Publicatiedatum: 12 maart 2009
Suzuki Alto
Autotest

Suzuki Alto

Op de kleintjes letten

Autotest - Bij kleine auto's gaat het om de details. Iedere kilometer verder op een liter benzine is pure winst. Een gram minder CO2-uitstoot levert belastingvoordeel op. Een centimetertje meer aan de buitenkant levert waardevolle binnenruimte op. Suzuki heeft goed op de kleintjes gelet en introduceert nu de nieuwe Alto. Suzuki's nieuwkomer is net even groter, net even sneller en toch voordeliger dan de gevestigde orde.

Wat zullen ze gebaald hebben, die Suzuki-dealers. In 2006 werd de Alto uit productie genomen en sindsdien hebben ze vele orders aan hun neus voorbij zien gaan. Maar de fabrikant heeft niet stilgezeten. Suzuki heeft onderzocht wat de klanten precies zoeken in een kleine auto en heeft op hun wensen ingespeeld.

Suzuki Alto

Uitrusting

Zo bleek dat veel klanten merkentrouw zijn en zelfs "modellentrouw". Daarom is de nieuwe Alto geen radicaal nieuwe auto geworden, maar een evolutie van het vorige model. Alhoewel de auto is gegroeid (12 cm breder, 1 cm hoger, exact even lang), is het guitige karakter nog steeds onmiskenbaar. Het is alsof iemand alleen bekend is van een kinderfoto, maar daarom als volwassene toch meteen vertrouwd over komt.

En "volwassen" is het juiste woord, want de Alto is veel minder budgetauto en veel meer een volwaardig kleintje geworden. Bij veel compacte auto's is het dashboard opgebouwd uit holle vormen en wordt het zo laag mogelijk geplaatst om een gevoel van ruimte te geven. De Alto heeft juist een fors en bollend dashboard en dat geeft een volwaardiger gevoel. Ook de materialen voelen duurzamer en steviger dan gebruikelijk.

Daarbij is de standaarduitrusting riant voor een auto in deze prijsklasse. De hier gereden "Exclusive" is voorzien van airconditioning (op de vorige Alto niet eens leverbaar), een radio met MP3-speler, een toerenteller, een elektronische antislip regeling, lichtmetalen velgen en breedstralers. Gezien de riante uitrusting is ook deze topuitvoering scherp geprijsd.

Suzuki Alto
Suzuki Alto

Ruimte

De ruimte voorin is prima, met de stoel in de achterste stand kunnen zelfs lange bestuurders niet meer bij de pedalen! Helaas zijn de (geïntegreerde) hoofdsteunen juist niet op lange Europeanen berekend: deze zijn te laag. Ook de buitenspiegels zijn onvoldoende verstelbaar.

Zoals gebruikelijk bij auto's als deze is de achterbank alleen geschikt voor kinderen; volwassenen moeten op z'n zachtst gezegd "inschikkelijk" zijn om achterin te passen. De bagageruimte is klein (129 liter) en bovendien lastig bereikbaar door een enorme tildrempel en een zeer klein hoedenplankje dat nauwelijks scharniert.

Wegligging

De Alto onderscheidt zich vooral van de concurrentie met een sublieme wegligging. De Alto is standaard voorzien van stuurbekrachtiging, maar stuurt niet kunstmatig licht. Daarbij heeft Suzuki een uitstekende balans tussen comfort en sportiviteit gevonden.

Suzuki Alto

De Alto voelt zeer vertrouwenwekkend aan en "stuitert" veel minder dan andere kleine/lichte auto's. De wegligging is uitstekend, ook op hoge snelheid blijft de Alto zeer stabiel. Mede dankzij het verfijnde onderstel geeft de Alto een veel volwaardiger gevoel dan andere kleintjes.

„De Alto zet een grote stap vooruit als het gaat om comfort en verfijning“

De auto daagt juist daarom niet uit tot het betere "gooi- en smijtwerk", maar is wel degelijk zeer wendbaar. Een deel van de proefrit is verreden in Rome en in die permanente verkeerschaos voelt de Alto zich prima thuis. Alleen valt op dat de buitenspiegels erg klein zijn en te weinig overzicht geven. Juist een stadsauto moet "flaporen" hebben, zodat de bestuurder exact weet wat er om zich heen gebeurt.

Suzuki Alto

De Alto remt prima, maar heeft de neiging bij een noodstop vanaf (zeer) hoge snelheid gemakkelijk te gaan slingeren.

Verbruik

Vooralsnog is de Alto alleen leverbaar met een 1.0 liter motor. Deze telt drie cilinders en dat geeft de Alto van nature een zeer spaarzaam karakter. Daar staat tegenover, dat deze driecilinder wat minder rustig loopt dan een meer gebruikelijke viercilinder. Omdat de geluiden van de rijwind en banden sterk zijn gereduceerd, valt het kenmerkende, roffelende driecilinder-geluid extra op.

De Alto verbruikt gemiddeld 4,4 liter per 100 km en is daarmee een fractie zuiniger dan de meeste tegenstrevers. Alleen miniatuurtjes als de Smart ForTwo en Toyota iQ zijn significant zuiniger. Dankzij de geringe uitstoot is de Alto in Nederland BPM-vrij en is de bijtelling als leaseauto zeer laag.

Suzuki Alto

Prestaties

De prestaties van de Alto 1.0 zijn verdienstelijk. Niet alleen in de stad, maar ook op de snelweg is de Alto vlot en gewillig. Alleen valt op dat de versnellingsbakverhoudingen niet goed aansluiten bij de in Europa gangbare snelheden. Zo is 50 km/u net iets te snel voor de derde versnelling, maar te langzaam voor de vierde. Menigeen zal daarom als vanzelf structureel iets te hard danwel te langzaam gaan rijden.

De Alto is ook leverbaar met (viertraps) automaat, maar deze maakt gebruik van inmiddels achterhaalde techniek. Daarom is de Alto automaat minder vlot en beduidend minder zuinig dan de handgeschakelde versie. Daar staat tegenover dat de automaat de auto nog comfortabeler maakt.

Suzuki Alto

Conclusie

"Wie een kleine auto koopt, is op zoek naar voordeel", moeten ze bij Suzuki hebben gedacht. Daarom is de zevende generatie van de Alto een tikkeltje zuiniger, een paar kilometertjes sneller en toch een centimetertje ruimer dan de concurrentie.

Maar het blijft niet bij alleen cijfers. De Alto zet een grote stap vooruit als het gaat om comfort en verfijning. De gebruikte materialen, de afwerking en vooral het sublieme onderstel geven dit kleintje een ongekend solide en volwassen gevoel.

Kortom: Suzuki heeft de afgelopen jaren goed naar de concurrentie gekeken en het resultaat is er naar. Met een goed Nederlands spreekwoord heet dat: op de kleintjes letten.

plus
  • Zuinig en vlot
  • Uitstekende wegligging
  • Volwassen uitstraling / solide gevoel
min
  • Hoofdsteunen te laag
  • Bagageruimte klein en lastig bereikbaar
  • Buitenspiegels klein en onvoldoende verstelbaar

Op zoek naar een Suzuki Alto 1.0 Exclusive?
Nederland Mobiel heeft er 402 vanaf € 99,-

Suzuki Alto 1.0 Exclusive

XLLease