny is dat niet anders. De bestuurder "wandelt" eenvoudig naar binnen en zit vervolgens lekker hoog, met zicht op de motorkap en zeeën van hoofdruimte. Zelden wist zo'n kleine auto zo'n groot gevoel van macht en geborgenheid te geven!

Suzuki Jimny

Interieur

Het interieur is al even origineel vormgegeven als het exterieur, met wederom een dikke knipoog naar het verleden. Binnenin zijn plaatdelen in de lakkleur duidelijk zichtbaar. Dat is echter geen bezuiniging, maar een stijl-element. Net zo goed zijn schroefkoppen niet verstopt, maar juist als decoratie gebruikt. De snelheidsmeter en toerenteller zijn ouderwetse ronde klokken. Belangrijke functies worden bediend met klassieke draaiknoppen of tuimelschakelaars. Er is geen middentunnel: de versnellingshendel staat prominent op de vloer. Een vreemd detail: zelfs het verklikker-geluid van de knipperlichten is ouderwets, maar zo luid dat het bijna pijn doet aan de oren.

Tegelijkertijd is de elektronica ronduit modern. De Jimny beschikt, afhankelijk van het gekozen uitrustingsniveau, over een compleet infotainment-systeem met audio-, navigatie- en communicatie-functies. Ook Apple Carplay en Android auto worden ondersteund. Een camera kijkt met de bestuurder mee. Zo kan de computer waarschuwen en tegensturen bij het onbedoeld overschrijden van de belijning op het wegdek. Tevens wordt de huidige snelheidslimiet getoond in een klein beeldschermpje tussen de klokken. Achteruitrijhulp ontbreekt, maar zaken zoals cruise-control, een lichtsensor (maar geen regensensor), stoelverwarming en een volwaardig klimaatcontrolesysteem zijn allemaal aanwezig. Wie had dat ooit gedacht toen de stamvader van de Jimny, de LJ10, uitkwam in 1970!

Suzuki Jimny
Suzuki Jimny

Ruimte

Net zoals alle versies sinds de eerste Jimny, is de ruimte achter de voorstoelen voor personen of voor bagage, maar niet voor beide. Om de achterbank te bereiken moet de voorstoel eerst naar voren worden geschoven en daarna moet de rugleuning worden opgeklapt. Een hendel om in één beweging ruimte te maken naar de achterbank is er niet. Daarom moet de voorstoel na het toegang geven tot de achterbank weer met de hand in de oude positie worden teruggezet. De ruimte op de achterbank is voldoende.

De achterbank kan in een eenvoudige beweging worden opgeklapt, waarna een grote, hoge maar geheel open bagageruimte ontstaat. Alle bagage ligt in het zicht. Omdat er geen scheiding is tussen de voorstoelen en de bagageruimte, kunnen spullen eenvoudig vanaf de voorstoelen worden bereikt. De achterklep scharniert zijwaarts open omdat er een reserveband op staat en dat zou het omhoog bewegen te zwaar maken.

Suzuki Jimny

Op de openbare weg

Hoe schattig de Jimny er ook uit ziet, hoe heerlijk de zit achter het stuurwiel ook is, eenmaal onderweg blijkt dat dit alles behalve een aandoenlijk autootje is. De Suzuki Jimny is namelijk primair bedoeld voor gebruik in het terrein.

„Wie daadwerkelijk een avontuurlijk leven leidt en veelvuldig het terrein in gaat, heeft aan de Jimny een geweldige partner“

Om grote obstakels in het terrein te kunnen nemen, biedt de Jimny heel veel bodemvrijheid (21 cm). De bestuurder van de Jimny zit daarom even hoog als die in een Range Rover (!), maar de Jimny is kort, smal en hoog. In iedere bocht helt het koetswerk daarom nadrukkelijk over. Zijwind brengt de Jimny gemakkelijk uit koers. Op verkeersdrempels kan de Jimny wilde sprongen maken als de rijstijl niet wordt aangepast. Tegelijkertijd is het comfort op slecht wegdek opmerkelijk verfijnd en vele malen beter dan dat van de vorige Jimny (1998 - 2018). De draaicirkel is uitzonderlijk klein (9.8 meter) en het is zelfs zaak om niet te ver in te sturen, om te voorkomen dat de Jimny onbedoeld een rondje om zijn as draait. Heel handig: dankzij het hoekige koetswerk en de grote "flaporen" (buitenspiegels), is de Jimny zeer goed te overzien. Samen met de hoge zit, maakt dat rijden in druk verkeer makkelijk.

Suzuki Jimny

Deze vierde generatie van de Jimny wordt aangedreven door een 1.5 liter viercilinder benzinemotor. Het vermogen van 102 pk / 130 Nm is voldoende, maar daarbij moet niet te voorzichtig worden omgesprongen met het gas- of het koppelingspedaal. Wie te lief is voor dit autootje, zal de motor regelmatig laten afslaan en/of houdt het overige verkeer op. Jimny moet stevig worden aangepakt om vlot mee te komen met de verkeersstroom! De geluiden van de banden en rijwind zijn gering, maar om goed te kunnen presteren moet de motor op toeren worden gehouden. 100 km/u betekent 3.000 toeren per minuut en dat is op de lange afstand uiterst vermoeiend. 80 a 90 km/u is een prettige kruissnelheid en alleen dan kan het verbruik worden beperkt tot zo'n 1 op 15. Ook wanneer zo zuinig mogelijk wordt gereden, is de tank na zo'n 400 km leeg; inmiddels komen elektrische auto's verder op een "tank".

In het terrein

Verruil het asfalt voor zand of modder en de Jimny toont zijn ware karakter. Met een hendel tussen de voorstoelen kan vierwielaandrijving worden ingeschakeld (ja, met de hand!). Vanaf dat moment is voelbaar dat de motor nog harder moet werken, wordt de draaicirkel een stuk groter en is de Jimny in zijn element! Hier blijkt dat de motor niet is gemaakt voor snelheid, maar voor kracht. Hier blijkt dat die korte wielbasis het nemen van obstakels makkelijk maakt (geen risico op vastlopen op de "buik"). Hier blijkt dat de minimale overhang voor en achter het klimmen van schier onmogelijke hellingen mogelijk maakt.

Suzuki Jimny

Mocht ook dat allemaal niet voldoende zijn, dan heeft de Jimny een techniek aan boord die bij de meeste moderne terreinauto's al lang vergeten is: "lage gearing" (maar geen "diff locks"). Hiermee worden de versnellingsbakverhoudingen zo aangepast dat de maximumsnelheid grofweg halveert, maar het trekvermogen bijna verdubbelt! Langzaam, maar zeker, puft de Jimny dan overal doorheen, overheen of tegenop. Kortom: hoe aandoenlijk hij er ook uitziet, de Jimny is geen geinig SUV'tje maar een volbloed terreinwagen op zakformaat.

Conclusie

Is het verstandig om een Suzuki Jimny de adopteren? Afgaande op het verterende uiterlijk en de schattige prijs valt menigeen als een blok voor dit retro autootje. Maar schijn bedriegt! De Jimny is alles behalve schattig. De Suzuki Jimny is geen SUV en geen mode-autootje zoals een Renault Captur, Kia Stonic of Ford EcoSport dat wel zijn. De Suzuki Jimny is een pure terreinwagen en concurreert daarom, ondanks het gigantische prijsverschil, met echte mannetjesputters zoals de Land Rover Defender en Mercedes-Benz G-Klasse.

Dat de Jimny bedoeld is als echte terreinwagen, blijkt al op de openbare weg. Daar geeft de auto een enorm "Calimero-gevoel": de Jimny moet harder werken om mee te komen, moet met beleid een bocht door worden gestuurd en wordt vanwege het aandoenlijke uiterlijk niet altijd serieus genomen door de overige weggebruikers. In het terrein slaat de Jimny juist keihard terug: daar levert deze Suzuki prestaties waar de "mode autootjes" niet eens van durven dromen. Wie alleen de schijn van een actief leven wil ophouden, doet er daarom verstandiger aan een "bluf SUV" te kopen. Wie daadwerkelijk een avontuurlijk leven leidt en veelvuldig het terrein in gaat, heeft aan de Jimny een geweldige partner.

plus
  • Geslaagde vormgeving
  • Zeer sterk in het terrein
  • Rijke, moderne uitrusting
min
  • Matig weggedrag
  • Geringe actieradius
  • Vermoeiend op lange afstanden
IkWilVanMijnAutoAf
Hyundai KonaHyundai Kona
"De logische keuze"
Audi Q2Audi Q2
"Jong van geest"
Toyota Yaris CrossToyota Yaris Cross
"Ieder nadeel heeft zijn voordeel"
Peugeot 2008Peugeot 2008
"Gezinsvriendelijke verleider"
 

 

Info

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum

Print